9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Διεθνές ενδιαφέρον για θερμοκήπια στην Αλεξανδρούπολη

Γεωθερμία και Φυσικό Αέριο διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές – Τηλεθέρμανση για τους οικισμούς Άνθειας, Αρίστεινου και Λουτρών

 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τη γεωθερμία, ανοίγει επενδυτικούς δρόμους, εξοικονομεί χρήματα και προστατεύει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ενέργειας-Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα, στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε η αξιοποίηση τμήματος του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, ύψους 6.229.005 ευρώ, και στις αρχές Μαρτίου θα γίνει διεθνής διαγωνισμός δημοπρασίας του έργου.

- Advertisement -

«Αφορά την υλοποίηση 18 χλμ. δικτύων γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, που περιλαμβάνει την κατασκευή άλλων δύο μεγάλων γεωτρήσεων επανεισαγωγής, βάθους 500 μ. έκαστη, έναν μεγάλο θερμικό σταθμό, που αποτελεί την καρδιά του συστήματος και διακινεί όλα τα γεωθερμικά ρευστά». Θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση δημοτικών και κρατικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων το Χωριό SOS. Επίσης, σε τρεις αγροτικές περιοχές θα μπορούν να αναπτυχθούν ιδιωτικές εταιρείες, θερμοκήπια και μονάδες αφύγρανσης.

Ο δήμος έλαβε τα εύσημα του υπουργού Ενέργειας για τη Δημοτική Μονάδα Πέλλετ, αξίας 2,1 εκατ. ευρώ. Θα χρησιμοποιηθεί η βιομάζα της περιοχής, που απορρίπτεται στο περιβάλλον για παραγωγή πέλλετ, με χρήση σε 50 δημοτικά κτήρια.

«Οι αγρότες θα αποκτήσουν επιπλέον εισόδημα από την όλη διαδικασία». Ο ίδιος προσθέτει ότι στις 12 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε η μελέτη για γεωθερμική τηλεθέρμανση σε Άνθεια, Αρίστηνο και Λουτρά, ένα έργο που θα θερμάνει 2.000 κατοίκους.

Ο δήμος πέτυχε μακροχρόνια μίσθωση έκτασης περίπου 400 στρεμμάτων για γεωθερμική χρήση και δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες γεωθερμικής ανάπτυξης που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και μια γερμανοολλανδική, στην οποία ανήκει ενιαίο θερμοκήπιο 500 στρεμμάτων στην Ολλανδία. «Για να βγάλουν 65οC χτύπησαν γεωτρήσεις πάνω από 2 χλμ., ενώ οι δικές μας των 500 μ. αποδίδουν 90οC. Εάν συνεργαστούμε, θα δημιουργηθούν θερμοκήπια 400 στρεμμάτων και πολλές θέσεις εργασίας.

Ο δήμος μας είναι ο μοναδικός αδειοδοτημένος για πώληση θερμικής ενέργειας για οποιαδήποτε χρήση».

Επίσης, έγινε μελέτη τεχνικών παραμέτρων για χρήση φυσικού αερίου στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Όλα τα σύγχρονα εργαλεία, το net metering, το φυσικό αέριο για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, ταυτόχρονα με τη θερμική ενέργεια από γεωθερμία, διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο σχήμα που θα είναι επικερδές για τον δήμο και τους δημότες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει εξαγώγιμα προϊόντα ονομασίας προέλευσης».

Μαρία Αμπατζή

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

1453-2020: Ο κατακτητής έρχεται από την θάλασσα

Ο σημερινός στόλος των Νέο-Οθωμανών πολιορκητών είναι τα δουλεμπορικά και τα φουσκωτά που καταφθάνουν ακατάπαυστα στην χώρα...

Ήταν μια απάντηση για την Αγιά Σοφιά

Η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας, στο Τέμενος του Διδυμοτείχου – Ενοχλημένα τα Τουρκικά ΜΜΕ

Και έμπορος οργάνων των μεταναστών η Άγκυρα!!!

Μιαν άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητος απεκάλυψε το Αμερικανικό Δίκτυο CBS Μια άλλη μορφή τουρκικής βαρβαρότητας...

Μια κλωστή

Μια κλωστή η ζωή που αν δεν προσέξεις θα κοπεί και δεν θα αντέξεις.

More Articles Like This