9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 1 Ιουνίου, 2020

Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΩΣ ΝΑ ‘ΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Βρίσκεται αφημένη έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Καταγράφει το ευκλεές παρελθόν των σπουδαίων Θρακών προγόνων μας – Να δωριθεί στο νέο Μουσείο της Αλεξανδρούπολης

Ομολογουμένως, μεγάλη έκπληξη απετέλεσε για μας τους ιθαγενείς Θρακιώτες, η επιστολή του κ. Γιάννη Μητράκα, Άρχοντος Αγιογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προς την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, με την οποία μας πληροφορεί για την ύπαρξη της Μαρμάρινης Λάρνακος-Σαρκοφάγου του Ορφέως, η οποία βρίσκεται έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τι μας γράφει:

- Advertisement -

***

Αγαπητέ μου κύριε Κονδύλη,

με την επιστολή μου αυτή, σας καταθέτω την εξής πρόταση:

Στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης βρίσκεται η σαρκοφάγος του Ορφέα του Προπάτορά μας με την εξαιρετική γνωστή ανάγλυφη αγλαή μαρμάρινη παράτασή του (πλάγια όψη), όπου παίζει την άρπα του και εξημερώνει ανθρώπους, ζώα, κτήνη, ερπετά.

Στην πρόσοψη και την άλλη πλάγια όψη (συνέχεια της πρόσοψης) είναι ανάγλυφη η παράσταση του Τρωικού Πολέμου την ώρα της απόβασης των Ελλήνων όπου γίνεται η φονικός μάχη.

Στην πίσω πλευρά είναι ανάγλυφο το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου.

Η ποίηση της σαρκοφάγου εγένετο το 230-240 μ.Χ. σε μαρμαρογλυφείο της Αττικής από εξαιρετικό κορυφαίο γλύπτη τον οποίο δεν γνωρίζουμε.

Αυτή η καταπληκτική, μοναδικής αξίας για μιας τους Θράκες μαρμάρινη σαρκοφάγος με τις κορυφαίες παραστάσεις της Ελληνικής ιστορίας της Θράκης για τους αρχαιολόγους δεν έχει μεγάλη αξία γιατί αξιολογούν τα εκθέματα του μουσείου ανάλογα με την παλαιότητά τους.

Αντιστρόφως για μας έχει παμμέγιστη αξία γιατί καταγράφει την ιστορία μας, οι Τρώες ήταν Θράκες.

Η πρότασή μου συνίσταται στο να δωρηθεί η σαρκοφάγος στο νεοδομηθέν Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και να τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο, με κατάλληλο φωτισμό, μουσική αναστεναριών και Αηδονίδη (επική θρακική μουσική) και εξαιρετική ξεναγό για να αναδεικνύει το ευκλεές παρελθόν των σπουδαίων Θρακών προγόνων μας, (Ορφέας, Όμηρος, Πρίαμος, Έκτωρ, κ.λπ.) σε αντίθεση με τους Αγαμέμνωνα, Αία τον Λοκρό κ.ά. εκτός του ευγενούς Αχιλλέα καθώς και το γράψαντα την τραγωδία του Ρίσσου και της Εκάβης τον τραγωδό Ευριπίδη.

Σας ευχαριστώ για τις ενέργειές σας και αναμένω

Με τιμή

Γ. Μητράκας

8.2.2018

Υ.Γ. Η σαρκοφάγος του Ορφέα κινδυνεύει με ολική καταστροφή γιατί εκεί εκβάλλουν τα καυσαέρια τους όλα τα αυτοκίνητα της Θεσσαλονίκης.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Ο κ. Γιάννης Μητράκας, αντί φωτογραφιών, μετέφερε με την καλλιτεχνική γραφίδα του, τις παραστάσεις που κοσμούν την λάρνακα του Ορφέως.

Όσον αφορά την πρότασή του για Δωρεά της Λάρνακος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, συμφωνούμε απόλυτα.

Οι τοπικοί μας αιρετοί Άρχοντες, μαζί με τους άλλους φορείς, ας πράξουν τα δέοντα.

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η ομορφιά της Ειρήνης

Ειρήνη άστρο λαμπερό το όμορφο καμάρι έχεις του κόσμου τα καλά

Μιλούν για «Τουρκικά» χωριά στην Δυτ. Θράκη

Σαφή διαχωρισμό κάνει ο ανεκδιήγητος Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Δυτικής Θράκης (ABTTF) κ. Χαλίτ Χαμπίμπ Ογλού – Εγκαλεί την Ελλάδα για… διακρίσεις...

Στην Αλεξανδρούπολη οι εξετάσεις συνοριοφυλάκων

Έγινε δεκτό το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – Στο Διδυμότειχο η βασική εκπαίδευση δύο μηνών Δεκτό...

Μην συνεχιστεί το λάθος του Λαμπάκη

Είναι παράλογη η απόφαση για αντιστροφή της οδού Καραϊσκάκη προς την παραλιακή – Πώς θα στρίβουν τα οχήματα, αφού στενέψανε το οδόστρωμα...

More Articles Like This