9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟ Ν. ΚΟΤΖΙΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα είναι ο φετινός αποδέκτης του «Βραβείου Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, για την πατριωτική στάση του 

Ελπίζω να προβληματιστούν οι κομματικοί της κυβέρνησης από την αναγνώριση του έργου του Ν. Κοτζιά στο Κυπριακό από τους Κυπρίους, εντοπίους και αποδήμους, και να παύσουν να του βάζουν τρικλοποδιές και να πριονίζουν την καρέκλα του με περίεργα δημοσιεύματα.

Και προς όσους δεν διαβάζουν τακτικά την στήλη, υποστηρίζω απερίφρακτα την στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Κυπριακό, και έχω ασκήσει αυστηρή κριτική σε ενέργειές του σχετικές, κυρίως, με τις βαλκανικές χώρες. Αυτά, για να μη θεωρήσουν κάποιοι ότι έχω ιδιοτελείς λόγους που επικροτώ τις θέσεις του στο Κυπριακό, που όταν γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες θα καταδειχθεί η σθεναρή του στάση να συγκρατήσει τον Ν. Αναστασιάδη από ανεξήγητες συμπεριφορές.

Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ, στο Terrace on the Park, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα είναι ο φετινός αποδέκτης του «Βραβείου Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων. Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε άτομα με παραδειγματική προσφορά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου.

- Advertisement -

[Με έκπληξη διάβασα την δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκου Παπαστυλιανού, ότι έχουν δηλώσει πως θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και των Σκοπίων, Ντιμίτρι Μπουσάτι και Νικόλα Ντιμιτρόφ].

Ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε ότι η ομοσπονδία αποφάσισε να τιμήσει το Νίκο Κοτζιά «για τον πατριωτισμό του, το κύρος του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πάνω απ’ όλα, για την αταλάντευτη στάση που έχει επιδείξει στο Κυπριακό όλο αυτό το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών και ιδίως στις συνομιλίες του τελευταίου χρόνου».

«Οι απόψεις που επανειλημμένα εκφράζει, ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να σταθεί σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Κύπρου, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση και στήριγμα του αγώνα μας. Γιατί το κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα των Ελληνοκυπρίων αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού. Τιμούμε επίσης την στάση που κράτησε στις τελευταίες συνομιλίες, επιμένοντας πως δεν υπάρχει λύση με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο», είπε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού.

Ο Ν. Κοτζιάς, μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, προέβη σε μια σημαντική καταγγελία, επιβεβαιώνοντας την διαπίστωση στην οποία έχω προβεί, πως «ό,τι κακό έχει συμβεί στο ελληνικό κράτος, από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα, κάποιος Βρετανός θα είναι από πίσω». Αναφέρθηκε στην Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και στο μοναδικό έγγραφο που έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, κατά την τελευταία βραδιά.

Το έγγραφο αναφερόταν στο πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθήκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Επ’ αυτού, είπε ο Ν. Κοτζιάς: «Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμπόταραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Εκεί που υπάρχει θέμα, και πρέπει να το δει κι αυτό το ΥΠΕΞ, είναι ό,τι τα δρώμενα στην Θράκη είναι δικής του αρμοδιότητας και όχι του ΥΠΕΣ. Δυστυχώς, η αρμόδια Υπηρεσία του, είναι σα να μη υπάρχει, όπως καταγγέλλουν φορείς της περιοχής. Τώρα, αντικαθίσταται ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων, χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος και χωρίς να γίνει γνωστό ακόμη το όνομα του αντικαταστάτη του. Πάντως, η αντικατάσταση αυτή έφερε… ανακούφιση, όπως έγραψε η εφημερίδα της Κομοτηνής, “Αντιφωνητής”.

«Οι φήμες που θέλουν τον νυν διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων να φεύγει εντός των επόμενων ελαχίστων εβδομάδων, μάλλον αληθεύουν κι αυτό είναι ένα θαυμάσιο νέο για τη Θράκη. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι μπορεί και πορεύεται ο τόπος μας και χωρίς την παρουσία του ΥΠΕΞ, αφού κατά την παρελθούσα διετία η Υπηρεσία ήταν περίπου ανύπαρκτη – ειδικά για την Ροδόπη.

» Δηλώνουμε εκ προοιμίου πως ΔΕΝ ήταν η χειρότερη περίοδος για την ΥΠΥ. Θυμόμαστε πολύ καλά την θητεία και τα πεπραγμένα κάποιων αρπακτικών που παρεπιδημούσαν στους διαδρόμους των απόρρητων κονδυλίων χάριν του εθνικού συμφέροντος (το “εθνικού”συχνά απουσίαζε). Είπαμε όμως ότι τα τελευταία χρόνια κάπως ξεφύγαμε από εκεί, αλλοίμονο αν συγκρινόμαστε με την ξεφτίλα των ημερών του Σημίτη».

Μακεδών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πέντε (5) εκατ. ευρώ της «ΠΑΜΘ» για το νέο Νοσ/μειο Κομοτηνής

Ο Χρήστος Μέτιος υπέγραψε την ένταξη συγκεκριμένων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Δήλωσε Ανεξάρτητος και έγινε Αντιπεριφερειάρχης

Ο Χρήστος Μέτιος τον τοποθέτησε στον τομέα Κοινωνικών Πολιτικών της Περιφέρειας ΑΜΘ – Για φθηνή συναλλαγή του Τζιχάν Ιμάμογλου κάνει λόγο η...

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στο Διδ/χο

Δράση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από την θεομηνία, κατοίκους της Καρδίτσας Συνεχίζεται από χτες...

Η Ελλάδα να… μην βιάζεται

Οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να έχουν θέμα μόνο για την Υφαλοκρηπίδα – Και να ξεκινήσουν, μετά τις Αμερικανικές εκλογές –...

Τι απέγινε ο δράκος της Θράκης;

Παραμένει άγνωστος ο δράστης σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, που έδρασε από το 1988 μέχρι το 1990

More Articles Like This