Δεν αρκεί μόνον η αναφορά στην ενεργειακή κλάση – Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει και τους βαθμούς απόδοσης
Στις δύσκολες ημέρες του Χειμώνα, οι καταναλωτές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κρύο με εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.
Προχθές η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ έγραψε για τις ηλεκτρικές θερμάστρες, που διαφημίζονται στις τηλεοράσεις, με χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στην πραγματικότητα η κατανάλωσή τους είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σήμερα, βάζουμε θέμα για τον βαθμό απόδοσης των κλιματιστικών μηχανημάτων, που η χρήση τους συνεχώς εξαπλώνεται, ως μία πιο αξιόπιστη και οικονομική πηγή θέρμανσης.
Στις διαφημίσεις προβάλλεται η ενεργειακή τους κλάση, δηλ. πόσο χαμηλή είναι η κατανάλωση ρεύματος.
Είναι μία σημαντική παράμετρος, όσον αφορά το κόστος χρήσης, όμως εκείνο που έπρεπε να δηλώνεται στον υποψήφιο αγοραστή, είναι οι βαθμοί θερμοκρασίας που αποδίδει η συσκευή, τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, γιατί αυτό είναι το κυρίως ζητούμενο.
Πριν από χρόνια, το περιοδικό “4 Τροχοί” είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για τις αποδόσεις των κλιματιστικών των αυτοκινήτων, όπου καταγράφονταν οι τεράστιες διαφορές στην απόδοσή τους.
Όπως μας λένε, τεράστιες διαφορές υπάρχουν και στα κλιματιστικά που χρησιμοποιούμε σήμερα στα σπίτια μας.
Η φίρμα μπορεί να είναι “λαμπερή”, όμως η θερμική απόδοσης είναι χλιαρή και όχι ζεστή το χειμώνα, ενώ αντίστοιχη αδύναμη είναι και η ψύξη το καλοκαίρι.
Είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να προσεχθεί από τις Ενώσεις Προστασίας Καταναλωτών, για να μην πέφτει ο κόσμος θύμα της διαφήμισης.
Θα ενδιαφερθεί κανείς;
Σ. Κ.