9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Με 25% η Βουλγαρία μπαίνει στο τερματικό LNG της Αλεξ/πολης 

Με συνδετήριο Αγωγό θα εξασφαλισθεί πλήρως ο εφοδιασμός με Φυσικό Αέριο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Με ευρωπαϊκά κονδύλια ο Αγωγός “ΙGΒ”

Η Bulgarian Energy Holding πρόκειται να εισέλθει σύντομα στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης με 25% μερίδιο, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, Σεβερίν Βαρτίγκωφ, μιλώντας στο Energy Academy του Greek Energy Forum που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο IGB και το FSRU αποτελούν συμπληρωματικά έργα, τα οποία θα οδηγήσουν από κοινού στη διαφοροποίηση των πηγών και στη διασφάλιση εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Μάλιστα, η ΒΕΗ θα αποκτήσει σύντομα το 25% του έργου μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό due-dilligence, όπως υπογράμμισε.

- Advertisement -

Σε σχέση με τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, ο Βαρτίγκωφ είπε πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 θα έχει εξασφαλιστεί η πλήρης εξαίρεση του έργου όσον αφορά την πρόσβαση τρίτων. Παράλληλα, σημείωσε πως η άδεια κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του IGB έχει εκδοθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου και πως σύντομα η κοινοπραξία θα εξασφαλίσει ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 37,5 εκατομμυρίων από Ευρωπαϊκά Κονδύλια για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας. Ο Βαρτίγκωφ διαβεβαίωσε πως η κοινοπραξία δουλεύει πυρετωδώς προκειμένου να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του έργου και δήλωσε βέβαιος πως ο IGB θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί έως τα τέλη του 2019.

Σε άλλα θέματα του βουλγαρικού ενδιαφέροντος, ο διευθύνων της ΒΕΗ εξέφρασε την επιθυμία του να δει τον Σερβο-Βουλγαρικό αγωγό να υλοποιείται, καθώς πρόκειται για ένα έργο σχετικά χαμηλού κόστους και καθώς έχει ήδη προσφερθεί στους Σέρβους ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που αντιστοιχεί περίπου στο 60% του κόστους του έργου που θα διασχίζει το σερβικό έδαφος. Από την πλευρά της, η BEH είναι έτοιμη και διατεθειμένη να καλύψει το κόστος που αντιστοιχεί στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού.

Τέλος, όσον αφορά τον ρουμανο-βουλγαρικό αγωγό, είπε ότι είναι ήδη έτοιμος. Όμως προς το παρόν επιτρέπει πρακτικά μόνο τη ροή αερίου από το Νότο προς το Βορρά, εξαιτίας της απαγορευτικά χαμηλής πίεσης που επικρατεί στο ρουμανικό εθνικό σύστημα αερίου. Ο κ.Βαρτίγκωφ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ρουμανική Κυβέρνηση θα επενδύσει σε νέους συμπιεστές προκειμένου να αυξήσει την πίεση στο εθνικό της σύστημα και συνεπώς να επιτρέψει την αμφίδρομη ροή αερίου μεταξύ των δύο χωρών επί του αγωγού.

Θοδωρής Παναγούλης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Εύθραυστες ισορροπίες

Η πανδημία απρόβλεπτων ιών, σε πολλούς τομείς, είναι ακόμη μπροστά μας

«ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»

Ψήφισμα των Δημάρχων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης – Συγκροτείστε Υγειονομικά Κλιμάκια στα Τελωνεία Νυμφαίας Ροδόπης και Ορμενίου Έβρου

Σ’ ένα βουνό ανέβηκα

Σ' ένα βουνό ανέβηκα να πάρω λίγο αέρα βουνό που...

3 φορές στο βάθρο η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Έβρου Αλεξανδρούπολης!

Ο τρίτος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος Motocrossπραγματοποιήθηκε στις 4-5/07 στην πίστα της Προσοτσάνης, Δράμας με συνδιοργανωτή την ΛΕ.Μ.Ε.

More Articles Like This