Αναδεικνύεται η γεωστρατηγική της θέση και τα πλεονεκτήματά της στην παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας − Τι συζητήθηκε στο 1ο «Oil & Gas Forum» που πραγματοποιήθηκε χτες από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο
Η πρωτεύουσα του Έβρου τραβά τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η Αλεξανδρούπολη φαίνεται να αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, αφού τα οφέλη της γεωστρατηγικής της θέσης, είναι πολλά.
Οι προοπτικές λοιπόν που ανοίγονται γι’ αυτόν τον σημαντικό περιφερειακό κόμβο ενέργειας, αναλύθηκαν και διεκπεραιώθηκαν στο 1ο «Oil & Gas Forum» που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας &Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, καθώς και των ομολόγων Υπουργών από την Σερβία και την Βουλγαρία.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ποικίλα, ενώ εκείνο που τονίστηκε ήταν η αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων με βάση την ενέργεια.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, έκανε λόγο για την διόλου τυχαία επιλογή της Αλεξανδρούπολης, καθότι από εδώ στέλνεται κι ένα πολλαπλό μήνυμα για τον ρόλο της Ελλάδος (ως ενεργειακός σύμμαχος) στη Ν.Α. Ευρώπη.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ενεργειακής Οικονομίας, Κώστας Ανδριοσόπουλος, αναφέρθηκε στα διάφορα projects που αφορούν την ενέργεια, καθώς και στις δράσεις που πρέπει ν’ αναπτυχθούν με βάση αυτήν.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, με την σειρά του τόνισε πως αυτό το συνέδριο αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και πεδίο έκφρασης ιδεών για την ενεργειακή πολιτική.
Μάλιστα, εξήρε και την σπουδαία θέση της περιοχής της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, η οποία κατέχει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όπως η γεωθερμική και η αιολική).
Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευσης των προαναφερθέντων πηγών ενέργειας, είναι το ζητούμενο…
Η μετεξέλιξη της περιοχής της Αλεξανδρούπολη αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα της ομιλίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος συμπλήρωσε οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για την πόλη (με βάση την ένεργεια), είναι πολλές.
* «Εύχομαι να δημιουργηθεί Αμερικανικό Προξενείο στην Αλεξ/πολη»
Ιδιαίτερα θερμός για το εν λόγω συνέδριο ήταν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος, έπειτα από μια ιστορική αναφορά στην πόλη – που αποτελούσε από πολύ παλιά εμπορικό κόμβο – υπογράμμισε το γεγονός ότι «αργήσαμε να ξαναπροσέξουμε την Αλεξανδρούπολη…»
Δεν παρέλειψε μάλιστα ν’ αναφέρει την ύπαρξη 13 προξενείων κατά το παρελθόν στην πόλη, ευχόμενος παράλληλα να «πρωτοστατήσει η Αμερική και να δημιουργήσει Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη»!
Επιπλέον, μίλησε και με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο πρόσωπο του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη (παρ’ όλο που πιστεύουν σε διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες), για την άμεση αντίδρασή του στην έγκριση μελετών για ενεργειακά ζητήματα.
* «Ισχυρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την δυναμική ανάπτυξη της περιοχής»
Απροσδόκητα εντυπωσιασμένος από την γεωγραφική θέση και την ομορφιά της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε πως έμεινε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Μάλιστα, ο κ. Pyatt διαβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενδιαφέρονται για την δυναμική ανάπτυξη της Ελλάδας, και δη της περιοχής της Αλεξ/πολης.
Η διασφάλιση της προμήθειας από τις πηγές ενέργειας είναι το κυρίαρχο στοιχείο, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα και στις συντονισμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Με ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Αγορά Αερίου, αλλά και στην εξειδίκευση που απαιτείται στον τομέα αυτόν, ο κ. Pyatt έκλεισε την ομιλία του με την εξής φράση «Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα».
* «Στόχος να υπάρχει φθηνή ενέργεια, συμβατή με τους περιβαλλοντικούς όρους»
Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας &Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λαμπάκη για τα καλά του λόγια, μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από την χώρα μας για το 2020-2030.
Ο απόλυτος σκοπός είναι «να υπάρξει ενέργεια συμβατή με τους περιβαλλοντικούς όρους και σε καλές τιμές». Άλλωστε, δέσμευση της Ελλάδας αποτελεί η γρήγορη ενεργοποίηση των ενεργειακών projects και οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων).
Συν τοις άλλοις, σημείωσε τα εξής 3 μεγάλα στρατηγικά σχέδια:
Τον αγωγό ΤΑΡ, ένα μεγάλης εμβέλειας έργο, που θα καταστεί λειτουργικό από το 2020.
Τον κάθετο άξονα, που θα επιφέρει νέα δυναμική στην περιφερειακή ενοποίηση, με τις εναλλακτικές μορφές προμήθειας και διασυνδέσεων στα Βαλκάνια.
Τον πλωτό σταθμό LNG, ο οποίος θα προσφέρει μεγάλη ευελιξία συστήματος τροφοδοσία στις εναλλακτικές πηγές προμηθειών.
Απ’ όλα τα παραπάνω, οι θετικές επιπτώσεις θα είναι πολλές, τόνισε ο κ. Σταθάκης, αρκεί να υπάρχουν οι βασικές υποδομές για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν φθηνότερες επιλογές ενέργειας.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας και Σερβίας, Temenuzhka Petkova και Aleksandr Antic, κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο στις ομιλίες τους, με το συμπέρασμα που προκύπτει να είναι η κατοχύρωση κοινών στρατηγικών για την ενέργεια στα Βαλκάνια.
Παρόντες στο 1ο «Oil & Gas Forum» ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξ/πολης, Χρήστος Δούκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξ/πολης, Κώστας Χατζημιχαήλ, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξ/πολης, Κώστας Γκοτσίδης, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, καθώς και πλήθος Ελλήνων και ξένων εκπροσώπων εταιρειών ενέργειας.
Το σίγουρο πάντως είναι πως η Αλεξανδρούπολη έχει αρχίζει να ξεχωρίζει στα ενεργειακά ζητήματα και, αναμφίβολα μπορεί να διαδραματίσει ακόμη πιο σπουδαίο ρόλο στον γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων.
ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΔΥΛΗ