Home / Κοινωνια / ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΖΟΥΡΑΦΑ”

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΖΟΥΡΑΦΑ”

Σε ύψος μόλις 30 μέτρων, πέταξε προχθές το Τουρκικό Αεροσκάφος – Ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα – Και “σιγοντάρισμα” του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για κατάληψη 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο  

Υπερπτήση σε ύψος μόλις 30 μέτρων πάνω από την νησίδα Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης πραγματοποίησε τουρκικό αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας CN-235 το μεσημέρι της Τρίτης (13:33).

Πέρα από το πολύ χαμηλό ύψος της υπερπτήσης (μόλις 30 μέτρα), το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραβίασης είναι η περιοδικότητά της.

Κατά καιρούς οι Τούρκοι είτε πετούν πάνω από τη νησίδα είτε παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα με τρόπο ο οποίος πρακτικά αμφισβητεί την επιρροή στη χάραξη των θαλάσσιων ορίων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (προφανώς σε όφελος της γείτονος).

Αμέσως μετά την υπερπτήση το τουρκικό CN-235 στράφηκε άμεσα ξανά προς τα ανατολικά, συνεχίζοντας την πορεία του.

Η γενικότερη κινητικότητα των τελευταίων ημερών (ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο η δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική) δεν θεωρείται περίεργη από το ΓΕΕΘΑ, καθώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν την καθιερωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου τριμήνου.

Ως εκ τούτου στην Αθήνα θα παρακολουθείται με ενδιαφέρον η τουρκική δραστηριότητα μέχρι και την Παρασκευή, όταν οι ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Παραβιάσεις – παραβάσεις

Προχθές, καταγράφηκαν 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών από δύο F-16, τρία CN-236 και τρία ελικόπτερα, στις περιοχές όπου εξελίσσεται η επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Ανατολικά της Ρόδου.

Στις δύο περιοχές πλέουν και ομάδες πλοίων του τουρκικού ναυτικού, τα οποία συμμετέχουν στην επιχειρησιακή εκπαίδευση.

Τα τουρκικά πλοία κινούνται σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, πάντα εντός διεθνών υδάτων.

Εν των μεταξύ συνεχίζει χωρίς διακοπή τις επιθετικές του δηλώσεις κατά της Ελλάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου επανήλθε ξανά στη θέση του για την κατάληψη των νησιών στο Αιγαίο που έχει έχει “καταλάβει” η Ελλάδα λέγοντας ότι θα έρθει να τα πάρει, όπως ο Ετζεβίτ πήρε την Κύπρο.

«Νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού Στρατού.

Ναι, αγαπητοί σύντροφοι. Το τελευταίο ήταν να πάνε ακόμη και στην Ψέριμο. 4 μίλια από την Τουρκία, μόνο 4 μίλια.

Πολλές φορές έχω ρωτήσει τον Ερντογάν. ‘Σε αυτά τα νησιά έχουμε δικαιώματα’; Κιχ δεν έχει βγάλει.

Μιλάει για όλα, αλλά γι’ αυτό δεν λέει κουβέντα. Πήγαν και στην Ψέριμο τώρα. Και ξαναθέτω το ερώτημα στον Ερντογάν με γλώσσα κατανοητή από τον καθένα.

‘Τίνος είναι αδελφέ, η Ψέριμος;’ ‘Αν δεν είναι δικό μας, τίνος είναι;’. Αν είναι δικό μας πες είναι, αν δεν είναι πες δεν είναι. Ή αν δεν είναι ούτε δικό μας, ούτε της Ελλάδας, πες έστω αυτό.

Αλλά ούτε κιχ πάλι. Αναρωτιέμαι… Αυτά τα νησιά εσείς μήπως τους τα πουλήσατε ή τους τα δώσατε πεσκέσι; Τί έχει γίνει; Τί έχει γίνει με αυτά τα νησιά;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του CHP για να συνεχίσει στο ίδιο απειλητικό ύφος:

«Τα χάρισες εσύ αυτά τα νησιά. Εγώ είπα ότι αυτά τα νησιά είναι δικά μας και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας βγήκε και είπε ‘μολών λαβέ’. Και εγώ του είπα ότι ‘ναι, θα έρθω το 2019 και θα τα πάρω. Όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο, έτσι θα πάρουμε κι εμείς αυτά τα νησιά.

Κι εγώ περίμενα. Κι εγώ περίμενα να βγει κάποιος από την κυβέρνηση και να πει ‘ναι, αδελφέ θα τα πάρουμε’. Πού να βρεθούν πατριώτες; Αυτοί δεν είναι πατριώτες, είναι μη πατριώτες.

Μη πατριώτες! Όποιος δεν διεκδικεί τα ίδια του τα εδάφη, πατριώτης δεν είναι! Είναι μη πατριώτης! Μόνο στα λόγια βρίσκεται ο πατριωτισμός τους. Κάτω από τη μύτη μας, έρχονται 4 χλμ. κάτω από τη μύτη μας οι Έλληνες στρατιώτες και εμείς ρωτάμε, αλλά απάντηση καμία! Καμία!

Γιατί μιλάς για όλα τα άλλα θέματα κι όχι γι’ αυτό; Έδωσες μήπως πουθενά το λόγο σου; Χάρισες μήπως πουθενά αυτά τα νησιά; Ερωτώ! Και περιμένω απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για να δούμε, θα απαντήσει; Μπα, κιχ δεν θα βγάλει. Εκείνος μόνο τα πράσινα δολάρια κοιτάζει, πώς θα βγάλουμε χρήμα, κοιτάζει…».

Σημείωση Ε.Θ.:

Η Άγκυρα μας δείχνει ξεκάθαρα τις αρπακτικές της διαθέσεις, αλλά εμείς τρομαλέοι και άβουλοι, κτίζουμε δήθεν “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” κατεβάζοντας τα παντελόνια μας, και λέγοντας “σφάξε με, Αγά μου, ν’ αγιάσω”.

Η κατρακύλα και ο εξευτελισμός μας, μέχρι πού θα συνεχισθεί;

Σ. Κ.