9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση “PANDORA II”

Διοργανώθηκε από την EUROPOL με συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την πάταξη της Αρχαιοκαπηλίας – Τι απέδωσαν οι έρευνες και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε κοινή ευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «OPERATION PANDORA ΙΙ», για την καταπολέμηση της κλοπής και παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Η ευρωπαϊκής κλίμακας επιχείρηση έλαβε χώρα από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ οι κοινές επιχειρησιακές δράσεις της πραγματοποιήθηκαν από 20 μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.

- Advertisement -

Κατά την ίδια χρονική περίοδο μάλιστα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κοινή τελωνειακή επιχείρηση “ATHENA”, που διοργανώθηκε σε διεθνές επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, σε συνεργασία με την INTERPOL.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην «OPERATION PANDORA ΙΙ»  σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές της χώρας μας, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης:

Διενεργήθηκαν συνολικά (802) έλεγχοι καταστημάτων, πλανόδιων πωλητών, μεταφορικών εταιρειών, εμπορικών δομών κ.λπ. και ελέχθησαν (1.197) άτομα.

Διενεργήθηκαν συνολικά (270) έλεγχοι σε συνοριακά σημεία εισόδου-εξόδου (αεροδρόμια, χερσαία σύνορα, χώρους πέριξ των λιμένων κ.λπ.) και ελέχθησαν (1.470) άτομα.

Διενεργήθηκαν (267) έλεγχοι σε αρχαιολογικούς και ιστορικού ενδιαφέροντος χώρους και ελέχθησαν (326) άτομα.

Διενεργήθηκαν (67) διαδικτυακοί έλεγχοι σε αγγελίες πώλησης αντικειμένων αρχαιολογικής αξίας και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και ελέχθησαν (65) αντικείμενα.

Ελέχθησαν συνολικά (1.458) αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, ενώ κατασχέθηκαν (1.263) αντικείμενα, που ενέπιπταν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχηματίσθηκαν (3) δικογραφίες για παράβαση του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και συνελήφθησαν (8) ημεδαποί.

Πιο συγκεκριμένα:

Την 21-11-2017 στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Παρανεστίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Δασαρχείου Δράμας, εντόπισαν (6) ημεδαπούς να προβαίνουν σε παράνομη ανασκαφή για την ανεύρεση χρυσού – θησαυρού, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού – εργαλείων. Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκε και κατασχέθηκε νόμισμα, ανιχνευτής μετάλλων και πλήθος σκαπτικών εργαλείων. (Σχετικό το από 22-11-2017 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Την 25-11-2017 έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθη ημεδαπός καθώς σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα –εργαστήριο ζωγραφικής και στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (10) αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς. (Σχετικό το από 25-11-2017 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης)

Την 30-11-2017 κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διενήργησε έρευνες σε ημεδαπό, νόμιμο συλλέκτη, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (41) αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, για τα οποία δεν κατείχε νόμιμη άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,

δεν βρέθηκαν (15) νομίσματα από τα  συνολικά (1.133) νομίσματα αργυρά, χάλκινα και χρυσά του 2ου αιώνα π.Χ., που είχε στη συλλογή του,

δεν βρέθηκαν (26) αρχαία κινητά μνημεία από τα συνολικά (105), που είχε επίσης στη συλλογή του,

συνολικά κατασχέθηκαν (1.252) αντικείμενα αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που κατείχε στη συλλογή του, βάση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιας.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This