9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

“Βαρουφακισμοί” και στα Εθνικά θέματα

Με διάχυτη ευφορία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση, τόσο το Σκοπιανό, όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Όμως Εθνικά θέματα, απαγορεύεται να τα παίζεις στα ζάρια

 Η κυβέρνηση, «μεθυσμένη» από τους απανωτούς πανωλεθρίαμβους στη διαχείριση της οικονομίας, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε ηρωικές διαπραγματεύσεις και στα μεγάλα εθνικά θέματα. Βέβαια, εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά.

Όταν παίζεις στα ζάρια ό,τι έχεις στις τσέπες σου το πολύ πολύ να μείνεις με άδειες τσέπες, όπως και συνέβη κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Αν όμως παίξεις στα ζάρια και το σπίτι σου, τότε κινδυνεύεις να μείνεις στο δρόμο.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τα εθνικά θέματα με την ίδια τακτική που αντιμετώπισε τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση.

- Advertisement -

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τι δήλωναν δημοσίως ο πρωθυπουργός και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τόσο στις αρχές του 2015 όσο και κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων αξιολογήσεων.

Ξεκίνησαν λέγοντας πως καταργήθηκε η τρόικα, την οποία απλά βάφτισαν «θεσμούς». Κάθε εβδομάδα δήλωναν βέβαιοι πως κλείνουν συμφωνία.

Οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν και την πρώτη φορά η χώρα έμεινε με «άδειες τσέπες» ενώ έκλεισαν και οι τράπεζες, ενώ στη συνέχεια κάθε «επιτυχημένη» διαπραγμάτευση συνοδευόταν από έναν ασήκωτο λογαριασμό μέτρων. Παράλληλα, στις ίδιες περιόδους διάφοροι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. έταζαν τα… πάντα είτε από το βήμα της Βουλής είτε από τα τηλεοπτικά πάνελ.

Αυτή η ευφορία που υπήρχε διάχυτη δημιουργούσε αυταπάτες. Τελικά, όμως, όλες τις φορές οι επικοινωνιακοί θρίαμβοι κατέληξαν σε πανωλεθρία.

Τα Μνημόνια, που θα καταργούνταν, υπογράφηκαν.

Οι φόροι, που θα μειώνονταν, αυξήθηκαν.

Οι συντάξεις, που θα αυξάνονταν, μειώθηκαν. Από τη σεισάχθεια για χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο καταλήξαμε σε ανεξέλεγκτες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Με την ίδια ευφορία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τόσο το Σκοπιανό όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπουργοί και βουλευτές παρελαύνουν στα κανάλια λες και υπάρχει ήδη συμφωνία με τα Σκόπια ή σαν να υπέστη ήττα ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Και ξαφνικά, αντί να υπάρχει σοβαρή στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις, ο καθένας λέει την… παπάτζα του για το ποιοι βουλευτές και από ποια κόμματα θα ψηφίσουν το super deal με την ΠΓΔΜ.

Ενώ την ίδια στιγμή, παρά τα προπαγανδιστικά τερτίπια, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δείχνει πανικόβλητη στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Η Κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την οικονομία το 2015, έχασε και χρέωσε τη χώρα και τους πολίτες με επώδυνα μέτρα.

Στα μεγάλα εθνικά θέματα δεν χωρούν «βαρουφακισμοί». Απαιτείται ψυχραιμία. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με λογική τα μικροκομματικά οφέλη. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή διπλωματική στρατηγική και να μην προεξοφλούνται σούπερ λύσεις ή αποτυχίες.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα απομονωμένα από διεθνείς οργανισμούς Σκόπια. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η επίσης απομονωμένη λόγω του καθεστώτος Ερντογάν Τουρκία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αρκεί να εκμεταλλευτούμε τα όποια πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό χρειάζεται σύνεση.

Ας αφήσει η κυβέρνηση τις κορόνες και επιτέλους ας εργαστεί με σχέδιο και λογική. Γιατί τα εθνικά θέματα απαγορεύεται να τα παίζεις στα… ζάρια.

Γιάννης Τσαπρούνης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This