Αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε στην Αστυνομία, καταγγείλτε επώνυμα ή ανώνυμα στο edosafakelaki.gr
Πριν από λίγες ημέρες το περιοδικό Forbes δημοσίευσε μία λίστα για το 2018 με τους 300 νέους κάτω των 30 ετών που διακρίθηκαν σε 10 διαφορετικούς τομείς, μεταξύ αυτών βρέθηκαν 2 Έλληνες: ο Σταύρος Τσομπανίδης και η Χριστίνα Τρεμόντι. Η προσπάθεια, το έργο και το μήνυμα της δεύτερης, δεν υπονοώ ότι είναι αξιολογότερο του πρώτου, αλλά σε μία Ελλάδα που βάλλεται από την αναξιοκρατεία και την ανομία, αξίζει να ακουστεί! Η Χριστίνα, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. είναι Ιδρύτρια και Πρόεδρος της μη-κερδοσκοπικής, ψηφιακής δημοκρατικής πλατφόρμας ΕΔΩΣΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ / I Paid A Bribe Greece (edosafakelaki.org), η οποία αποσκοπεί στην καταγραφή των περιστατικών διαφθοράς στη χώρα μας και ιδανικά στη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την πάταξή της.
Μία από τις μάστιγες της Ελλάδας, η πεποίθηση του κάθε πολίτη ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κυρώσεις, δεν είναι ένα πρόβλημα άλυτο. Αρκεί όλοι να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στην πολιτεία, ανακαλώντας ότι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι υποχρέωσή μου, φερειπείν, να καταγγείλω ένα περιστατικό δωροδοκίας σε δημόσια υπηρεσία ή φορέα, γιατί μόνον έτσι όσοι καταστρατηγούν το νόμο θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι υπεράνω αυτού. Η Χριστίνα μεταξύ άλλων τονίζει ότι «Η πίεση για αλλαγή σε μία δημοκρατία μπορεί να προέρθει μόνο από το λαό και η τεχνολογία μας προσφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία τα κατάλληλα εργαλεία για να συμμετέχουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των αναγκών και απαιτήσεων μας.»
Αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που είναι εύκολη στη χρήση της, μπορεί να αξιοποιήσει καθένας από εμάς για να καταγγείλει ανώνυμα ή επώνυμα –ό,τι προτιμάει, περιπτώσεις κατά τις οποίες έδωσε, πήρε, δεν έδωσε ή κατήγγειλε φακελάκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του περιστατικού δεν επιφέρει κυρώσεις στον καταγγέλοντα, απλώς στην περίπτωση της επώνυμης καταγγελίας και μόνον εφόσον συγκεντρωθούν πολλές καταγγελίες για το ίδιο πρόσωπο ενδέχεται κανείς να κληθεί να καταθέσει ενόρκως.
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς έχετε βρεθεί στην πολύ δυσάρεστη και ταπεινωτική θέση να σας ζητά χρήματα, ευγενικά ή ακόμη και πιεστικά -δεν έχει μεγαλη σημασία, κάποιος Δημόσιος Λειτουργός για μία υπηρεσία που τη δικαιούστε ως φορολογούμενοι πολίτες. Τα περιστατικά στα Δημόσια Νοσοκομεία της Ελλάδας, λόγου χάρη, είναι συχνότατα, και είναι στο χέρι μας να τα εκμηδενίσουμε. Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία αμοίβονται από το Κράτος και ασχέτως αν αυτό συμφωνεί με τον οικονομικό τους προϋπολογισμό, δεσμεύονται να περιθάλπτουν τους ασθενείς χωρίς περαιτέρω αξίωση από αυτούς. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας στη δημόσια υγεία, όσο αυτή είναι ακόμη δημόσια, αλλά και να το προασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Η επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία με τη συνοδό γνωστή διαδικασία της προσημείωσης χρημάτων κλπ είναι η πλέον αποτελεσματική λύση, ωστόσο ορισμένοι την αποφεύγουν για διάφορους λόγους.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα απαιτήσει από εσάς «φακελάκι» αφενός μη το δώσετε και αφετέρου, είτε απευθυνθείτε πρώτα στην Αστυνομία είτε όχι, μη διστάσετε να το καταγγείλετε ανώνυμα ή επώνυμα στο edosafakelaki.gr, για να αρχίσουν να κοινοποιούνται τα πραγματικά νούμερα και οι στατιστικές που κρύβονται πίσω από αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Την ώρα που στη χώρα μας εκπρόσωποι των νοσοκομείων δηλώνουν υποκριτικά ότι το «φακελάκι» πια σπανίζει, στην Ευρώπη η Χριστίνα Τρεμόντι επιβραβεύεται για την ίδρυση μιας πλατφόρμας που είναι πιο χρήσιμη και απαραίτητη από ποτέ!
Έλενα Πηλίτση
Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Harvard