9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Ο “Θρακών Αμνός” μπαίνει στην αγορά με ΑΤΜ γάλακτος και τυροκομείο 

Μέχρι του τέλος Σεπτεμβρίου 2017 θα λειτουργεί το τυροκομείο στο Νεοχώρι Ορεστιάδος – Μπαίνουν εμπρός και οι Αυτόματοι πωλητές Γίδινου Γάλακτος – Ακολουθούν και άλλα προϊόντα 

Τη δική του παρέμβαση στην παραγωγική αλυσίδα γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων του Έβρου είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει –μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες– ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός». Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Παρασχούδης, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί το τυροκομείο στο Νεοχώρι Ορεστιάδας (επένδυση ύψους άνω των 500.000 ευρώ), καθώς και ο πρώτος αυτόματος πωλητής (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος στην Αλεξανδρούπολη.

Η καινοτομία του εν λόγω συνεταιρισμού είναι ότι φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο το κατσικίσιο γάλα, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξαιρετικά πολύτιμο στην ανθρώπινη διατροφή. Αν και το εγχείρημα του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός» καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω πρακτικών προβλημάτων, που εμφανίζονταν στην πορεία υλοποίησής του, τόσο το τυροκομείο όσο και το πρώτο ΑΤΜ είναι καθόλα έτοιμα.

- Advertisement -

Οι αυτόματοι πωλητές θα πωλούν κατσικίσιο γάλα, ενώ το τυροκομείο θα ξεκινήσει με την παστερίωση του αιγοπρόβειου γάλακτος και σταδιακά θα μπει στην παραγωγή και στην τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, κατσικίσια τυριά και παγωτό.

«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε το τυροκομείο μας και σε λίγο ξεκινάει η λειτουργία των ΑΤΜ γάλακτος. Το τυροκομείο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα ΑΤΜ, αφού αυτό θα τα τροφοδοτεί με προϊόντα, όπως για παράδειγμα, τυρί. Ο συνεταιρισμός παράγει 2,5 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειο γάλα. Από αυτές τις ποσότητες, φιλοδοξούμε στο μέλλον ένα μεγάλο ποσοστό να διατίθεται στον καταναλωτή μέσα από τις νέες μας επενδύσεις. Οι αυτόματοι πωλητές θα διαθέτουν ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης, ενώ την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός», αναφέρει ο Χρήστος Παρασχούδης.

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «το τυροκομείο έχει και πρατήριο λιανικής πώλησης στον Βόρειο Έβρο, ενώ παράλληλα θα γίνουν και κάποια ακόμα μικρά καταστήματα, όπως για παράδειγμα, σε Διδυμότειχο, Σουφλί κ.ά. Αυτό που θα δουν οι καταναλωτές από εμάς είναι η πώληση 100% παραδοσιακού και φυσικού προϊόντος από αιγοπρόβειο γάλα από τις καλύτερες παραγωγές που έχουμε ως συνεταιρισμός».

Κριτής ο καταναλωτής

Επιπλέον, ο κ. Παρασχούδης τόνισε πως «στα ΑΤΜ γάλακτος ο καταναλωτής θα μπορεί να προμηθεύεται γίδινο γάλα και τυροκομικά προϊόντα από γίδινο και αιγοπρόβειο γάλα, όπως φέτα». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «ο πραγματικός κριτής που θα αποφασίσει, αν θα προχωρήσει αυτή η επένδυση, είναι ο καταναλωτής. Βλέπουμε πολλά από τους βιομηχάνους και τα σούπερ μάρκετ που μας δημιουργούν εμπόδια. Όμως, επαναλαμβάνω ότι η επιτυχία μας δεν θα κριθεί από αυτούς, αλλά από τους καταναλωτές».

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς

Ο Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός είναι σχετικά νεοσύστατος, μια και ιδρύθηκε μόλις το 2012. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, «η ίδρυση της Θρακών Αμνός έγινε από μια παρέα αρχικά 20 κτηνοτρόφων με εμπνευστή και οραματιστή τον αείμνηστο Ζαφείρη Άμπα, ενώ πλέον αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 είναι γιδοτρόφοι». Προ περίπου τριών ετών, ο συνεταιρισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, που οφειλόταν στην ευλογιά και στον καταρροϊκό πυρετό, εξαιτίας των οποίων θανατώθηκαν περίπου 50.000 ζώα, όμως μπόρεσε και ξεπέρασε αυτή την κρίση. Σε ερώτηση για το μέγεθος των κτηνοτροφικών μονάδων που συμμετέχουν στη Θρακών Αμνός, ο κ. Παρασχούδης τονίζει ότι «οι μικρότερες μονάδες αποτελούνται από 60-70 ζώα και οι μεγαλύτερες από 500 έως 600 ζώα. Όμως, η μέση μονάδα είναι περίπου 150 ζώα».

Ο συνεταιρισμός παράγει συνολικά περίπου 2 με 2,5 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειο γάλα ετησίως, όταν συνολικά στον νομό Έβρου η παραγωγή αιγοπρόβειου ανέρχεται στα 5,5-6 εκατ. λίτρα. Αντίθετα με τις μονάδες αγελαδοτροφίας, που εκ των πραγμάτων αποτελούνται σχεδόν 100% από σταβλίσια ζώα, οι μονάδες της Θρακών Αμνός, αλλά και σχεδόν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα είναι κατά 99% με ζώα ελευθέρας βοσκής.

Χρήστος Διαμαντόπουλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This