Ετοιμάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης – Εκθέματα από την Προϊστορική περίοδο μέχρι και την Ρωμαϊκή – Έναρξη με δύο περιοδικές εκθέσεις
Για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, για το τι θα περιλαμβάνει ο εκθεσιακός χώρος, αλλά και σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία παράδοσής του μίλησαν στην κάμερα του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, οι αρχαιολόγοι-υπεύθυνοι του μουσείου, Φένια Παρδαλίδου και Ζωή Μιλτσακάκη.
Το πολυαναμενόμενο αυτό μουσείο έχει πλέον ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσα από το οποίο θα ολοκληρωθεί και η μόνιμη έκθεσή του.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Φένια Παρδαλίδου, η έκθεση θα φιλοξενεί αρχαιότητες προερχόμενες από την περιφέρεια του Έβρου.
Επιπλέον, η έκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα γίνει σε τρεις ενότητες, μέσα στις οποίες θα ενταχθούν επιμέρους υποενότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, πως αυτές οι τρεις ενότητες συνδέονται μεταξύ τους, προκειμένου να υπάρχει μια ολοκληρωμένη αφήγηση που θα διευκολύνει τον επισκέπτη να κατανοήσει την ιστορία του Έβρου μέσα από το πέρασμα των αιώνων.
Η πρώτη ενότητα θα εκθέτει ευρήματα από την παραλιακή ζώνη του Έβρου, η δεύτερη ενότητα θα περιλαμβάνει ευρήματα τους χερσαίας ζώνης του Έβρου και στην Τρίτη ενότητα θα εκτίθενται οι ταφικοί τύμβοι.
Δύο περιοδικές εκθέσεις
Το μουσείο μπορεί να μην έχει ανοίξει τους πύλες του ακόμα για το κοινό, αλλά ετοιμάζονται δυο περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κα. Ζωή Μιλτσακάκη, αρχαιολόγος.
Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Ανασκαφική τεκμηρίωση στη Μάκρη», θα προσπαθήσει να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τον χώρο της αρχαιολογικής τούμπας στη Μάκρη Αλεξ/πολης, πάνω από την Σπηλιά του Κύκλωπα, καθώς και με τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ερευνών τη δεκαετία του ’80 και ’90 στην περιοχή.
Η δεύτερη περιοδική έκθεση θα έχει τίτλο «Ραιδεστός-Θεσσαλονίκη, αρχαιότητες ένα ταξίδι προσφυγιάς», η οποία πρόκειται να ταξιδέψει από το μουσείο τους Θεσσαλονίκης στο Έβρο όπου θα και φιλοξενηθεί.
Η έκθεση αφηγείται την ιστορία και τους μνήμες των Ελλήνων οι οποίοι ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Σκοπός τους είναι να σκιαγραφήσει την αρχαία γλυπτική τέχνη και το αρχαίο παρελθόν τους Ανατολικής Θράκης, ιδιαίτερα τους περιοχής στη βόρεια ακτή τους Προποντίδας.
Τέλος, να αναφερθεί πως η ολοκλήρωση τους μόνιμης έκθεσης, η οποία θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τους τουρίστες, θα έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τον επισκέπτη.
Τίνα Δελησταμάτη