9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Για λόγους εντυπώσεων η Μεγάλη Άσκηση των Τούρκων – Έχουν αδειάσει την Ανατ. Θράκη από Μονάδες Τεθωρακισμένων και πυροβολικού, για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στην Συρία

  Τουρκική άσκηση μεγάλης κλίμακας διεξάγει η Άγκυρα αυτό το διάστημα και οι φωτογραφίες από την άσκηση πρωταγωνιστούν στα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση της γειτονικής χώρας που έκανε τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ, ως άλλο ένα κομμάτι της καλά στημένης τουρκικής προπαγάνδας, έλαβαν μέρος 197 στελέχη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων και 61 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η άσκηση αυτή πραγματοποιείται 60 χιλιόμετρα από την Ανδριανούπολη.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Κιρκλαρελί (Kırklareli) που στην ελληνική βιβλιογραφία είναι πόλη της σημερινής Τουρκίας γνωστή ως “Σαράντα Εκκλησιές”.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το Κιρκλαρελί, είναι πόλη της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης (μεγαλύτερης) επαρχίας του ομώνυμου νομού, στην Ανατολική Θράκη, επί της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ανατολικά της Αδριανούπολης.

Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση που ήταν κατά τη αρχαιότητα η ελληνική πόλη “Καρπούδαιμον”, όπως αναφέρει ο Πτολεμαίος.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος, μονάδες τεθωρακισμένων, καθώς και μονάδες του πεζικού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της yenisafak.com.

Η προβολή ισχύος στην οποία στηρίζει την εικόνα του ο Τούρκος Πρόεδρος έγινε ιδιαίτερα αντιλιπτή μετά τα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας στον Αιγαίο και την Νοτιο Ανατολική Μεσόγειο. Η χρήση στρατιωτικών ασκήσεων απο τον Τούρκο Πρόεδρο γίνεται τόσο για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Αξιοσημείωτο ειναι το γεγονός οτι η άσκηση αυτή πραγματοποιείται μια μέρα μετά την αποκάλυψη πως απέναντι από τα Ίμια στη νησίδα Τσαβούς (Çavuş Adası), η Τουρκία, κατασκευάζει ένα στρατιωτικό φυλάκιο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τα πλάνα της άσκησης – η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή λίμνη – τράβηξε drone του κρατικού πρακτορείου.

Οι Τούρκοι κατασκεύασαν για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης γέφυρες διάβασης υδατινου κωλύματος.

Απάντηση στην άσκηση που διεξήγαγαν οι Τούρκοι στον Έβρο για την διέλευση του ποταμού και με προφανή στόχο τα ελληνικά εδάφη δίνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

«Είμαστε έτοιμοι και σας περιμένουμε». Η διάταξη δυνάμεων του ελληνικού Στρατού είναι αμυντική στον Έβρο, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα και περάσουν και απέναντι.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές ασκήσεις από μονάδες Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού στον Έβρο με αεροπορική υποστήριξη και κάλυψη, πρόσφατα μετέβη στην περιοχή ο Πάνος Καμμένος και επιθεώρησε τις εκεί ελληνικές δυνάμεις, ενώ όπως με νόημα ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου στο «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ», «οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση τους τις επόμενες ημέρες».

Προφανώς η ανώτατη αυτή πηγή εννοούσε πώς προγραμματίζεται κάποια μεγάλη άσκηση-απάντηση στην Τουρκία, αν και οι δραστηριότητες των μονάδων του Έβρου είναι πολύ τακτικές και τα σχέδια συγκεκριμένα.

Γνωρίζουν οι επιτελείς του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ πώς μαζί με το Αιγαίο ο φόβος εισβολής προέρχεται και από τον Έβρο. Αυτό άλλωστε περιγράφονταν στο τουρκικό σχέδιο «Βαριοπούλα».

Οι ίδιες πηγές δίνουν ωστόσο και μία άλλη ερμηνεία στην τουρκική άσκηση βίαιης διέλευσης του Έβρου.

Αυτή ότι το κάνουν για λόγους εντυπώσεων.

Οι Τούρκοι έχουν τους τελευταίους μήνες «αδειάσει» τον Έβρο από δυνάμεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού με σκοπό να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στην Συρία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Πεντάγωνο.

Γενικότερα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην κυπριακή ΑΟΖ συνδέεται με τις αποτυχία στο Αφρίν και τα φέρετρα που φθάνουν στην Τουρκία από το μέτωπο με τους Κούρδους. Επιχειρούν έτσι να εξάγουν την κρίση δυτικά.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Από τον Έβρο ξεκίνησε η τριήμερη επίσκεψη του Πρέσβη κ. Γιουνγκ Ιλ Λη - Η συνάντηση με τον Χριστόδουλο...

More Articles Like This