Home / Πολιτικη / ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ !!!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ !!!

Συνεχείς οι αναφορές του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ, για ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και το Λιμάνι της Αλεξ/πολης – Το Αμερικανικό υγροποιημένο Φυσικό Αέριο για τον Ελληνο-Βουλγαρικό Αγωγό

 

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Αλεξανδρούπολη συνεχώς εντείνεται, και κάθε λίγο και λιγάκι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή μας.

Σήμερα μεταφέρουμε από την συνέντευξη που έδωσε στην κ. Μαρίση Μπαλιούση του CAPITAL.gr το τμήμα εκείνο που αναφέρεται στην Αλεξανδρούπολη.

***

-Τρέφετε ευρύτερο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον. Έχουμε εκεί αυτές τις φανταστικές πλατφόρμες, το Κολλέγιο Ανατόλια, επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

-Συχνά αναφέρεστε στο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης για την Ευρώπη και σε συγκεκριμένα projects όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης. Μπορεί ο νέος αυτός ρόλος της Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και τα άλλα έργα να φέρει αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας;

Βεβαίως θα μπορούσε. Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία ενέργειας που έχει στρέψει την προσοχή της στην πλωτή μονάδα FSRU.

Και είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχοντας μιλήσει με τον κ. Κοπελούζο, πως ένας Αμερικανός εταίρος είναι επιθυμητός για το έργο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, σε πρόσφατες δηλώσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική, έδωσε έμφαση στην ατζέντα για την ενεργειακή ασφάλεια και συγκεκριμένα στη διασύνδεση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ως μια από τις προτεραιότητές μας.

Ο νέος υφυπεξ για την Ευρώπη, A. Wess Mitchell, σε ομιλία του στη Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην Αλεξανδρούπολη και στην πλατφόρμα FSRU.

Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενεργειακής ασφάλειας και εναλλακτικής προσφοράς σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και η Αλεξανδρούπολη είναι το σημείο εισόδου.

Επομένως, έχουμε μια αμερικανική εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται για την FSRU και μια αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το μήνυμα που λαμβάνω από το ΤΑΙΠΕΔ, από το ΥΠΟΙΚ και από το υπουργείο Οικονομίας είναι πως το project πρόκειται να προχωρήσει στις αρχές του 2018 και από τη δική μου επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη νωρίτερα το φθινόπωρο μου ήταν σαφές ότι όλοι καλωσορίζουν την αμερικανική δραστηριοποίηση στην πόλη.

Την άνοιξη πρόκειται να διεξαχθεί στη Σόφια, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας που αναλαμβάνει η Βουλγαρία, μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται  για μια ακόμη ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την Ελλάδα, ως το βασικό σημείο εισόδου για αυτές τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα κι επίσης να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-Πότε πιστεύετε ότι θα φτάσει το αμερικανικό αέριο στην ελληνική αγορά;

Θα πρέπει να ρωτήσετε την ΔΕΠΑ. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να γίνει η τρίτη χώρα της ΕΕ η οποία θα εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Βρέθηκα με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη σε πρόσφατη εκδήλωση του ΔΕΣΦΑ και μου κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσουμε με τη συμφωνία για το αμερικανικό αέριο.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον 3 αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες οι οποίες με έχουν προσεγγίσει και ενδιαφέρονται για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Οι Αμερικανοί εδώ και καιρό κατάλαβαν πολύ καλά το τι σημαίνει η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό δηλαδή που φώναζε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, από την πρώτη στιγμή της εκδόσεώς της, εδώ και 72 χρόνια.

Και το οποίο, μυωπικά κοιτώντας, δεν ήθελε να καταλάβει η Αθήνα.

Ίσως τώρα να ξεκινά η πραγματική Ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης.

Σ.Κ.