9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Το λιμάνι της Αλεξ/πολης θέλουν οι Αμερικανοί 

Η κατασκευή του αγωγού TAP, σε συνδυασμό με τον Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), καθιστά την Αλεξανδρούπολη σημαντικό ενεργειακό κέντρο για τις ΗΠΑ – Κομβικό σημείο για τον έλεγχο της γύρω περιοχής 

Αλλάζουν όλα πλέον στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ, καθώς ο πρέσβης τους στην Ελλάδα, δεν κρύβει διακαώς την επιθυμία της υπερδυνάμεως για το συγκεκριμένο στρατηγικής σημασίας λιμένα. Μην ξεχνάμε πως πριν λίγους μληνες είχε ζητήσει να δημιουργηθεί και στρατιωτική βάση στην συγκεκριμένη περιοχή, θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο; Μένει να το δούμε…

- Advertisement -

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον των Ρώσων για την περιοχή των Βαλκανίων, αυξάνουν την πίεση των Αμερικανών, που δεν κρύβουν οτι επιζητούν ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση, να κατακυρωθεί στους Αμερικανούς το συγκεκριμένο λιμάνι.

Ομιλώντας πριν λίγες ημέρες στο ΣΚΑΙ, ο πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε ξεκάθαρα πως η χώρα του θέλει να επενδύσει στη συγκεκριμένη περιοχή και πως ήδη επιχειρηματίες έχουν κρούσει τις θύρες Υπουργείων.

« Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να διαδραματίσει εναν μεγαλύτερο ρόλο», είπε προσφάτως ο κύριος Πάιατ στο Συνέδριο « Navigator 2017».

Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, σε συνδυασμό με τον σταθμο υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, καθιστούν την Αλεξανδρούπολη σημαντικό ενεργειακό κέντρο για τις ΗΠΑ.

Η Αλεξανδρούπολη άλλωστε πιστεύουν οι Αμερικανοί, ότι εκτός από μεγάλη σημασία όσον αφορά τους ενεργειακούς αγωγούς και το γεγονός ότι καθίσταται ενεργειακός κόμβος, είναι κομβικό γεωπολιτικό σημείο και για τον έλεγχο της περιοχής. Το υποδηλώνουν εξάλλου όσα έχει πει κατά καιρούς και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, με τελευταίες αναφορές κατά την παρουσία του στην περιοχή, όταν διεξήχθη το 1ο Ενεργειακό Φόρουμ στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει παλαιότερα πως θα επιθυμούσαν και μια βάση στην περιοχή, όπου έτσι θα μπορούν να ελέγχουν όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, θέλουν να ελέγχουν και τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού οι σχέσεις των ΗΠΑ με τον Ερντογάν και την γειτονική μας χώρα είναι πολύ κακές. Και εδώ είναι το κεντρικό ζήτημα. Οι ΗΠΑ με αυτή την ενεργεια τελειώνουν τους Τούρκους, καθιστώντας την χώρα μας ενεργειακό και γεωπολιτικό παίχτη.

Μην ξεχνάμε και την δήλωση του πρέσβη πριν λίγες ημέρες στο ΣΚΑΙ:

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα», παραδέχθηκε ο Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσσιώνη.

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας» προειδοποιεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα έρχονται μάλιστα στον απόηχο της νέας έντασης που προκλήθηκε στα Ιμια την Κυριακή, όταν βρέθηκε ο Πάνος Καμμένος στην περιοχή για τη ρίψη στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών, 22 χρόνια μετά την κρίση του 1996.

Όπως φαίνεται λοιπόν, όλα αλλάζουν…

pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This