Η Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο-Σβίλενγκραντ-Μπουργκάς κρίνεται βιώσιμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Το Ελληνικό Τμήμα (Αλεξ/πολης-Ορμένιο) χρειάζεται ηλεκτροκίνηση
Με στόχο την κατασκευή του ως διακρατικό έργο που θα ανοίξει πιο εύκολα τις κάνουλες χρηματοδότησης, το Υπουργείο Υποδομών έχει ξεκινήσει επαφές με την Βουλγαρία για την αναβάθμιση και λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο-Σβίλενγκραντ-Μπουργκάς.
Η λεγόμενη και ως Παράκαμψη Βοσπόρου θεωρείται ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα έργα καθώς πλοιά από τη Μαύρη Θάλασσα ή το Αιγαίο θα μπορούν να διακινούν τα εμπορεύματα τους μέσω αυτής της γραμμής παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου που τα τελευταία χρόνια διακρίνονται από υπερβολή κίνηση και καθυστερήσεις, σε μικρότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος.
Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, μόλις το 5% της σημερινής κίνησης αρκεί για να γίνει εμπορικά βιώσιμη η γραμμή. Το σχέδιο φαίνεται ότι έχει και το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ταχθεί γενικώς, υπέρ των διακρατικών έργων ειδικά στην περίπτωση του σιδηρόδρομου.
Προ μερικών εβδομάδων είχε υπάρξει και συνάντηση των Υπουργείο Υποδομών των 2 χωρών προκειμένου να υπάρξει μία αρχή στο σχετικό πλάνο. Η χρηματοδότηση που είναι και το κλειδί για να δούμε το έργο να υλοποιείται είναι και το μεγάλο ζητούμενο και σίγουρα η ύπαρξη μίας μελέτης βιωσιμότητας και κόστους-οφέλους που θα αποδείξει ότι το έργο είναι “bankable”.
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών το ελληνικό τμήμα (Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο) χρειάζεται εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης καθώς έχει αναβαθμιστεί η γραμμή. Το Βουλγαρικό τμήμα χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση καθώς εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί και η υποδομή για να επιτρέψει μεγαλύτερες ταχύτητες. Στο σύνολο του ως διακρατικό έργο προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί το κόστος των έργων, όμως είναι βέβαιο ότι θα δούμε σύντομα κινήσεις για την προώθηση αυτού του σημαντικού εμπορικά έργου. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της η γραμμή η γραμμή είναι μονή.
To Ελληνικό τμήμα αποτελεί το ανατολικό άκρο της μελλοντικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας που σήμερα υφίσταται στο τμήμα Φλώρινα-Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο αλλά με πολύ μειωμένες δυνατότητες, τόσο για επιβατικές όσο και για εμπορευματικές μεταφορές.
Νίκος Καραγιάννης
Σημείωση Ε. Θ.:
Το Λιμάνι της Αλεξ/πολης είναι ένα τεράστιο Λιμάνι που δεν μπορεί να “προκόψει” μόνο με τις μεταφορές προϊόντων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.
Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερα φορτία.
Και αυτά μόνον από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της Ανατ. Ευρώπης μπορούν να προκύψουν.
Δεδομένου δε, όπως έχει γράψει πάμπολλες φορές η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω των Δαρδανελλίων είναι τεράστιο, η Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης (Αιγαίο) με το Μπουργκάς (Μαύρη Θάλασσα) αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε πραγματικά την ανάπτυξη του τόπου μας.
Τα βήματα που γίνονται, μέχρι στιγμής, είναι σε θετική κατεύθυνση.
Αισιοδοξούμε.
Σ. Κ.