9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ… ΑΘΗΝΑ

Παίρνει διαστάσεις ο διαγωνισμός 3,6 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων, του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν φωτογραφικός

  Έχει ξεφύγει από τα τοπικά πλαίσια η υπόθεση του Διαγωνισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων.

Και ήδη με το θέμα αυτό ασχολούνται και οι Αθηναϊκές Εφημερίδες.

Διαβάστε τι γράφει η “Δημοκρατία”.

- Advertisement -

***

Με μια απόφαση-κόλαφο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης το 6ο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλόκαρε τον διαγωνισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό, προϋπολογισμού περί τα 3.600.000 ευρώ, θεωρώντας ότι ήταν φωτογραφικός.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και σειρά καταγγελίες από τον εργοληπτικό σύνδεσμο ΣΑΤΕ για στημένους διαγωνισμούς φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα των έργων οδοφωτισμού στους δήμους.

Πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται αφειδώς μέσω δανείων που λαμβάνουν οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο αξιοποιεί κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στην ΕΤΕπ έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τη στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις συνεχείς καταγγελίες, ενώ η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Στον διαγωνισμό για τον οδοφωτισμό της Αλεξανδρούπολης είχαν καταθέσει προσφορά πέντε επιχειρήσεις, αλλά οι τέσσερις αποκλείστηκαν και έγινε αποδεκτή μόνο μία προσφορά εταιρείας, η οποία προσέφερε έκπτωση 8% έναντι του αρχικού προϋπολογισμού.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε προ ημερών την υπογραφή της σύμβασης, υποστηρίζοντας στην ουσία ότι ο διαγωνισμός περιείχε φωτογραφικούς όρους.

Η απόφαση

Στην απόφαση, που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», αναφέρεται, για παράδειγμα, πως «η απαίτηση από όλους τους υποψήφιους οικονομικούς φορείς που συμμετέχουν στον διαγωνισμό να διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις εντός της ελληνιστής επικράτειας με όλες τις απαιτούμενες υποδομές ανάλογες με το μέγεθος της προμήθειας (…), ελάχιστου εμβαδού 100 τ.μ. ανά 1.000 τεμάχια φωτιστικών σωμάτων (…) είναι μη νόμιμη».

Φωτογραφικός θεωρείται και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο οι υποψήφιοι έπρεπε να «έχουν εκτελέσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας (2014, 2015, 2016) τουλάχιστον 10 συμβάσεις προμήθειας του ίδιου αντικειμένου», δηλαδή οδοφωτισμού, καθώς «περιορίζει υπέρμετρα και αδικαιολόγητα την ανάπτυξη ελεύθερου ανταγωνισμού…».

Ακόμα πιο φωτογραφική είναι η απαίτηση να έχουν εκτελέσει οι υποψήφιοι «μία προμήθεια του ιδίου αντικειμένου» ανά έτος κατά την τελευταία τριετία!

Δηλαδή, αν κάποιος είχε την τελευταία τριετία τέσσερις συμβάσεις, για παράδειγμα, δύο το 2014 και δύο το 2016, θα αποκλειόταν, γιατί έπρεπε να είναι κατανεμημένα τα έργα και στα τρία χρόνια…

Φ. Κόλλιας

***

Σημείωση Ε.Θ.

Ο Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, χαρακτήρισε τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παύλο Μιχαηλίδη, που έφερε στο φως την υπόθεση, ως λασπολόγο, κιτρινιστή, υβριστή κ.λπ. κ.λπ.

Αυτούς τους χαρακτηρισμούς άραγε, τολμά να απευθύνει με την ίδια ευκολία, και προς τις Αθηναϊκές Εφημερίδες;

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ξαφνικά στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

"Δεν αποτελεί πια είδηση το ότι βρίσκομαι στον Έβρο, εδώ χτυπάει η...

Ξεκινά εμβολιασμός για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

"Πράσινο φως" έδωσε ο ΕΟΦ για εμβόλιο που υπάρχει στη χώρα μας - Από 1η Ιουνίου εμβολιασμός και στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος

Πάμε για γενική ''ανάφλεξη'': Ο Ράμα παραχωρεί στην Άγκυρα ναύσταθμο στον Αυλώνα Eίναι γνωστό...

Τρέχει η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία

Προχωρούν οι μελέτες για τη νέα γραμμή Θεσ/νικης-Καβάλας-Ξάνθης - Δημιουργούνται οκτώ (8) νέοι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί - Κατά τρεις (3) ώρες μειώνεται το...

Έρχονται νέες προσλήψεις για επαγγελματίες οπλίτες στις Ε.Δ.

Θα προσληφθούν 2.000 άτομα σε Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία - Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ορίσθηκε η 15ηΙουνίου 2020 - Τα προσόντα

More Articles Like This