9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Η ευρεία διάδοση της νόσου οφείλεται, εν πολλοίς, στην κατάργηση της παραδοσιακής ορθογραφίας και στην απλούστευση της ελληνικής γραφής

Η μνήμη κάθε ανθρώπου είναι σαν το χωράφι. Άλλοι συμβαίνει να έχουν εύφορο μνημονιακό αγρό και άλλοι άγονο.

Ανεξάρτητα πάντως από γονιμότητα η αγονιμότητα, η κάθε λογής μνήμη, όπως ο αγρός για να αποδώσει καρπό, χρειάζεται καλλιέργεια: όργωμα, σκάψιμο, πότισμα, λίπασμα, ψέκασμα κ.λπ.

- Advertisement -

Η μνήμη αν νοηθεί σαν αγρός, για να διατηρήσει την ευρωστία, τη θαλερότητα, την ευκαρπία και την αντοχή της στο χρόνο, απαιτεί μια συστηματική και περίτεχνη καλλιέργεια.

Ένα μέσο για την προσαύξηση της μνήμης και της επί μακράν διατηρήσεώς της είναι και η γραφή.

Όσο πιο περίτεχνη και πολύπλοκη είναι η γραφή τόσο περισσότερο ανθεκτική στο χρόνο είναι η μνήμη των ανθρώπων.

Μετά από τόσα χρόνια μελέτης του γλωσσικού μας προβλήματος έχω σχηματίσει την εδραία πεποίθηση ότι η ευρεία διάδοση της νόσου Αλτσχάιμερ οφείλεται εν πολλοίς στην κατάργηση της παραδοσιακής ορθογραφίας και στην απλούστευση της χρησιμοποιούμενης Ελληνικής.

Και το πρόβλημα του Αλτσχάιμερ θα γίνει σοβαρότερο στα επόμενα χρόνια λόγω της διευρυμένης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών, που ουσιαστικά καθιερώνουν έναν τύπο γραφής και μία γλώσσα επικοινωνίας μωρουδιακού επιπέδου.

Γνωρίζω καλά ότι η παραπάνω άποψη θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις, όπως συνάντησαν και όσα έγραψα για τη γραφή και τη γλώσσα μας στα βιβλία «Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (1986 και «Αλεξία: Γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις».

Και όμως όσες επισημάνσεις έκανα στα βιβλία αυτά, βγήκαν -δυστυχώς- πέρα για πέρα αληθινές,ενώ οι αντιρρητικές απόψεις πολλών επικριτών και υβριστών μου, αποδείχθηκαν αίολες και έωλες.

Κάποιοι μάλιστα απ’ αυτούς που με είπαν τρελός όταν είδαν την καταστροφή του γλωσσικού μας πλούτου, μετανόησαν πικρά, αλλ’ ήταν πλέον αργά.

Όταν χυθεί η οδοντόκρεμα από το σωληνάριο, είναι αδύνατο να την ξαναβάλεις μέσα.

Επανέρχομαι, λοιπόν, στη νόσο του Αλτσχάιμερ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εγκεφαλική ατροφία, που οδηγεί στην άνοια.

Αυτό συνήθως παρατηρείται σε άτομα μεγάλης ηλικίας, τώρα όμως και σε χαμηλότερης χρονικής εκτάσεως ηλικίες.

Πέρα από κάποια εξωγενή αίτια που οδηγούν σε αυτό, π.χ. ισχυρό κτύπημα στο κεφάλι, υποθηρεοειδισμός κ.ά., μια άλλη βασική αιτία είναι η επί μακράν αγρανάπαυση του πνεύματος, ακόμη τα εύκολα και όχι απαιτητικά διαβάσματα, η χρησιμοποίηση αριθμομηχανών και για τους πλέον απλούς υπολογισμούς (πόσοι άνθρωποι σήμερα ξέρουν να κάνουν διαίρεση ή ακόμη και από μνήμης αφαίρεση;) και, όπως υποστηρίζω τώρα, η απλούστευση στη γραφή και στο λόγο.

Σήμερα χρησιμοποιούμε μια γραφή ουσιαστικά χωρίς κανόνες. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μια Ι.Χ. ορθογραφία. Τα λάθη, ορθογραφικά και φραστικά, ακόμη και σε επίσημα έγγραφα,σχηματίζουν πυραμίδα υπέρτερη τουλάχιστον αυτής του Μυκερίνου.

Παλαιότερα, όταν ίσχυε σε αυστηρή γραμμή η παραδοσιακή ορθογραφία (ενθυμούμαι το περίφημο «ουδείς ανορθόγραφος στο πανεπιστήμιο»), το παιδί αλλά και κάθε μεγάλος σε ό,τι έγραφε υποβαλλόταν σ’ έναν πνευματικό βάσανο.

