9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ;

Καλοί οι σχεδιασμοί για ανάπτυξη των Δικτύων Φυσικού αερίου και στην Βόρειο Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε εμείς οι Θρακιώτες να πληρώνουμε μια περιουσία κάθε χειμώνα για να ζεσταθούμε 

Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε περισσότερες από 50 περιοχές και δήμους της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε μεγάλα νησιά, περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών διανομής.

Σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) Θόδωρος Τερζόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Λεωνίδας Μπάκουρας ανέπτυξαν λεπτομερώς τα σχέδια για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα.

Σημαντικές επεκτάσεις σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.

Στην πρώτη φάση (2018-2022) εντάσσονται οι πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά. Το επόμενο στάδιο (2019-2023) περιλαμβάνει Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Άργος, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, Καστοριά / Άργος Ορεστικό και Γρεβενά.

Σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ, μόνο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας το όφελος από τη μείωση του  ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036. εκτιμάται στα 2,211 δισ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των περιοχών αυτών αναμένεται να φθάσει σε 755,7 εκατ.

Επιπλέον,’ κατά την περίοδο των κατασκευών, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, μηχανικών, εργατοτεχνιτών, χειριστών, ανειδίκευτων εργατών, υπαλλήλων γραφείου, θερμοϋδραυλικών, συντηρητών καυστήρων, ενώ ξεχασμένες τεχνικές ειδικότητες, όπως οι συγκολλητές πολυαιθυλενίου, θα αναβιώσουν.

Ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε τέλος ότι η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά της οικογένειες εκείνες και τις κοινωνικές δομές (π.χ. σχολεία, γηροκομεία κ.λπ.) που θα θελήσουν να συνδεθούν με τα δίκτυα αερίου, αλλά δεν έχουν την οικονομική ικανότητα να το κάνουν.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Ακούγονται ευχάριστα και δημιουργούν ελπίδες οι παραπάνω ανακοινώσεις για την επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου και στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Όμως το αμείλικτο ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής:

Μέχρι να στηθούν τα δίκτυα διανομής και στην ακριτική περιοχή μας, εμείς πώς θα ζεσταθούμε;

Με τα 50% επιπλέον καυσόξυλα που δίνει η Κυβέρνηση στις ορεινές περιοχές άνω των 700 μέτρων;

Όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι απαράδεκτο και προκλητικό οι Αθηναίοι με το ήπιο κλίμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, να πληρώνουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, να απολαμβάνουν επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φυσικού Αερίου για ακόμα χαμηλότερο κόστος, και εμείς οι Ιθαγενείς Εβρίτες να πληρώνουμε μια περιουσία κάθε χρόνο για να ζεσταθούμε.

Κι αυτό γιατί ο βαρύς Θρακιώτικος Χειμώνας ξεκινά εδώ τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάιο.

Κατά τα άλλα, απολαμβάνουμε τις… “ευεργετικές” πρόνοιες του Κράτους, ώστε να παραμείνουμε εμείς οι Ακρίτες στις εστίες μας, φυλάττοντας Θερμοπύλες.

Τι κοροϊδία;

Σ. Κ.

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This