Home / Κοινωνια / ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Οι Τουρκικές σημαίες και τα κόκκινα χαλιά, πρέπει να απουσιάζουν από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, στην Κομοτηνή – Όταν όμως αρχίσουν οι Σημαίες να ανεμίζουν από το συγκεντρωμένο πλήθος, τί πρόκειται να γίνει; 

Μεγάλη υποδοχή στον “πολυχρονεμένο τους Σουλτάνο” ετοιμάζουν κύκλοι του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, παρά τις επισημάνσεις από Ελληνικής πλευράς, ότι στην Θράκη κατά την επίσκεψή του, πρέπει να αποφευχθούν προκλήσεις, όπως αυτές από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου.

Τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κομοτηνή, δεν θα τον υποδεχτεί ο εκεί πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου, αλλά ο πρόξενος Ρόδου Μπαρίς Καλκαβάν που ήδη έχει λάβει εντολή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ταξιδέψει στην Θράκη και να συντονίσει όλες τις ενέργειες.

Ο Ομέρογλου, που αντικατέστησε πρόσφατα τον Αλί Ριζά Ακιτζί, ανακλήθηκε εσπευσμένα στην Άγκυρα, μετά τη φυγή στην Ιταλία του υποπρόξενου Νταβούτ Οτζάκ, και της συζύγου του Ντεριά που επίσης εργαζόταν στο προξενείο, που φέρονται να είχαν σχέσεις μετο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ευθέως για το επιχειρούμενο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν το 2016.

Ο πρόξενος Καλκαβάν, είχε διατελέσει παλαιότερα πρώτος Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει … πρωτοσέλιδο στις τοπικές εφημερίδες της Ρόδου επειδή είχε συλληφθεί από την αστυνομία να οδηγάει μεθυσμένος το διπλωματικό αυτοκίνητο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει στο Τέμενος Κιρ Μαχαλλέ την Προσευχή της Παρασκευής.

Αποκαλύπτονται σιγά σιγά οι λεπτομέρειες του προγράμματος επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη.

Ο Ερντογάν θα φτάσει στην Αθήνα στις 11.00 την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Μετά την κατάθεση στεφανιού θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επόμενη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι Τσίπρας και Ερντογάν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου θα συνοδέψουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στη Θράκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνακόλουθοι του θα πραγματοποιήσουν στο Τζαμί Κιρ Μάχαλλε, αντί για το Εσκί Τζαμί, την προσευχή της Παρασκευής.

Μετά την προσευχή ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και οι συνακόλουθοι του θα επισκεφτούν το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της μειονότητας.

Το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, θα φιλοξενήσει ταυτόχρονα τρία αεροσκάφη τύπου Airbus.

Πρόκειται για ένα μεγάλο airbus a330, ένα a220 και ένα a219, που θα προσγειωθούν την ίδια στιγμή την ερχόμενη Παρασκευή στο αεροδρόμιο, μεταφέροντας τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, και τη συνοδεία του, προκειμένου να περιοδεύσουν στο νομό Ροδόπης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αεροσκάφος (προεδρικό) θα μεταφέρει τον ίδιο, το δεύτερο την ασφάλειά του και τους δημοσιογράφους και το τρίτο τη σύζυγό του Εμινέ Γκιουλμπαράν Ερντογάν και τη συνοδεία της.

Πάντως, διαρκείς είναι οι συσκέψεις προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέτρα ασφαλείας κατά την άφιξη (πρωί Παρασκευής) και μέχρι την αναχώρηση (Απόγευμα Παρασκευής) των τριών AIRBUS του Τούρκου Προέδρου.

Πλησίον του αεροδρομίου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ασφυκτικά, θα απαγορευτεί η κίνηση ανθρώπων και οχημάτων για αρκετές ώρες πλησίον του αεροδρομίου και φυσικά δεν θα μπορεί να κινείται άλλο αεροσκάφος ή drone για αρκετές ώρες.

Στελέχη της μειονότητας, που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με το προξενείο Κομοτηνής, «σπρώχνονται» ήδη προκειμένου να εξασφαλίσουν μια χειραψία -μετά φωτογραφίας- με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ερωτηματικό παραμένει εάν οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν (Ξάνθης), Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (Ροδόπη) θα παραβρεθούν στην υποδοχή, ενώ βέβαιη θεωρείται η παρουσία του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της υποδοχής Ερντογάν και της κινητοποίησης των τουρκοφρόνων της μειονότητας, διαδραματίζει και ο γνωστός επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, που  διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Τούρκο Πρόεδρο και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αλώσει οικονομικά την Θράκη, με μια σειρά αμφιλεγόμενων επενδύσεων.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, παλαιότερα ο Ερντογάν του έχει δώσει την «πολιτική ευχή» να επιστρέψει στην Ελλάδα και ν’  αγωνιστεί για τo δίκαιo των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Οι Τουρκικές σημαίες και τα κόκκινα χαλιά δεν πρέπει (σύμφωνα με την επιθυμία της Ελληνικής πλευράς) να αποτελέσουν επιδίωξη των οργανώσεων της υποδοχής Ερντογάν στην Θράκη.

Εμείς όμως θέτουμε το ερώτημα:

Αν αρχίσουν να ανεμίζουν οι Τουρκικές Σημαίες, μόλις πατήσει το πόδι του ο Ερντογάν στην Κομοτηνή, τί θα γίνει;

Και αν ακόμα γίνει ανοικτή ομιλία του Τούρκου Προέδρου στο συγκεντρωμένο πλήθος, τί θα γίνει;

Και αν στρώσουν τα κόκκινα χαλιά για να υποδεχθούν τον πολυχρονεμένο τους Σουλτάνο, τί θα γίνει;

Θα παρέμβει μήπως η Αστυνομία;

Θα διαμαρτυρηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών;

Όχι ασφαλώς. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα γίνει.

Απλούστατα, θα μείνει η σημειολογία για τα σύνορα της καρδιάς του κ. Ερντογάν, που φθάνουν από την Θράκη μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Περιμένουμε να δούμε.

Σ. Κ.