9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Χθες στην Καβάλα, μεταξύ των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ για τα “Σιδηροδρομικά Δαρδανέλλια” – Διασύνδεση Λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας με το Αιγαίο – Μία συμφωνία που έπρεπε να γίνει δεκαετίες πριν

«Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Βούλγαρο πρωθυπουργό στην Καβάλα, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόϊκο Μπορίσοφ, σε «μία σημαντική μέρα για τη σύνδεση των δυο χωρών, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «καίριας και κομβικής σημασίας τη συνεργασία των δυο χωρών» και τόνισε: «Καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από θέματα».

- Advertisement -

Στον τομέα της ενέργειας «ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως φαίνεται και από τις επαφές των υπουργών ενέργειας των δυο χωρών, καθώς προχωράμε πολύ γρήγορα τον άξονα IGB», υπογράμμισε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον τομέα των μεταφορών «εργαζόμαστε από κοινού, αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες και προοπτική για τις εμπορικές σχέσεις και την οικονομική άνθηση των δύο χωρών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας».

Ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε λόγο για έργο στρατηγικής σημασίας, σημείωσε ότι θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.  Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με τη Μαύρη Θάλασσα, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη στήριξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας και της περιοχής, και να προχωρήσουμε με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών […] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα συνεργαστούμε στενά για την επιτυχία της βουλγαρικής προεδρίας καθώς τη νιώθουμε δίκη μας, είναι μια βαλκανική προεδρία», κατέληξε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του για την παρουσία του στην Καβάλα.

«Έχουμε όραμα να βγάλουμε τα Βαλκάνια μπροστά», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η περιοχή, (τα Βαλκάνια) είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης». «Κοιτάμε μπροστά αλλά δεν μπορούμε να μην διδασκόμαστε από την Ιστορία», είπε εξάλλου.

Τετραμέρη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας ανακοίνωσε ο Μπορίσοφ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι «είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ομόλογο μου και χθες στο δείπνο για το πρόβλημα των Βαλκανίων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι εάν κινηθούμε στο επίπεδο, ποια χώρα είναι η μεγαλύτερη (…) τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο (…) Για αυτό με τη σεμνότητα που μας διακρίνει (σ.σ. μιλώντας για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον εαυτό του) ξεκινάμε με πιο μικρά πράγματα», είπε ο κ. Μπορίσοφ κάνοντας αναφορά στα έργα υποδομής σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής σύνδεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εάν υπάρξουν τα έργα υποδομής ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρούσε (μέσω του λιμανιού της Καβάλας). «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας στην απάντησή του τόνισε ότι στην τριμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία), «συζητήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», ανακοίνωσε ο κ. Μπορισοφ και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία.

«Για αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στη Βάρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Η σιδηροδρομική ένωση των δύο χωρών θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας και το υπουργείοΜεταφορών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, με το οποίο αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια.

Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ

Ανακοινώθηκε σήμερα από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας η συμφωνία για την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ενός πραγματικά μεγάλου και σημαντικού έργου.

Εφόσον το έργο αυτό πραγματοποιηθεί, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής, και με αυτό εννοώ και τη βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τρία λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη και τα δύο μεγαλύτερα της Περιφέρειάς μας, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη, θα συνδεθούν με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, το Μπουργκάς και τη Βάρνα, και του Δούναβη, το Ρούσε.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι πολίτες της είμαστε ευχαριστημένοι για τις ανακοινώσεις, αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του έργου και στηρίζουμε την υλοποίησή του. Θα περιμένουμε όμως την υπογραφή των συμβάσεων για την κατασκευή του.

***

Σημείωση Ε. Θ.:

Όπως γράψαμε και χθες, η Αλεξανδρούπολη δεν πρέπει να περιμένει πότε θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Η Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμένιο, είναι πλήρως ανακαινισμένη και μπορεί από αύριο κιόλας, με ντηζελομηχανές, να δεχθεί μεταφορές εμπορευμάτων από την Βουλγαρία.

Σ. Κ.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Με αέριο από την Αλεξανδρούπολη

Έτσι θα γίνει η αναπλήρωση της Βουλγαρικής αποθήκης στο Τσιρέν LNG από την Total Energy Gas and Power έχει εξασφαλίσει...

More Articles Like This