9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Ικανοποίηση Κομισιόν για την συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας

Για την Σιδηροδρομική διασύνδεση Λιμένων της Μαύρης Θάλασσας με Θεσ/νίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη – Εξετάζεται η πιθανότητα οικονομικής στήριξής τους από την EURACTIV και το Σχέδιο Γιούνκερ – Ενδιαφέρον και από Κίνα-Ρωσία

Την ικανοποίησή της για την πρόσφατη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που αφορά στη σιδηροδρομική διασύνδεση των δύο χωρών εκφράζει η Κομισιόν, δηλώνοντας έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο πιθανής οικονομικής στήριξης, ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΕ στην EURACTIV.

Ειδικότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή σιδηροδρόμου μεγάλης ταχύτητας που συνδέει έξι λιμάνια, στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

- Advertisement -

Ερωτηθείς από την EURACTIV, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το μνημόνιο ήταν «μια θετική εξέλιξη».

«Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και είναι έτοιμη να αξιολογήσει την πρόταση και την πιθανή υποστήριξη που μπορεί να διατεθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κομισιόν ήταν υπέρ της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και θεωρεί ότι τα έργα αυτά είναι «ουσιώδη για την εσωτερική μας αγορά, καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και επιφέρουν ανάπτυξη».

Το έργο «Sea2Sea» στοχεύει στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τρία λιμάνια στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) με τρία βουλγαρικά λιμάνια (Μπουργκάς και Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα και Ρούσε στο Δούναβη).

«Ανοίγουμε νέες εμπορικές οδούς και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών που συνδέει το Αιγαίο με τον Δούναβη και τον Εύξεινο Πόντο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το έργο ήταν ένα «μεγάλο βήμα» που επιτρέπει στα Βαλκάνια να μετατραπούν σε περιοχή οικονομικής ευημερίας.

Από την πλευρά της, η βουλγαρική κυβέρνηση δήλωσε ότι το έργο αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες μεγάλες αγορές.

Επιπλέον, η EURACTIV ενημερώθηκε ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας σε άλλους τομείς και πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου 2018.

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Οκτώβριο και να του παρουσιάσει τις ιδέες του για την ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, ελπίζοντας να λάβει χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ή EFSI).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι επί του παρόντος δεν έχει ζητηθεί μια τέτοια συνάντηση.

Επιπλέον, η Επιτροπή δεν έχει κανένα ρόλο στην επιλογή σχεδίων υποστήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Μια πλήρως ανεξάρτητη επιτροπή επενδύσεων θα αποφασίσει ποια σχέδια θα υποστηριχθούν από την εγγύηση της ΕΕ, βάσει σαφών κριτηρίων που καθορίζονται στη νομοθεσία του EFSI.

«Στο EFSI 2.0, δηλαδή την επέκταση του EFSI, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις διασυνοριακές επενδύσεις σε υποδομές, μεταξύ άλλων, μέσω παροχής στοχευμένης τεχνικής βοήθειας σε τέτοια έργα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Μεταφρασμένο από

Ειρήνη Σωτηροπούλου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This