9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Εξελίξεις για τον Ελληνο-Βουλγαρικό Αγωγό Φυσικού Αερίου 

Ανοίγει η κάνουλα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του Αγωγού “IGB” μήκους 180 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Κομοτηνή με την Στάρα Ζαγόρα 

Ανοίγει η κάνουλα της χρηματοδότησης για τον  ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, IGB από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της κοινοπραξίας, ICDB AD, Τεοντόρα Γκεοργκίεβα, στο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων, Trend.

Πιο συγκεκριμένα, η κοινοπραξία έχει ήδη λάβει δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ από το κοινοτικό «European Energy Program for Recovery» και σήμερα δρομολογείται η υποβολή αιτήματος για δομική χρηματοδότηση από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, στοχεύοντας σε 39 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, το βουλγαρικό δημόσιο έχει προβλέψει εγγυήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των κοινοτικών δανείων.

Η εξέλιξη του έργου αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλγαρία με βασικό σκοπό την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Βάρνας. Η ημερομηνία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, αν και δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή, τοποθετείται πριν την διεξαγωγή της ΔΕΘ.

- Advertisement -

Ο IGB αναμένεται να συνδέσει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας (συμπεριλαμβανομένου και του TAP) με έναν αγωγό συνολικού μήκους 180 χλμ. περίπου, εκτεινόμενο από την ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Στάρα Ζαγορα στο νότιο τμήμα της Βουλγαρίας.

Ο IGB θα έχει αρχική χωρητικότητα 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου κατ’ έτος με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισ. κ.μ., ανάλογα και με τις ανάγκες τις αγοράς. Το έργο για την κατασκευή του IGB είναι Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκτιμώμενο κόστος στα 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκατ. ευρώ θεωρούνται κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Χρηματοδοτικά, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να καλυφθεί επίσης από δάνεια που θα λάβουν οι μέτοχοι της εταιρίας και δανεισμό της ίδιας της εταιρίας. Μέτοχοι του IGB είναι κατά 50% η κοινοπραξία της ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison (IGI Poseidon) και κατά 50% η Bulgarian Energy Holding, η κρατική εταιρία ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Βουλγαρίας.

Φίλιππος Παναγόπουλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This