9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Δυσκολίες στην επένδυση για κάνναβη στην Ξάνθη

Δοκιμάζεται η ικανότητα του Ελληνικού Δημοσίου να διεκπεραιώσει το αναπτυξιακό πλάνο, που έχουν υποβάλει Καναδοί επενδυτές – Θα χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος  

Μέρος της μονομαχίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παγκόσμια κυριαρχία στον τομέα της Κάνναβης είναι η σχεδιαζόμενη επέκταση και επένδυση της Καναδικής Αphria Inc στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ξάνθη, όμως ταυτόχρονα δοκιμάζεται η ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να διεκπεραιώσει σε χρόνο ρεκόρ ένα τέτοιο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο.

Oι τέσσερις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στον τομέα (Aphria, Canopy, Aurora, Cann Trust) είναι καναδικές λόγω του ευνοϊκού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από το 2013 αλλά η επικράτηση θα κριθεί “σε ξένες ακτές”, υπενθυμίζει το τηλεοπτικό αφιέρωμα του Midas Letter με τον John West, στον Καναδά.

Στην εκπομπή μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aphria  Vic Neufeld που αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν κατά τη συνάντηση της εταιρίας στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η καναδική εταιρία αναζητά ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο, στρατηγική στην οποία εντάσσεται η συνάντηση στην Ξάνθη, τον περασμένο μήνα, όπου ο αναλυτής της Aphria Stephen Murphy παρουσίασε τις προθέσεις της εταιρίας για παραγωγή προϊόντων κάνναβης την Ελλάδα και εξαγωγή τους στην Ευρώπη.

«Στην παρουσίαση ο Stephen Murphy τόνισε ότι η Aphria International δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σχεδιάζει να επεκταθεί στην Ευρώπη και σκοπεύει να καταστήσει την Ελλάδα ένα στρατηγικό εφαλτήριο για την αγορά της Ευρώπης ως χώρα παραγωγής και μεγάλων επενδύσεων.

Σημείωσε ότι με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν συζητήσεις και επαφές, αλλά όχι για παραγωγή. Για την παραγωγή και την εξαγωγή, η εταιρεία επέλεξε αποκλειστικά την Ελλάδα», είναι η ακριβής διατύπωση του επικεφαλής της Aphria στον Καναδά.

Ο CEO της εταιρίας συνέχισε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι πραγματικά ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης διεθνούς εμβέλειας. Είναι συναρπαστικό, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό».

Στενεύουν τα περιθώρια για καλλιέργεια

Οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει, οι συζητήσεις με την κυβέρνηση είναι προχωρημένες, όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να έχουν οριστικοποιηθεί οι εξελίξεις για να μην χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος.

Οι προθέσεις έχουν εκδηλωθεί ξεκάθαρα για αρκετές χιλιάδες στρέμματα αλλά για τους αγρότες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμβολαιακή καλλιέργεια στην περιοχή της Ξάνθης, τα περιθώρια στενεύουν και πρέπει στο επόμενο διάστημα να έχουν οριστικές συμφωνίες για να καλλιεργήσουν έγκαιρα.

Το στοίχημα φαίνεται ότι είναι συνολικό για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που διαθέτει κρίσιμο γεωστατηγικό ρόλο και παράδοση ενώ προορίζεται και ως χώρος επένδυσης για μεταποιητική μονάδας.

Η φαρμακευτική κάνναβη θα καλλιεργηθεί αλλά το στοίχημα για ένα αναπυξιακό σοκ είναι η βιομηχανική κάνναβη, αναφέρουν οι παράγοντες που προωθούν την καλλιέργεια.

tvxs.gr

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This