Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, σε Ψήφισμά του, καλεί την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής, να πράξουν το καθήκον τους έναντι της Ιστορίας και της Πατρίδος
Εθνικής εμβέλειας ήταν το πρώτο θέμα, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης , που διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας.
Το θέμα αυτό αφορούσε την ονομασία των Σκοπίων και τη διεθνή συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από αυτήν. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολη, Βαγγέλης Λαμπάκης ήταν αυτός που εισηγήθηκε το ψήφισμα.
Η δημοτική αρχή με ένα ψήφισμα που έθεσε προς ψήφιση στη συνεδρίαση , τάχθηκε κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τους Σκοπιανούς και κάλεσε την κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα να μην επιτρέψουν στα Σκόπια να καπηλευτούν την ελληνική ιστορία.
Παράλληλα, στο κείμενο του ψηφίσματος εκφράζεται η άποψη-ανησυχία ότι ενδεχόμενοι λανθασμένοι χειρισμοί στην διαδικασία της ονομασίας των Σκοπίων, μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης
Η ελληνική κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και όλα τα ελληνικά κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους ώστε να:
– Καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς ογανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία «Μακεδονία».
– Να αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των όμορων κρατών (Ελλάδας και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλής γειτονίας.
– Να αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας.
– Να ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσία της FYROM με τις παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
– Να υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της FYROM, που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.
– Να ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Σημειώνεται τέλος πως, οι περισσότεροι δήμοι της Βόρειας Ελλάδας, θέτουν στα δημοτικά συμβούλια, αντίστοιχο ψήφισμα, με το οποίο φυσικά τίθενται κατά της χρήση του όρου “Μακεδονία”.
Τ.Δ.