9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΣΒΗΣΕ ΤΗΝ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Με την ΑΠΑΤΗ της “Δημόσιας Διαβούλευσης” ο Υπουργός Ναυτιλίας πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, τις προτάσεις των Πολιτών και των φορέων του τόπου μας, που ζητούσαν τήρηση των υποσχέσεων για την Αλεξανδρούπολη  

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις».

- Advertisement -

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:

1 Κατάργηση της ασαφούς διαδικασίας με την οποία χορηγούνταν παρατάσεις στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των πλοίων.

2 Αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, ο οποίος στο εξής θα ελέγχει τους νηογνώμονες.

3 Εκσυγχρονισμός και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των νηογνωμόνων.

4 Μείωση του ορίου ηλικίας των δεξαμενόπλοιων που κάνουν πετρέλευση στο εσωτερικό της χώρας.

5 Αναβάθμιση των προσόντων και πιστοποίηση των επιθεωρητών και ελεγκτών πλοίων. Γίνεται κατηγοριοποίηση των προσόντων και συστήνεται Σχολή Επιθεωρητών Ελεγκτών.

6 Καθιερώνεται η είσοδος στο Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή με Πανελλήνιες Εξετάσεις.

7 Ρυθμίζονται χρόνια προβλήματα του προσωπικού του Λ.Σ. – ΕΛΑΚΤ. Και του πολιτικού προσωπικού του ΥΝΑΝΠ.

8 Καθιερώνεται αξιοκρατικός τρόπος μεταθέσεων, αποσπάσεων με κριτήρια, αντικειμενικά, κοινωνικά και υπηρεσιακά. Την απόφαση παίρνει συλλογικό όργανο.

9 Νομιμοποιούνται οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές.

10 Ενεργοποιείται το Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών.

11 Ρυθμίζεται για πρώτη φορά το ζήτημα της τοποθέτησης και εκμετάλλευσης ναυδέτων για την πρόσδεση τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, σε οριοθετημένες περιοχές, εντός της θαλάσσιας ζώνης λιμένα.

12 Εξορθολογίζεται και προσαρμόζεται στη διεθνή νομοθεσία, το Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ) δηλαδή τέλος παραμονής και πλόων πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών, ανάλογα με το μήκος τους.

13 Αναβαθμίζεται η Ναυτική Εκπαίδευση.

14 Αναβαθμίζεται η πλοηγική υπηρεσία, στην οποία αυξάνονται οι οργανικές θέσεις, ενώ προωθείται η μείωσης ηλικίας των πλοηγών για να είναι πιο νέοι άνθρωποι που μπαίνουν στην πλοηγική υπηρεσία.

15 Λαμβάνεται μέριμνα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία στις Χερσαίες Ζώνες Λιμένων.

16 Ενισχύεται η κοινωνική συμμετοχή στην Ακτοπλοΐα.

17 Συστήνονται άμισθα συλλογικά όργανα όπως το Συμβούλιο Χρηστών Λιμένων, το Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού, το Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, ενώ αναμορφώνεται το Σ.Α.Σ.

18 Θεσμοθετείται για πρώτη φορά στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. με πρόβλεψη δομής δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα και με μακροπρόθεσμο, 15ετούς διάρκειας, Προγράμματος Προμηθειών και με Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών.

Όλα τα παραπάνω που διαβάσατε, ίσως να μην έχουν για εμάς μεγάλη σημασία.

Το ουσιώδες και σημαντικό από το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ των προτάσεών μας μας, για ίδρυση Λιμένος Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις, ο Υπουργός κ. Παν. Κουρουμπλής, μας “έγραψε” στα παλαιά του υποδήματα.

Και αυτό έγινε με την ΑΠΑΤΗ της λεγόμενης Δημόσιας Διαβούλευσης, που καλούνται οι Πολίτες και οι φορείς να καταθέσουν της προτάσεις τους, οι οποίες όμως πετιούνται στον κάλαθο των άχρηστων και ο κάθε Υπουργός κάνει στο τέλος τα δικά του, δηλ. εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις.

Έτσι λοιπόν, τζάμπα πήγαν και οι επισκέψεις του Δημάρχου Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και άλλων φορέων στην Αθήνα, για το ζήτημα της Η θ ι κ ή ς υποχρέωσης που είχε το Υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει στην υλοποίηση παλαιών αποφάσεων για λειτουργία Σχολής του Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.

Με λίγα λόγια, μπαίνει “ταφόπλακα” στο όνειρο των Αλεξανδρουπολιτών.

Κατά τα άλλα μεθαύριο, θα έλθει ο κ. Α. Τσίπρας στην Κομοτηνή να μας μιλήσει για την Ανάπτυξη της Θράκης.

Ευχαριστούμε πολύ, χορτάσαμε.

Σ. Κ.

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

H Praktiker μας καλεί σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Κατάλογος… Summer mood on! Η Praktiker Hellas, είναι εδώ για να μην μας λείψει τίποτα και το φετινό Καλοκαίρι, μέσα...

More Articles Like This