9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Από το Φάρο ξεκινά ο ποδηλατικός γύρος “Στην γη των Θρακών”

Ο ποδηλατικός γύρος που οργανώνει η Alexandroupolis Bike Team, ξεκινά αύριο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, για μία αξέχαστη διαδρομή 200 χιλιομέτρων

H Alexandroupolis Bike Team σε συνεργασία με την Λέσχη Ποδηλατικού Τουρισμού Ελλάδος διοργανώνει το Σάββατο 9/9 τον 1o Ποδηλατικό Γύρο “Γη των Θρακών” Brevet απόστασης 200χλμ.

Ο αγώνας ανήκει στο καλεντάρι της Λεσχης Ποδηλατικού Τουρισμού (Audax Randoneuers Greece).

- Advertisement -

Είναι μη ανταγωνιστικός αγώνας αντοχής χωρίς κατάταξη χρόνων στον τερματισμό, αλλά με χρονικά περιθώρια μεταξύ των περασμάτων από τα κοντρόλ. Επιτυχής τερματισμός θεωρείται αυτός που ο ποδηλάτης έχει περάσει εντός χρονικών ορίων απο τα σημεία ελέγχου.

Η διαδρομή είναι τουριστική και περιηγητική με τον χαρακτήρα της δοκιμασίας και αντοχής των μπρεβέ (brevet).

Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες για τη διαδρομή:

Το Brevet μας ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου 9/9 στις 08:00, από τον Φάρο της Αλεξανδρούπολης σήμα κατετεθέν της πόλης, με λειτουργία από την 01/08/1880 και κινείται δυτικά προς την Μάκρη, συνεχώς παραθαλάσσια επιτρέποντάς μας να βλέπουμε τις υπέροχες παραλίες του θρακικού Πελάγους και την Σαμοθράκη στο βάθος.

Λίγο μετά την Μάκρη και περνώντας από την περιοχή Δικέλων – Μεσημβρίας ξεκινάει το πρώτο ανηφορικό κομμάτι της ημέρας μας και ενώ ανεβαίνουμε στο βάθος θα βλέπουμε την περιοχή της αρχαίας Ζώνης-Μεσημβρίας και τον αρχαιολογικό της χώρο. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα ερείπια από:

• Το οχυρωματικό τείχος.

• Το περιτειχισμένο οικισμό ελληνιστικών χρόνων.

• Το Ναό του Απόλλωνα.

• Τις Κατοικίες.

• Το Ιερό της Δήμητρας.

Η ανάβαση μας συνεχίζεται στην περιοχή Μέστης – Αύρας όπου θα δούμε ένα διασωζόμενο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας ενώ δεξιά μας κινείται ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος της νέας Εγνατίας Οδού. Μετά την ανηφόρα έρχεται η κατηφόρα που μας οδηγεί στο χωριό Μέστη με τον πολύ όμορφο παλιό σταθμό του ΟΣΕ και πλέον κινούμαστε νότια για να συναντήσουμε τις παραλίες της Ροδόπης, αφού πρώτα κάνουμε μια μικρή στάση στην όμορφη και γεμάτη δέντρα πλατεία της Μαρώνειας που είναι και το πρώτο κοντρολ.

Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα η Μαρώνεια είναι διάσημη για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες στου πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος. Ο Οδυσσέας μέθυσε τον Κύκλωπα Πολύφημο με Μαρώνειο οίνο. Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Αφήνουμε το χωρίο Μαρώνεια και μια έντονα κατηφορική διαδρομή θα μας οδηγήσει στις παραλίες της Ροδόπης τις οποίες θα απολαύσουμε για μερικά χιλιόμετρα πριν ξεκινήσουμε την επιστροφή μας βορειοανατολικά προς τον νομό Έβρου μέσα από πεδιάδες και μικρά χωριά όπου αρμονικά χρόνια τώρα συναντούνται πολιτισμικά και θρησκευτικά ο χριστιανισμός και η μουσουλμανική θρησκεία.

Ίμερος, Ξυλαγανή, Αετόλοφος,Α ετοκορφή, Βέλκιο και Χαμηλό θα μας οδηγήσουν στο όμορφο χωριό της Συκκοράχης που είναι και το δεύτερο κοντρολ της ημέρας μας.

Αμέσως μετά ξεκινάει η ανάβαση στο μοναδικό δάσος της της Κίρκης. Κίρκη για την οποία έχει πει ο ποιητής:

Αιώνες τώρα ζεις σ’ ένα ξέφωτο

όπως η ομώνυμη Νύμφη

και μαγεύεις τους περαστικούς

την ώρα που προβάλλεις

στο τέλος του φιδωτού δρόμου.

Εμείς παρακάμπτουμε την πορεία προς το χωριό της Κίρκης και προτιμούμε την ανάβαση στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, την κορυφή Ρετζάκι από τον νέο δρόμο που κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο με εξαιρετικό οδόστρωμα μέσα στο πυκνόφυτο δάσος.

Η γρήγορη κατάβαση μας από την Κίρκη θα μας οδηγήσει βόρεια της Αλεξανδρούπολης και κατευθείαν βορειοανατολικά θα κινηθούμε προς το χωριό Άβαντας όπου θα συναντήσουμε λίγο πριν το χωριό και το υστεροβυζαντινό κάστρο του Άβαντα.

Ελαφρά κατάβαση θα μας περάσει μέσα από το Δωρικό και στην συνέχεια μεσω Άνθειας θα συναντήσουμε το χωριό Λουτρά στο σημείο της αρχαίας Τραιανούπολης φημισμένη για τα ιαματικά νερά της.

Συνεχίζουμε για Πυλαία όπου και το τελευταίο κοντρολ της ημέρας και λίγο μετά φτάνουμε στις Φέρες, Βήρα κατά τους βυζαντινούς χρόνους, μικρή κωμόπολη του Έβρου που κοσμείται από την εκκλησία της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας αρχικά μοναστήρι που κτίστηκε από τον Ισαάκιο Κομνηνό περίπου στο 1152.

Έχουμε μπεί πλέον στην τελικά ευθεία για τον Τερματισμό και κατηφορίζουμε προς Αλεξανδρούπολη αγναντεύοντας αριστερά μας το Δέλτα του ποταμού Έβρου. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε λίγο μετά τις Φέρες διασωζόμενο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στο χωριό Δορίσκος, χωριό το οποίο υπάρχει από την αρχαιότητα στην περιοχή.

Πλέον κινούμαστε όλο ευθεία και φτάνουμε στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και συναντούμε ξανά τον Φάρο που είναι και το σημείο τερματισμού.

Καλή διαδρομή και καλή Επιτυχία!

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This