9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στην Ελλάδα η άγρια φορολογία διαλύει κάθε παραγωγικό ιστό – Στην Κύπρο αντίθετα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, μειώνουν τους φόρους και προκόβουν – Οι Κύπριοι πληρώνουν τους λιγότερους φόρους (23,85%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση  

«Βίοι Παράλληλοι»

Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας, ρημάζουν την οικονομία με άγρια φορολογία, (σε καιρό ύφεσης), διαλύοντας κάθε παραγωγικό ιστό.

- Advertisement -

Στην Κύπρο, αντίθετα ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, δηλ. τους επαγγελματίες, μειώνοντας τους φόρους και προκόβουν.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε δεν επετεύχθη με φόρους, σε καιρό ύφεσης οι φόροι είναι αντιπαραγωγικοί».

Αυτό κατέστησε σαφές ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την ώρα που οι τιμές ακινήτων στην κυπριακή αγορά παρουσιάζουν αύξηση για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια.

«Η συνταγή αυτή των φόρων ακολουθήθηκε στην Κύπρο και δεν δούλεψε, μειώσαμε τις δαπάνες.

Έτσι, δεν χρειάστηκαν νέοι φόροι, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται, αλλά με μέτρο» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη μέσα από την ανάκαμψη όχι μέσω φόρων».

Δημοσιονομική εξυγίανση όχι σε βάρος της πραγματικής οικονομίας, και όχι με φόρους, αλλά με την πολύ απλή συνταγή «θα ξοδέψουμε όσα θα εισπράξουμε και με αυξημένα έσοδα λόγω της ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έρευνα του World Economic Forum, οι Κύπριοι πληρώνουν τους λιγότερους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 με 23,85%.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, η κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει, δε δυσκολεύει τις επενδύσεις, ενώ φρόντισε να προχωρήσουν γρήγορα και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ξεπερνώντας τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε σχέση με το έλλειμμα για να μην υπάρξουν αλλεπάλληλες συζητήσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία αν δεν εμπεδωθεί με τρόπο στέρεο και σταθερό η αίσθηση της οικονομικής εμπιστοσύνης, η αβεβαιότητα δεν βοηθά.

Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης, γιατί δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται ενέργειες για να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε μια οικονομία» σημείωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών έχουν πάρει μπρος οι μηχανές της οικονομίας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Όλοι οι παραγωγικοί τομείς συνέβαλαν στην ανάκαμψη. Στην ανάκαμψη ο ιδιωτικός τομέας οδηγεί, όχι η εκάστοτε κυβέρνηση».

Δικός μας ρόλος είναι να διευκολύνουμε να στηρίζουμε και κυρίως να μη τον δυσκολεύουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για τρίτη συνεχόμενη χρόνια ανάκαμψης για την κυπριακή οικονομία, με την ανάπτυξη φέτος να φτάνει το 3,5%.

Εν των μεταξύ, τα νέα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας έδειξαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια των τιμών των οικιστικών ακινήτων στην Κύπρο το 2017.

«Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας με σταθερούς ρυθμούς, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελούν παράγοντες στήριξης της θετικής πορείας των ακινήτων στην Κύπρο», όπως επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος ήταν η χώρα με την πιο βίαιη είσοδο σε μνημόνια.

Εν μία νυκτί οι καταθέσεις που διατηρούσαν Κύπριοι και αλλοδαποί αποταμιευτές κουρεύτηκαν και μέσα σε ένα τριήμερο (της Καθαράς Δευτέρας) η πολιτική ηγεσία της χώρας έπρεπε να αποφασίσει εάν θα έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές ή θα βουτήξει στο κενό.

Ούτε «Καστελλόριζα», ούτε «αέναες διαπραγματεύσεις», ούτε «δημιουργική ασάφεια». Μνημόνιο ή γκρεμός ήταν το δίλημμα που αντιμετώπιζε η μαρτυρική Μεγαλόνησος τον Μάρτιο του 2013.

Και αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, να επιβάλει αυστηρούς κεφαλαιακούς περιορισμούς στο τραπεζικό της σύστημα και να λάβει μέτρα, όπως τα ζητούσε το ΔΝΤ.

Ούτε βρισιές, ούτε αναθέματα στους κακούς Δανειστές, ούτε διχασμός του Λαού σε Μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

Μειώθηκαν οι φόροι (σε καιρό ύφεσης) ενισχύθηκε η ιδιωτική πρωτοβουλία και η Κύπρος πέτυχε θαύματα.

Απλά μαθήματα οικονομίας από την μεγαλόνησο.

Τα ασήμαντα ανθρωπάκια που μας κυβερνούν καταλαβαίνουν τίποτε;

Σ.Κ.

spot_img
Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025

Latest News

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει 10 χρόνια μπροστά δάνεια»

Όσα δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς για την οικονομία, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενουςΚαλεσμένος στα Γεγονότα...
ΕΛΑΝΚΟspot_img

More Articles Like This