9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Η Tellurian Energy στο “LNG” Αλεξανδρούπολης

Μπαίνει κι αυτή στο μετοχικό σχήμα της Κοινοπραξίας για την διακίνηση φορτίων φυσικού Αερίου, από τις ΗΠΑ προς την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης αποκάλυψε το ενδιαφέρον αμερικανικής εταιρείας να εισέλθει στο μετοχικό σχήμα της κοινοπραξίας που αναπτύσσει τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης.

Η εταιρεία αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress είναι η Tellurian Energy, μια ενεργειακή εταιρεία που κάνει τα πρώτα της βήματα, καταστρώνοντας φιλόδοξα πλάνα για δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά του LNG. Η εταιρεία έχει δημιουργηθεί από έμπειρα στελέχη της αγοράς, που προέρχονται από την Cheniere Energy το μεγαλύτερο εξαγωγέα αμερικανικού φυσικού αερίου.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα η εταιρεία Tellurian δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere Charif Souki, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του είχε επίσης διαπραγματευτεί για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας την είσοδο στο project της Αλεξανδρούπολης. Στη διοικητική ομάδα της εταιρείας εξάλλου βρίσκεται και ο πρώην διπλωμάτης, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην περιοχή Amos Hochstein.

Η Tellurian Energy αναπτύσσσει ένα εξαγωγικό και παραγωγικό τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018 και εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικό το 2022. Παράλληλα το “Driftwood LNG” όπως ονομάζεται το έργο, θα συνδέεται με αγωγό με πεδία παραγωγής φυσικού αερίου. Το τέρμιναλ έχει προϋπολογισμό 13 – 16 δις δολάρια ενώ ο αγωγός 1,6 – 2 δις δολάρια.

Το έργο της Αλεξανδρούπολης, κατά καιρούς έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας, ενώ πρόσφατα η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας Κέητ Μέρυ Μπερνς εκτίμησε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εισόδου για την υποδοχή LNG ακόμη και από τις ΗΠΑ, για την περιοχή των Βαλκανίων.

Όσο για το κόστος του αμερικανικού φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή η διαφορά του σε σχέση με τα άλλα διαθέσιμα αέρια στην περιοχή είναι στα 3 έως 4 δολάρια/mmbtu, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο. Εντούτοις εποχιακά οι τιμές συγκλίνουν ενώ εκτιμάται ότι η απόσταση θα μειωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αμερικανική Cheniere έχει εξάγει πάνω από 10 φορτία 10 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε 20 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία,  η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα, ενώ εξαγωγές έχουν γίνει και στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Χρήστος Στεφάνου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

ΕΙΝΑΙ Η 3η ΑΛΩΣΗ

α) Η πρώτη έγινε το 1204 από τους Φράγκους, δηλ. από την Δύση β)...

Έρχεται το «5ο HellenicWindsurfCup» στην Αλεξανδρούπολη

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης διοργανώνει στις 18 και 19 Ιουλίου 2020...

3.900 Θρακιώτες πήγαν στην Τουρκία εν μέσω κορονοϊού

Παράκληση και προτροπή του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, για τήρηση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων από τους ταξιδιώτες

Με χάλκινο μετάλλιο ο Γιάννης Βραχιώλιας

Με το χάλκινο μετάλλιο στο μικτό επιστρέφει ο Γιάννης Βραχιώλιας από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη των U13.

Η ΘΡΑΚΗ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 12%

Διορθώνεται η αδικία μιας δεκαετίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε αντισυνταγματικά την ενίσχυση και την έκοψε – Η...

More Articles Like This