Δυνατότητα έργων υποδομών σε περιοχές NATURA, δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος – Και δικαίωμα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων
Στη νομιμοποίηση υφιστάμενων camping σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Σαμοθράκης περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και δυνατότητα έγκρισης έργων υποδομών και ύδρευσης σε περιοχές Natura, έπειτα από τη διαπίστωση ότι Δήμοι και υπηρεσίες, σε νησιά όπως η Σαμοθράκη και η Θάσος που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές του Δικτύου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το νομοσχέδιο για την Οργάνωση και Λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που παρουσίασε ο Σωκράτης Φάμελλος προχωρά στη νομιμοποίηση υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, υφιστάμενωνcamping σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και ορειβατικών καταφυγίων σε προστατευόμενες περιοχές.
Παράλληλα, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, πέρα από το δικαίωμα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων από τους αγρότες καταπατητές τους, δίνεται η δυνατότητα έγκρισης έργων υποδομών και ύδρευσης σε περιοχές Natura, έπειτα από τη διαπίστωση ότι Δήμοι και υπηρεσίες, σε νησιά όπως η Θάσος και η Σαμοθράκη, τα οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές του Δικτύου.
Ακόμη, εντάσσονται υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών με δίπλωμα οδηγού στα νυχτερινά περίπολα της Δασικής Υπηρεσίας, ενώ επιτρέπεται και η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στη θάλασσα για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες. Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να ανακουφίσει θαλάσσιες περιοχές όπως αυτές του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου, που επλήγησαν -κυρίως- το περασμένο καλοκαίρι από επιδρομή του είδους.
Camping
Από το 2003 έχει τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας η δυνατότητα χωροθέτησης νέων camping σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Τα camping δεν εντάσσονται στις υφιστάμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί τουριστικών καταλυμάτων. Με τη διάταξη που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα σε υφιστάμενα camping σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, ακόμα και σε περιοχές Νatura, να προβούν σε διαδικασία νομιμοποίησης.
Βασικός στόχος της διάταξης είναι η απεμπλοκή των οικονομικών αυτών μονάδων από λειτουργίες που εμποδίζουν την αναπτυξιακή τους προοπτική. Επί μέρους στόχος της διάταξης είναι η εξαγγελθείσα παρέμβαση του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση του camping της Σαμοθράκης, ως μια επιπλέον βοήθεια της Πολιτείας στην αποκατάσταση της λειτουργίας του νησιού, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Έργα υποδομής
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, διαπιστώθηκε ότι Δήμοι και υπηρεσίες, σε νησιά όπως η Θάσος και η Σαμοθράκη, τα οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές του Δικτύου Natura 2000, δεν δύνανται να προβούν στην κατασκευή έργων υποδομής σε αυτές. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η έγκριση επέμβασης για έργα ύδρευσης σε περιοχές Νatura. Έτσι, υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση για εξυπηρέτηση των απολύτως απαραίτητων έργων ύδρευσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του νησιού της Σαμοθράκης μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2017. Στη διάταξη εξασφαλίζεται η περιβαλλοντική διάσταση των έργων, αφού απαιτείται η εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών προβλημάτων ανακύπτουν από αυτά.