9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Η καλλιέργεια κάνναβης αναβιώνει στο Τυχερό

Μετά την αναβίωση της τοπικής ποικιλίας Πεπονιών “Χρυσή Κεφαλή” έρχεται η σειρά της ήμερης κάνναβης – Επιτυχής η περσινή καλλιέργεια – Βγήκε στον Έβρο, το πρώτο Ελληνικό Σπορέλαιο Κάνναβης, που θεωρείται Σούπερ-Τροφή  

 Ξεκίνησε επισήμως στις αρχές του 2015, με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, την αναβίωση παλαιών καλλιεργειών και την αύξηση της απασχόλησης, από πέντε κατοίκους του Τυχερού στον Δήμο Σουφλίου στον Έβρο και ήδη έχει κάνει τη διαφορά: αναβίωσε την καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας πεπονιού «χρυσή κεφαλή» τοποθετώντας την ξανά στην κεντρική λαχαναγορά των Αθηνών ύστερα από 40 χρόνια, ενώ τώρα την κατοχυρώνουν ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

Δουλεύουν στην αναβίωση επίσης μιας ντόπιας ποικιλίας φασολιού μικρόσπερμα ενώ προχώρησαν και στην καλλιέργεια κάνναβης παράγοντας το πρώτο σπορέλαιο κάνναβης εξαιρετικής ποιότητας.

«Βέβαια στην κάνναβη δεν μπορέσαμε να βρούμε ούτε καν το όνομα της γηγενούς ποικιλίας καθώς από το ’32 που δεν καλλιεργείται δεν υπήρχε και κανένας εν ζωή να μας δώσει πληροφορίες, ήταν και η απαγόρευση στη μέση, γι’ αυτό και τη θεωρούμε καινούργια καλλιέργεια. Την πρώτη χρονιά σπείραμε δοκιμαστικά 7-8 στρέμματα και το φυτό έδειξε εξαιρετική προσαρμοστικότητα, δεν την αλωνίσαμε και σε κάποια σημεία αναπτύχθηκε αντέχοντας σε θερμοκρασίες -15. Πέρσι ξεκινήσαμε με πάνω από 100 στρέμματα, αλλά τελικά αλωνίσαμε μόνο τα 30 και από αυτά κάναμε 250-280 κιλά λάδι – το πρώτο ελληνικό σπορέλαιο ήμερης κάνναβης που έγινε στην Ελλάδα, το οποίο έχει καταπληκτικές ιδιότητες, θεωρείται σούπερ τροφή καθώς έχει Ω3 και Ω6 σε καλή αναλογία, βοηθάει στην οστεοπόρωση, στις αρθρίτιδες… Πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον αγροτικό χώρο και έχει τεράστιες δυνατότητες αφού δίνει χιλιάδες προϊόντα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της «Θεογένης» Σπύρος Δέδογλου.

- Advertisement -

Γιατί το λέει;

Επειδή καθημερινά γίνονται αποδέκτες του ενδιαφέροντος αγροτών από όλη την Ελλάδα: «Από την Κρήτη, την Πελοπόννησο μέχρι τις Σέρρες επικοινωνούν μαζί μας παραγωγοί και αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν. Σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε μικρές άτυπες ομάδες για να τους μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας ως ΚΟΙΝΣΕΠ ώστε να οργανωθεί η παραγωγή σε σωστή βάση. Συνεργαζόμαστε με την αγροτική διεύθυνση της περιφέρειας ώστε να υπάρχει και επιστημονική παρακολούθηση και καταγραφή των δεδομένων της ποικιλίας που χρησιμοποιούμε, και έχουμε καταθέσει προτάσεις σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και θεσμούς για τη δημιουργία μιας δικής μας ποικιλίας…»

Οι σκέψεις για τη μεταποίηση του προϊόντος πολλές: λάδι, αλεύρι, σαπούνι, χαρτόμαζα, κλωστική ίνα μέχρι μοριοσανίδα.

