9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, July 1, 2025

Στροφή στα βουβάλια λόγω υψηλής ζήτησης

Το 1952 μόνο στην Μακεδονία και της Θράκη, εκτρέφονταν 70.000 νεροβούβαλοι – Στα 335 ευρώ η επιδότηση – Υψηλές τιμές για Βουβαλίσιο κρέας και Γάλα

Περιζήτητα στην ελληνική αγορά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια το κρέας και το γάλα βουβαλιού, στρέφοντας όλο και περισσότερους κτηνοτρόφους στη βουβαλοτροφία.

Ο αριθμός των ζώων αγγίζει πλέον τα 4.200 από 400 που ήταν πριν από περίπου 25 χρόνια, αν και τα μέλη του Κτπνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας είναι μόλις 23. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 120 τόνους (σφάγια).

- Advertisement -

Όπως αναφέρει στον Αγροτικό Τύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Τρύφων Γιαντσίδης, οι βασικοί λόγοι που ωθούν όλο και περισσότερους στην εκτροφή νεροβούβαλων είναι η επιδότηση σπάνιων φυλών ζώων με την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης.

«Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 335 ευρώ ανά θηλυκό ηλικίας πάνω από 2 χρόνων και στα 180 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο από 6 μηνών έως 2 χρόνων».

Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, αγγίζει τα 4,5 ευρώ το κιλό το σφάγιο, όταν στα κρεοπωλεία το κρέας πωλείται έναντι 12 ευρώ το κιλό, το φιλέτο μέχρι και 28 ευρώ το κιλό και το μεταποιημένο κρέας, όπως για παράδειγμα ο καβουρμάς, έναντι 15 ευρώ το κιλό.

Σχετικά με το γάλα των βουβαλιών, πωλείται από τον κτηνοτρόφο μεταξύ 1,20 και 1,50 ευρώ το κιλό.

Ως προς την επένδυση, ιδανικό μέγεθος εκτροφής θεωρούνται τα 40 ζώα, με την αγορά τους να αγγίζει τις 40.000 ευρώ, ενώ άλλες 20.000 ευρώ κοστίζει και η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Το καλύτερο σημείο για την εκτροφή νεροβούβαλων είναι οι παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές, γι’ αυτό και από τα 4.200 ζώα που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 3.700 βρίσκονται στη λίμνη Κερκίνη, στις Σέρρες.

«Αγκάθι» για τον κλάδο αποτελεί σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας το κόστος παραγωγής εξαιτίας της μείωσης των βοσκοτόπων, γεγονός που αναγκάζει τους εκτροφείς να αγοράζουν ζωοτροφές.

«Πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αυξηθούν οι εκτάσεις και παράλληλα να αξιοποιηθεί και το αγροτουριστικό κομμάτι, καθώς οι επισκέπτες βλέπουν πού ζουν τα βουβάλια, πώς τρέφονται, ανεβάζοντας έτσι τη βιολογική τους αξία», επισημαίνει ο κ. Γιαντσίδης. Ο ίδιος προσθέτει ότι παρά τα όποια προβλήματα ο κλάδος της βουβαλοτροφίας αναπτύσσεται συνεχώς, είτε με την είσοδο νέων κτηνοτροφών είτε με τη μετατροπή των «παραδοσιακών» κτηνοτροφικών μονάδων σε μονάδες εκτροφής νεροβούβαλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη χώρα μας, μπορούν να εκτραφούν πάνω από 10.000 νεροβούβαλοι, όταν το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 70.000, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν για δυναμοπαραγωγή.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980, ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά σε 500 και συγκεκριμένα το 1984 υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο – 384 ζώα.

Η δραματική αυτή πτώση οφείλεται αφενός στο μεταναστευτικό «κύμα» των Ελλήνων τις δεκαετίες ’60, 70 και ’80, που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, και αφετέρου στη μείωση των εκτάσεων στις οποίες έβοσκαν λόγω εκχερσώσεων και αλλαγής χρήσεων γης.

Γωγώ Κατσέλη

Aegean
Tuesday, July 1, 2025

Latest News

Σύσκεψη ελαιοπαραγωγών στα Δίκελλα Αλεξανδρούπολης

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του Έβρου, με τους ελαιοπαραγωγούς να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα...

More Articles Like This