9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020

“Στέγνωσαν” οι περιοχές του Εθνικού Πάρκου της Ροδόπης λόγω ανομβρίας

Η ξηρασία είναι φέτος πολύ μεγάλη, από τις εκβολές του ποταμού Νέστου μέχρι την Βιστωνίδα Λίμνη, σε περιοχές που ήταν πόλος έλξης για τα πουλιά – Η κατάσταση κάθε χρόνο χειροτερεύει

Η κλιματική αλλαγή, δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά μία πραγματικότητα, που βλέπουμε να επέρχεται πλέον ραγδαία και στην περιοχή της Θράκης.

Όπως για παράδειγμα, στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης.

Επόπτης ξεναγός στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας η κα. Γεωργία Χατζηεφραιμίδου και φέτος θα είναι παρούσα στις εκδηλώσεις Via Egnatia στον ποταμό Νέστο ενημερώνοντας τον κόσμο σχετικά με το Εθνικό Πάρκο.

Η παρατήρηση πουλιών, η πεζοπορία, η ζωή που υπάρχει στη Βιστωνίδα προσέλκυσαν και αυτό το καλοκαίρι εκατοντάδες επισκέπτες.

«Η Βιστωνίδα από μόνη της είναι ένας πόλος έλξης ξεχωριστός.» δηλώνει η έμπειρη ξεναγός και σημειώνει πως η πολύ πλούσια ζωή που φιλοξενεί εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Όπως αναφέρει και η ert.gr, σύμφωνα με την ίδια ο υγρότοπος αυτός αποζημιώνει τον επισκέπτη που ενδιαφέρεται, που αγαπά τη φύση, και νοιάζεται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. «Από το Δέλτα του Νέστου και τις εκβολές του ποταμού μέχρι τη λίμνη Ισμαρίδα είναι μια σημαντική σε σπουδαιότητα περιοχή και πολύ ωραίος προορισμός για ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Έχει μια ξεχωριστή ομορφιά και πολύ ζωή.» δηλώνει και μιλά για σπάνια είδη πτηνών, αλλά και για το ακόμη πιο σπάνιο «κεφαλούδι» που το ψάχνουν οι γνώστες και οι μυημένοι. «Οι περισσότεροι αρέσκονται να παρατηρούν τους πελεκάνους, τους πελαργούς, τα φοινικόπτερα. Άλλωστε, το Εθνικό Πάρκο αποτελεί καταφύγιο για όλα αυτά τα είδη. Οι λίμνες του Εθνικού Πάρκου είναι το σπίτι τους.»

Η παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησε προβλήματα

Δυστυχώς φέτος υπήρξε έντονο πρόβλημα με την παρατεταμένη ανομβρία. Δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου καθ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να στεγνώσουν πολλές περιοχές στο Εθνικό Πάρκο που συγκέντρωναν λίγο νερό και ήταν πόλος έλξης για τα πουλιά. «Δυστυχώς φέτος η ξηρασία ήταν μεγάλη. Μέχρι και τώρα. Μακάρι να διορθωθεί η κατάσταση, που βλέπουμε χρόνο το χρόνο να χειροτερεύει.» δηλώνει η κυρία Χατζηεφραιμίδου.

«Σ’ αυτές τις περιοχές ζούσαν πολλά από αυτά τα είδη. Τώρα περιορίζεται ο χώρος τους, περιορίζεται και η τροφή που μοιράζεται σ’ αυτά.» Τέτοιες αποξηραμένες πια περιοχές είναι περιοχές  στην παραλία της Μάνδρας, στην Αλμύρα, στο Μαυρομάτι, στην Ανδριανή κ.α. Περιοχές που τις επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ομάδες κύκνων και έμεναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Σημείωση Ε.Θ.:

Η Εφημερίδα μας έκρουσε ήδη από πολύ καιρό τον κώδωνα για την αναγκαιότητα κατασκευής υδροταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων κ.λπ., προς αντιμετώπιση των ζοφερών ημερών που έρχονται.

Το λιώσιμο των πάγων στον Βόρειο Πόλο, δεν είναι τουριστική ατραξιόν. Είναι ένδειξη της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, που δυστυχώς θα την ζήσουμε και θα λέμε το “νερό-νεράκι”.

Οι Αιρετοί μας Άρχοντες ακούνε;

Σ. Κ.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕ ΕΒΡΟ

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This