Ο κ. Δέδογλου προτείνει την οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών ή νέων μορφών συνεταιρισμών και σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχουν οργανωθεί δύο ομάδες, μία παραγωγής οσπρίων από 18 αγρότες και μία 23 παραγωγών πεπονιού, ενώ υπό σύσταση βρίσκεται και η ομάδα για την καλλιέργεια κάνναβης που –σύμφωνα με τον συνομιλητή μας– μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 στρέμματα και τους 100 παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά την ιατρική κάνναβη;

«Η μεταποίηση, σε αντίθεση με τη sativa, δεν μπορεί να γίνει από τους ίδιους καθώς πρόκειται για ιατρικά σκευάσματα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι την καλλιέργεια πρέπει να την αναλάβουν μικρές συνεταιριστικές ομάδες που λειτουργούν προς όφελος των αγροτών. Εμείς τιμολογήσαμε παραπάνω την πρώτη ύλη και δώσαμε και επιπλέον χρήματα μόλις πουλήσαμε το τελικό προϊόν εξασφαλίζοντας στον παραγωγό διπλάσια τιμή από αυτήν του ιδιώτη που θα συμπιέσει την τιμή προς όφελός του. Οι περισσότερες μικρές συνεταιριστικές ομάδες είναι προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών. Χρειάζεται ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κάνναβης σατίβα, μια επένδυση της τάξης των 5 εκατομμυρίων – όχι μικρή αλλά ούτε απαγορευτική. Εχει εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση και περιμένουμε τη μελέτη από μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Οι άλλες επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν, όπως λόγου χάρη ένα ελαιουργείο, ελπίζουμε να καταφέρουμε να το φτιάξουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Από κει και πέρα μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες γιατί στη φιλοσοφία μας είναι οι μικρές μεταποιητικές μονάδες, όπως είναι οι οικοτεχνίες για τη δημιουργία σαπουνιού, και να έχουμε εμείς τη διάθεση…»

Βλέπει την κάνναβη ως όχημα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ενθαρρυντικά για να ξεπεραστεί η αρχική επιφυλακτικότητα.

Όσο για τις ευκαιρίες;

«Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση γιατί έχουμε μικρή ποσότητα λαδιού. Οσοι παίρνουν, ξαναζητάνε. Αλλά είναι μια ευκαιρία, νομίζω, να προωθηθεί και να στηριχτεί η ελληνική παραγωγή… Θα μπορούσαμε ακόμη να έρθουμε σε επαφή με τις μεταποιητικές μονάδες που παίρνουν πρώτη ύλη από το εξωτερικό ώστε να μας προτιμήσουν. Οι αγρότες θα μπορούσαν ακόμη να χρησιμοποιήσουν την κάνναβη για να καθαρίσουν τα χωράφια τους που είναι επιβαρυμένα από τις λιπάνσεις – κάτι που κάνουμε στη Δράμα σε συνεργασία με πατατοπαραγωγούς. Και να προχωρήσει και το θέμα της ιατρικής κάνναβης, γιατί πολύς κόσμος μπορεί να βοηθηθεί από τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Και πρέπει να προσέξουμε να γίνει από Ελληνες παραγωγούς και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, γιατί οι πολυεθνικές έχουν μόνο σκοπό το κέρδος…»

Ιωάννα Σωτήρχου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Οκτώ νέα κρούσματα σε Έβρο και Ροδόπη

Από 4 σε κάθε νομό – Νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στο Παν/κο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης –...

Ποιος θα μας προστατέψει από τα κουνούπια;

Το κακό παράγινε – Ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, μας τρώνε τα κουνούπια – Καμιά δικαιολογία για τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου

«Την Πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω…»

Ο όρκος των Αρχαίων Αθηναίων Εφήβων «Οὐ καταισχυνῶ τά ὅπλα τά ἱερά, οὐδ’ ἐγκαταλείψω...

Η Βουλγαρία απειλεί με πόλεμο τα Σκόπια

«Θα στείλουμε το μηχανοκίνητο σύνταγμα και θα γκρεμίσουμε τα Μακεδονικά ψευτοαγάλματα» - Παραποιείται η Βουλγαρική ιστορία

Ο φτωχός το θύμα

Σ' όλον τον κόσμο δυστυχώς  ο φτωχός είναι το θύμα  γιατί...

More Articles Like This