Στην γραμμή Ερντογάν για την εκλογή των Μουφτήδων της Θράκης συντάσσεται, ο έχων Τουρκική υπηκοότητα Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου
Έμπλεξαν τις γραμμές τους στην κυβέρνηση για το θέμα του μουφτή ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στη Θράκη!
Από τη μια, ο ανεκδιήγητος και κινούμενος σε περίεργα όρια μειοδοσίας Κώστας Γαβρόγλου, καθώς μόνο αντεθνική και ανιστόρητη είναι η ταύτιση του μουφτή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και, από την άλλη, ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στο θέμα της εκλογής, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που ισχυρίστηκε ότι δεν είναι θέμα του Ερντογάν αλλά δικό μας, το θέμα πήρε φωτιά λίγα 48ωρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα σης Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής και είπε ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση που -όπως είπε- αφορά το «πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις στον χώρο της μειονότητας που έχουν να κάνουν με το ότι μεγάλο τμήμα της δεν αναγνωρίζει τον επίσημο θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία».
Στην αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή της μουσουλμανικής μειονότητας αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών.
«Με τον κ. Ερντογάν δεν συζητάμε για τέτοια πράγματα» είπε ο κ. Κοτζιάς, όταν ρωτήθηκε αν η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του μουφτή την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου γίνεται έπειτα από αίτημα του προέδρου της Τουρκίας.
Το θέμα αλλαγής στον τρόπο διορισμού των μουφτήδων στη Θράκη έφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».
Η πρόταση του κ. Γαβρόγλου (που έχει και τουρκική υπηκοότητα) ότι πρέπει να εξορθολογιστεί το πεπαλαιωμένο πλαίσιο της διαδικασίας διορισμού του μουφτή είναι σωστή.
Διορισμού όμως και όχι εκλογής, καθώς ο μουφτής αυτομάτως από ερμηνευτής του ιερού νόμου θα μετατρεπόταν σε πολιτικό ηγέτη, κάτι που δεν υφίσταται σε καμία μουσουλμανική χώρα.
Ιδιαίτερα προβληματική είναι η ανάλυση που έκανε στη συνέχεια, πέφτοντας σε ένα πολύ σοβαρό λεκτικό και συνάμα ουσιαστικό ατόπημα, επιχειρώντας μια επιστημονικά άστοχη και ουσιαστικά ανύπαρκτη σύγκριση.
«Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί, και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος» είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη (σ.σ.: Οικουμενικός) δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Δηλαδή, ο υπουργός Παιδείας συνέκρινε και έβαλε στην ίδια ζυγαριά με όρους αμοιβαιότητας, που αποτελεί πάγια πολιτική της τουρκικής πλευράς, την εκλογή ενός θρησκευτικού ηγέτη παγκόσμιου κύρους, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον διορισμό ενός τοπικού ερμηνευτή Γης σαρίας και ιεροδικαστή στη Θράκη, που είναι ο μουφτής.
Ο κ. Γαβρόγλου φάνηκε δηλαδή να αποδέχεται την τουρκική τακτική που αντιμετωπίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως έναν τοπικό θρησκευτικό λειτουργό της Κωνσταντινούπολης.
-Δ-