9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Μαϊμουδίζοντας το πρότυπο της “SCOTLAND YARD” 

Η πρόσληψη αλλοδαπών στην “ΕΛ.ΑΣ.” δημιουργεί εφιαλτικά σενάρια πολιτικής φαντασίας – Άλλο η Βρετανία, άλλο η Ελλάδα

  Ακούγεται ως εφιαλτικό σενάριο πολιτικής φαντασίας. Κάποιοι συγγραφείς το είχαν περιγράφει από ετών και είχαν τότε χαρακτηρισθεί ευφάνταστοι. Και όμως είναι αλήθεια.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτου σχεδιάζει την κατάταξη αλλοδαπών στην Ελληνική Αστυνομία. «Είναι αστείο ένας αστυνομικός που δεν ξέρει τη γλώσσα μιας ομάδας μεταναστών ή μιας μειονότητας να μπορεί να την προσεγγίσει» λέγει σχετικώς ό αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας ο οποίος μας προτρέπει να μην έχουμε αγκυλώσεις «με βάση το τι πιστεύαμε πριν πενήντα χρόνια»!

Επειδή όμως αναφέρεται ως παράδειγμα η λονδρέζικη Σκότλαντ Γυάρντ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτήν μπορούμε να βρούμε πολύ πιο χρήσιμα υποδείγματα, πριν φθάσουμε στον σχεδίασμά της προσλήψεως αλλοδαπών.

- Advertisement -

Τον οποίο αμφιβάλλουμε πολύ αν η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να ακολουθήσει επακριβώς, δεδομένου ότι οι κοινωνικές συνθήκες εδώ είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την Βρετανία.

Κάποτε η προσπάθεια καταπολεμήσεως της εγχωρίου τρομοκρατίας οδήγησε σε μία πολύ στενή συνεργασία ελληνικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καρπός της όποιας υπήρξε η εξάρθρωση της οργανώσεως «17 Νοέμβρη».

Αυτό σημειοδότησε και το τέλος της καλής συνεργασίας για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Οι Βρετανοί αδυνατούσαν να κατανοήσουν την κινητικότητα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περίμεναν, όπως συμβαίνει στις δικές τους υπηρεσίες, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής να εξελίσσονται χωρίς να μετατίθενται στην τροχαία ή τις διοικητικές υπηρεσίας.

Δηλώνοντας λοιπόν ότι δεν μπορούν να βλέπουν την εκπαίδευση που παρέσχον σε συγκεκριμένους αξιωματικούς να χάνεται καθώς αυτοί μετετίθεντο σε άσχετες θέσεις, άφησαν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα να ατονήσουν.

Χωρίς η Ελλάς να έχει διδαχθεί το παραμικρό από τη συνεργασία αυτή και την λύση της, θέλει τώρα να προσλάβει αλλοδαπούς.

Αν όμως έβλεπε λίγο πιο προσεκτικά την δομή της Σκότλαντ Γυάρντ, θα διεπίστωνε ότι εκεί προβλέπονται προσλήψεις μονίμων κατοίκων του Λονδίνου με μητρική γλώσσα διαφορετική της αγγλικής.

Φυσικά δεν πρόκειται για κανονική και μόνιμη κατάταξη, αφού στην Βρετανία ουδείς είναι μόνιμος δημόσιος υπάλληλος.

Ειδικώς για την Αστυνομία προβλέπεται ο θεσμός των αστυφυλάκων μερικής απασχολήσεως.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι αλλόγλωσσοι.

Οι τελευταίοι κατατάσσονται προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος και η αστυνόμευση μεταναστών. Όχι για να τους «προσεγγίσει» η Αστυνομία.

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα θεσμοθετηθεί η κατάταξη μονίμων αλλοδαπών αστυνομικών, οι οποίοι θα αποτελέσουν ιδιαίτερα τμήματα στις Σχολές Αστυνομίας και εν συνεχεία θα διασπαρούν στις δομές αστυνομεύσεως.

Μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε ότι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι κάτι ανάλογο με αυτό της «εντοπιότητος».

Κατά παράδοση η Αστυνομία αποφεύγει να στέλνει σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα αστυνομικούς που κατάγονται από αυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η άμβλυνσις της εφαρμογής των νόμων εξ αιτίας των προσωπικών σχέσεων που μπορεί να υπάρχουν.

Αντιστοίχως κάποιοι αξιωματικοί δικαίως θα επισημάνουν ότι δεν είναι δυνατόν να βάλουν Αφγανούς να ελέγξουν Αφγανούς ή Πακιστανούς να ελέγξουν Πακιστανούς.

Υπάρχουν βεβαίως και χειρότερα, όπως το να αναμειχθούν εθνότητες που εχθρεύονται η μία την άλλη για παράδειγμα να σταλούν Πακιστανοί να ελέγξουν Ινδούς ή Νιγηριανοί να ελέγξουν Γκανέζους!

Η κατάληξη θα είναι πάλι να αναλάβουν οι Έλληνες αστυνομικοί να «προσεγγίζουν» τους παντοειδείς αλλοδαπούς, διότι ακόμη και αν δεν γνωρίζουν την γλώσσα θα τα καταφέρουν καλύτερα.

Οπότε τί θα γίνει με τους αλλοδαπούς;

Θα μας μείνουν αμανάτι και θα τους ανατεθεί να αστυνομεύουν τους Έλληνες. Και εδώ αρχίζει ο εφιάλτης…

Ευθ. Π. Πέτρου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This