Τί όμως είναι βάσανος στην πρωταρχική του σημασία; Βάσανος ή βασανίτης λεγόταν ή Λυδία λίθος, μια μαύρη πέτρα πάνω στην οποία προστρίβεται ο χρυσός για να ελεγχθεί η γνησιότητα και η ποιότητά του.

Με άλλα λόγια βάσανος είναι ή δοκιμασία, και εν προκειμένω η πνευματική δοκιμασία.

Κάθε άνθρωπος που έπαιρνε τη γραφίδα σκεπτόταν και πώς και τι να γράψει. Κάθε λέξη ήταν ένα πρόβλημα, κάθε φράση μια εξίσωση.

Έτσι το μυαλό βρισκόταν σε συνεχή εγρήγορση: Οξεία η περισπωμένη; Δασεία ή ψιλή; Ρηματική κατάληξη με ήτα ή ει;

Ο Αντιιφάνης είχε πει: «Πλούτος βάσανος ανθρώπου τρόπων» (:ο πλούτος είναι ο καλύτερος μάρτυρας του ανθρώπινου χαρακτήρα).

Συνεπώς, μια απαιτητική και περίτεχνη γλώσσα και γραφή δείχνει τον πλούτο του ανθρώπινου χαρακτήρα.

Δεν είναι αφελείς οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι, οι Εβραίοι, οι Άραβες, οι Γεωργιανοί που διατηρούν ου πρώτοι τα χιλιάδες ιδεογράμματα και οι  λοιποί μια ζωγραφική γραφή.

Η δεξιοτεχνία του χεριού γίνεται δεξιοτεχνία του μυαλού.

Στις επισκέψεις μου τόσο στην ’Ιαπωνία όσο και στην Κίνα, μελέτησα όσο μου ήταν δυνατόν το ζήτημα τής πολύπλοκης γραφής (1700 ιδεογράμματα μαθαίνουν τα παιδιά στην Κίνα).

Φυσικά, ρώτησα μήπως αυτό κουράζει το μυαλό. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική: Όχι, αντίθετα το ξεκουράζει.

Το έχει σε συνεχή άθληση. Σε παλαίμαχο Ιάπωνα εκπαιδευτικό, τον οποίο επισκεπτόμουν συχνά επειδή το ιαπωνικό σχολείο ήταν στο σπίτι μου κοντά, έθεσα το ερώτημα μήπως αυτή η πολύπλοκη γραφή αμβλύνει τη μνήμη.

«Απεναντίας, την οξύνει», μου αποκρίθηκε. Και μου συνέστησε να συνιστώ σε ηλικιωμένα άτομα τη λύση σταυρολέξων.

Τότε κατάλαβα γιατί τόσοι άνθρωποι λύνουν μανιωδώς σταυρόλεξα. Κάνουν άσκηση μνήμης.

Αυτό λοιπόν που σε παλαιότερη εποχή ήταν άθληση ναός, κάποιοι φωστήρες το καταργήσανε με την απλοποίηση της ορθογραφίας, με τον υποβιβασμό των Αρχαίων Ελληνικών και με την  αποβολή της Καθαρεύουσας και της Λόγιας.

Μοιραία το Αλτσχάιμερ, που είχε τεράστια διάδοση στις ΗΠΑ λόγω απλογραφίας και απλολογίας, έγινε επιδημική νόσος και στην Ελλάδα.

Η οποία επεκτείνεται με την πλημμελή διόρθωση των γραπτών στο σχολείο και την ουσιαστική κατάργηση χρονολογιών και ημερομηνιών.

Είναι ζήτημα σήμερα αν ένας απόφοιτος Λυκείου γνωρίζει-κατά μέσο όρο- πάνω από 20 χρονολογίες και 10 ημερομηνίες!

Σαράντος Ι. Καργάκος

Ιστορικός, συγγραφέας

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης στα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020»

Στοδιασυλλογικό αγώνα Optimist &  Laser 4.7 ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2020 που διοργάνωσε ο Ομιλος Θαλασσίων...

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί

Σε μια μυθική Πεζοπορική διαδρομή, Μαρώνειας-Πετρωτών, την Κυριακή 1/11/2020 Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη...

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με τον 25ο Μεσημβρινό

Κάτω από τον κωδικό «25ος Μεσημβρινός» η Τουρκία συγκετρώνει όλες τις διεκδικήσεις της, για υφαλοκρηπίδα, FIR, έρευνα-διάσωση και αποστρατικοποίηση των νησιών μας

Σχολικό πείραμα από Ξάνθη θα ταξιδέψει στο διάστημα

Οι μαθητές του 2ουΛυκείου Ξάνθης πραγματοποίησαν το όνειρό τους για ένζυμο σε συνθήκες μικροβαρύτητας – Στις αρχές του 2021 η εκτόξευση στο...

Πρόστιμα 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ σε 15 Περιφερειακά Κανάλια

Ανάμεσα σ’ αυτά και το ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, λόγω της μετάδοσης των αναφορών που έκανε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά των Σκοπιανών – Λογοκρισία...

More Articles Like This