9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Ενστάσεις για την επέκταση σχεδίου Καλλιθέας-Ν. Χηλής

Πρέπει να προωθηθούν έργα υποδομών, ιδιαίτερα στο τμήμα του παραλιακού μετώπου, για την ανέγερση Ξενοδοχειακών Μονάδων και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  

Από το 2011 ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγγελίες από πλευράς της δημοτικής αρχής για το τελικό στάδιο στην επέκταση του σχεδίου στην περιοχή Καλλιθέας – Ν. Χηλής στην Αλεξανδρούπολη. Μια υπόθεση που βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και δύο δεκαετίες, έχοντας σε «πολεοδομική ομηρία» εκατοντάδες συμπολίτες μας. Στις 16/2/2012 είχαμε την επίσημη ανάρτηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πόλης Καλλιθέας-Χηλής μετά από την έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τότε οι ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν σχετικά με τη ρυμοτομία (χάραξη δρόμων, κοινόχρηστοι χώροι, προτεινόμενοι όροι δόμησης από το κεντρικό ΧΟΠ) και να υπέβαλλαν τις τυχόν ενστάσεις τους.

Μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016, ακούσαμε τον κ.Λαμπάκη να εξαγγέλει σε νέα συνέντευξη τύπου την έγκριση του σχεδίου πόλης, σημαίνοντας ουσιαστικά την προσάρτηση 3.000 πολεοδομημένων στρεμμάτων στον ιστό της πόλης.

Όπως είχε τότε υποσχεθεί δημόσια, αλλά και εντός του δημοτικού συμβουλίου σε σχετικό μας ερώτημα, απέμενε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το τελευταίο πλέον βήμα για τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ήταν η διαχείριση των εγκρίσεων, ο τρόπος σύνταξης της πράξης εφαρμογής με όλα τα νέα δεδομένα και η τελική απόδοση των οικοπέδων στους ιδιοκτήτες.

Αυτό που έχει σήμερα ιδιαίτερη αξία, είναι το γεγονός πως η περιοχή αυτή αποτελεί και τον τομέα που η Αλεξανδρούπολη μπορεί να επεκταθεί και να υποδεχθεί επενδύσεις σε νέες τουριστικές μονάδες, μια και για αυτές τις χρήσεις προορίζεται ο πολεοδομικός της χαρακτήρας.

Συνεπώς σήμερα που η περιοχή μας χρειάζεται την δημιουργία κατασκευής νέων κλινών, είναι εξαιρετικής σημασίας η ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης και η αποφυγή κάθε επί πλέον καθυστέρησης.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αξίζει να αναφερθεί, πως σε ερώτημα που θέσαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την αδυναμία από πλευράς της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει η πόλη την διεξαγωγή για το 2018 Πανελληνίων πρωταθλημάτων κολύμβησης, η επίσημη διακαιολογία από πλευράς του δημάρχου ήταν η έλλειψη των απαραίτητων κλινών για την φιλοξενία αθλητών και συνοδών τους.

Κρίνεται επίσης σκόπιμο, η δημοτική αρχή για το καλό της πόλης, εν αναμονή κύρωσης της πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης, να προωθήσει έργα υποδομής στην περιοχή επέκτασης  Καλλιθέας – Νέας Χηλής και συγκεκριμένα στο τμήμα του παραλιακού μετώπου έτσι  ώστε να δοθεί άλλη πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Αναλυτικότερα πρέπει άμεσα να προγραμματίσει και να εκτελέσει :

·Έργα διάνοιξης δημιουργίας υποδομών και διαμόρφωσης των δρόμων, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν σε αυτό με χρήση οποιοδήποτε χρηματοδοτικού εργαλείου  Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ κ.λ.π.

·Έργα διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων.

·Έργα προστασίας της ακτής με τεχνικούς υφάλους στο τμήμα από το Χείμαρρο Βανικιώτη έως τα όρια επέκτασης του σχεδίου πόλης.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό συνάμα και ανησυχητικό, πως από το 1945 μέχρι σήμερα η ακτογραμμή από το ρέμα Βανικιώτη μέχρι τα «Κόκκινα Βράχια», έχει διαβρωθεί τουλάχιστον κατά 10μ.

·Δημιουργία νέου νεκροταφείου στην περιοχή Νέας Χηλής   και  άρση των εμποδίων ένταξης στο σχέδιο πόλης οικοπέδων που βρίσκονται πέριξ του παλιού νεκροταφείου.

·Απομάκρυνση των δραστηριοτήτων που δεν είναι συμβατές με την εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This