9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Όσο στην Ελλάδα συνεχίζεται ο διωγμός της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η εξοντωτική φορολόγηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων – Δεν θα φέρει αποτελέσματα το “σαφάρι” που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών

Η κυβέρνηση ξαφνικά ανακάλυψε πως χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις μετανάστευσαν στη Βουλγαρία την τελευταία τριετία για φορολογικούς λόγους.

Εντάξει, ποτέ δεν είναι αργά σε αυτή τη ζωή. Αλλά τόσο καιρό τι πίστευαν, πως έφυγαν γιατί άρεσε στους επιχειρηματίες το κλίμα της Σόφιας;

- Advertisement -

Με τόσο κρύο και χιόνι είναι δύσκολο κάποιος να απαρνηθεί τον ήλιο της Ελλάδας.

Δύσκολα, όμως, μπορεί κανείς να απαρνηθεί τη φορολογική «λιακάδα» της Βουλγαρίας.

Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής είναι μόλις στο 10% σε αντίθεση με το εγχώριο 29%, τα μερίσματα φορολογούνται με 5% αντί για 15% και το εισόδημα φυσικών προσώπων έχει ενιαίο συντελεστή 10% ενώ στη χώρα μας κυμαινόμενο συντελεστή που φτάνει και το 45%.

Να το πούμε λίγο πιο απλά: Στη Βουλγαρία κάποιος πληρώνει κάτι ψιλά στο κράτος, ενώ εδώ ο επιχειρηματίας έχει συμμέτοχο κατά 50% το κράτος, αν συνυπολογιστεί και η εκτόξευση των εισφορών.

Τέλος, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς πως στη Βουλγαρία για το άνοιγμα μιας επιχείρησης χρειάζονται μόλις λίγα 24ωρα, ενώ στην Ελλάδα απαιτούνται εβδομάδες, ίσως και μήνες, για να υπερβεί κάποιος όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αλλά το υπουργείο Οικονομικών βρήκε τη λύση.

Θα εξαπολύσει στρατιές εφοριακών για να ανακαλύψει την εικονική μετανάστευση εταιριών.

Πλάκα θα έχει, καθώς θα αποκτήσουμε και ΣΔΟΕ… Βουλγαρίας.

Είναι πραγματικά αστείο το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα ζητήματα.

Θεωρούν ότι με ελέγχους θα πιάσουν τις 15.000 -σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών μπορεί να φτάνουν και τις 50.000- επιχειρήσεις που έφυγαν.

Κι αν αύριο αυτές οι εταιρίες μεταναστεύσουν από τη Βουλγαρία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στην Τουρκία ή όπου αλλού βρουν χαμηλή φορολογία, τότε τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών; Θα ξεκινήσει νέο… σαφάρι;

Στον ΣΥΡΙΖΑ η ιδεοληψία δεν τους αφήνει να δουν πιο μακριά από τη μύτη τους. Το πρόβλημα είναι πως ακόμα δεν έχουν κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους φεύγουν οι επιχειρήσεις ή γιατί δεν έρχονται επενδύσεις.

Δεν έχουν καταλάβει ότι η υπερφορολόγηση την οποία επέβαλαν με το τρίτο ολόδικό τους Μνημόνιο γκρέμισε όποια ερείπια είχαν απομείνει στην πραγματική οικονομία.

Αν η χώρα δεν πείσει την τρόικα πως μπορεί να περικόψει δαπάνες και να μειώσει σταδιακά τη φορολογία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων δεν πρόκειται να υπάρξει φως στο τούνελ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος ιδεολογικά σε μια τέτοια λογική.

Έτσι, όσο κυνήγι και να υπάρξει στις «βουλγάρικες» επιχειρήσεις καμία δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω. Το πολύ πολύ να φύγει ακόμα πιο μακριά…

 

Γιάννης Τσαπρούνης

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Στις 22 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα διανυκτερεύει στην Αλεξανδρούπολη

Στις 16 Απριλίου 2024 το Ολυμπιακό Φως γεννήθηκε ξανά στην Αρχαία Ολυμπία, και ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας...

More Articles Like This