Home / Πολιτικη / ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Τα θέματα των Μουφτήδων ρυθμίζονται από την Συνθήκη του 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, και όχι από την Συνθήκη της Λωζάννης – Οι ψευτομουφτήδες είναι μίσθαρνα όργανα, που μεταφέρουν την τουρκική προπαγάνδα στην μειονότητα της Θράκης

 Δεν νομίζουμε να υπάρχει προηγούμενο επισκέψεως ξένου ηγέτου στη χώρα, που κανείς να μή γνωρίζει το σκοπό της επισκέψεως και με τόσο πρόχειρη προετοιμασία.

Ηεπίσκεψη τουEρντογάν θύμιζε εκπομπή «ελάτε να αυτοσχεδιάσουμε». Είθισται, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπουτων συνομιλητών, νααναφέρονται τα συζητηθέντα θέματα, ως και οι έπ’ αύτών συμφωνίες ή διαφωνίες τους.

Στην προκειμένη περίπτωση είδαμε από τη μία μεριά τον κ. Ερντογάν ναεπανάλαμβάνει σε όλους τους τόνους τις γνωστές απόψεις του για την επικαιροποίηση της Συνθήκηςτης Λωζάννης και τις ελευθερίες της «τουρκικής» μειονότητος, καιαπό την άλλη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό μας «νααμύνονται του πατρίου αδάφους».

Όπως είναι γνωστό και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη,μία από τις αναρίθμητες και παλαιότερες διεκδικήσεις της Τουρκίας από τη χώρα μας είναι και ηεκλογή των τριών Μουφτηδων της Θράκης, ήτοι Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

Βάσει του νόμου της Σαρίας (ιερατικός νόμος), ο οποίος ισχύει και στη χώρα μας για τους Έλλη- νες Μουσουλμάνους της Θράκης, οι Μουφτηδες δεν είναι απλώς θρησκευτικοί λειτουργοί, ερμηνευτές του Κορανίου.

Ταυτόχρονα έχουν δικαστικές αρμοδιότητες για θέματα οικογενειακού δικαίου, ήτοι γάμου, διαζυγίων, κηδεμονιών,διαθηκών κ.ά.

Τα θέματα των Μουφτήδων -καθήκοντα, αρμοδιότητες- ρυθμίζονται από τη Συνθήκη του 1913, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Βάσει, λοιπόν, της Συνθήκης αυτής και όχι της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ανυπόστατα ισχυρίζονται οι Τούρκοι, oι Μουφτηδες είναι Έλληνες ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι φέρουν ο βαθμό του Γενικού Γραμματέως Υπουργείου, με όλα τα σχετικά προνόμια (αντίστοιχο μισθό, αυτοκίνητο, κτλ) και μισθοδοτούνται από το κράτος.

Ώς έχοντες δικαστικές αρμοδιότητες, δεν εκλέγονται, όπως προνομιακά ζητούν οι Τούρκοι, αλλά διορίζονται -όπως και οιυπόλοιποι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας- από το Υπουργείο Παιδείας.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ορκίζονται ενώπιον του Περιφερειάρχη Θράκης.

Για 70 ολόκληρα χρόνια, ήτοι από την απελευθέρωση της Θράκης το 1920 και μέχρι το 1990, δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα, όσον αφορά τον διορισμό των Μουφτήδων.

Το θέμα της εκλογής προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία το 1990, όταν μιά ασήμαντη μερίδα μειονοτικών, με μία παρωδία εκλογών, εξέλεξε δύο ψευτομουφτηδες, ενώ υπήρχαν οι νόμιμοι Μουφτηδες.

Οι ψευτομουφτηδες, οι όποιοι είναι οι κομισσάριοι του τουρκικού προξενείου, ντύνονται παράνομα με τις λευκές στολές τους, μετέχουν στις θρησκευτικές τελετές, παρίστανται στα θρησκευτικά συνέδρια, με σκοπό την παραγκώνιση των νομίμων μουφτηδων καιαποτελούν τους εντολοδόχους της τουρκικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή τους στη Θράκη, όλοι ανεξαιρέτως οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνομιλούν επιλεκτικά με τους ψευτομουφτήδες. Εν κατακλείδι οι ψευτομουφτηδες είναι μίσθαρνα όργανα της Τουρκίας και μεταφέρουν την τουρκική προπαγάνδα στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Αυτούς λοιπόν τους πρακτορίσκους της Άγκυρας η διπλωματική υπηρεσία της Τουρκίας ζητεί να τους νομιμοποιήσει δι’ εκλογών και να τους μετατρέψει σευπαλλήλους τουελληνικού κράτους, θέμα το όποιο ετέθη και κατά την πρόσφατη, αδικαιολόγητη κι ανεξήγητη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μας έχει κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει ότι δεν ενδίδει σε πιέσεις.

Όμως η δήλωση του τέως Τούρκου υπηκόου και νυν Υπουργού Παιδείας της χώρας μας κ. Γαβρόγλου περί «ορθολογικοποίησης της ρκλογής του μουφτή στη Θράκη», σε συνδυασμό με τη δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, ότι «την εκλογή του μουφτη από τους ίδιους τους πιστούς υπαγορεύει αντικειμενική ανάγκη», σε άλλο συμπέρασμα οδηγεί.

Προφανώς ο Τούρκος Πρόεδρος ήλθε να πάρει κάτι από τη χώρα μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Και από ό,τι φαίνεται κάτι πήρε και μάλιστα χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Μευποκρισία χιλίων πιθήκων ο κ. Τσίπρας προκληθείς σχετικά γιαενδοτισμό, ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν σχετίζεται με τον Ερντογάν».

Αλλά αν τα πράγματα είναι έτσι, τί άλλο συνέβη; Ξύπνησε ένα πρωί και σκέφθηκε ότι είναι άδικο να διορίζονται οι τρείς Μουφτήδες της Θράκης, όταν κατά τον ίδιο τρόπο διορίζονται όλοι ανεξαιρέτως oι Έλληνεςδικαστές;

Δυστυχώς, είναι τόσο κοντόθωρη και τόσο αναποτελεσματική ηεξωτερική μας πολιτική, ώστε όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε ούτε καν το άνοιγμα της ΘεολογικήςΣχολής της Χάλκης.

Όταν οι Τούρκοι έχουν υποβιβάσει τον Πατριάρχη σε Επίσκοπο, ο οποίος αιτείται την άδεια του Νομάρχη της Κωνσταντινουπόλεως για το παραμικρό, εμείς μετατρέπουμε τους πράκτορες της Τουρκίας σε έμμισθους δημοσίους υπαλλήλους του ελληνικού κράτους.

Αυτή λοιπόν είναι η αδιάφθορη, ανένδοτη καιασυμβίβαστη Αριστερά;

Αιδώς Αργείοι!!!

Γεώργιος Β. Κασσαβέτης

Επισμηναγός (I) ε.α.

τ. Κυβερνήτης O.A.