9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

“ΘΕΛΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ;”

Τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, κάτοικοι Εξωπόλεως της Αλεξανδρούπολης – Ζητούν νομιμοποίηση κυριότητος των ιδιοκτησιών τους, που τις διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο – Έτσι θα συγκρατήσουμε τους Ακρίτες στον τόπο μας;   

  Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, παραθέτοντας επιστολή πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η τακτοποίηση των ιδιοκτησιών τους ως προς την κυριότητα αυτών.

Στην επιστολή συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες από την Μ. Ασία μετά τον ξεριζωμό τους εγκαταστάθηκαν στο περιοχή Εξώπολη της Αλεξανδρούπολης, σε ακίνητα που μέχρι τότε κατείχαν οι Βούλγαροι Φυγάδες. Ωστόσο έκτοτε δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοικιών κι ακινήτων τους.

- Advertisement -

Οι συντάκτες της επιστολής αιτούνται να λυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά και διαιωνίζεται εις βάρος τους.

***

Προς: To Υπουργείο Οικονομικών

Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας

κ. Πέρκα Θεοπίστη

Καραγιώργη Σερβίας 8 10184 Αθήνα

Κοιν.: 1. Βουλευτές Ν. Έβρου

2. Περιφερειάρχη Αν. Μακ. Και Θράκης

3. Αντιπερειφεριάρχη Ν. Έβρου

4. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

θέμα: «Εκποίηση Δημοσίων Κτημάτων Β.Κ στην περιοχή «Εξώπολη» Αλεξανδρούπολης»

Οι πρόγονοί μας πρόσφυγες από τη Μ. Ασία, Καππαδόκες στην καταγωγή, εγκαταστάθηκαν αρχικά στο χωριό Ιάνα στην περιοχή της Παλαγίας στην Αλεξ/πολη.

Λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και μετά από υπόδειξη των Αρχών, συγκεκριμένα της Γεωργικής Υπηρεσίας, εγκατέλειψαν τον οικισμό το 1945 και εγκαταστάθηκαν στην Εξώπολη Αλεξανδρούπολης, μια καθαρά γεωργική περιοχή, μακριά από το κέντρο της πόλης, περίπου τρία χιλιόμετρα, στην οποία υπήρχαν εγκαταλελειμμένες περιουσίες Βούλγαρων φυγάδων.

Στις εκτάσεις αυτές έφτιαξαν αγροικίες προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειες τους. Οι τότε κυβερνήσεις τους υποσχέθηκαν την ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών χωρίς όμως ποτέ να πραγματοποιήσουν την υπόσχεσή τους.

Το 1985 η Εξώπολη Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ενσωματώνεται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός την πολεοδόμηση της περιοχής και αφετέρου τη δημιουργία τμημάτων δημοσίων κτημάτων. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης κατά καιρούς εκδόθηκαν νόμοι που επέτρεπαν την εξαγορά εκτάσεων του Δημοσίου από τους νομείς και κατόχους αυτών.

Με τους νόμους ΑΝ 263/1968, Ν 357/1976 και 719/1977, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του Ν1473/1984 εκποιήθηκαν αρκετά δημόσια κτήματα στους κατόχους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις των νόμων, πλην όμως λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων και κυρίως των κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων που έθεταν οι παραπάνω νόμοι, αρκετά ακίνητα δεν εκποιήθηκαν με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμείνει άλυτο και ο επιδιωκόμενος σκοπός να επιτευχθεί εν μέρει.

Τα ακίνητα αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας συνεχίζει επί 40 και πλέον έτη (υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πληρωμής από το έτος 1963) να εκδίδει Πρωτόκολλα Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης, με τίμημα ίσο με το 1% της αντικειμενικής αξίας της κατεχόμενης έκτασης. Η εκ μέρους των κατόχων καταβολή της αποζημίωσης γινόταν με την υπόσχεση των Αρχών ότι μόνο καταβάλλοντας το τίμημα θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους για παραχώρηση των ακινήτων.

Τα τελευταία χρόνια τα ποσά της αποζημίωσης είναι υπέρογκα (δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σας προσκομίζω φ/α) και συνεχώς αυξανόμενα, έχουν άμεση σχέση με την αντικειμενική αξία της γης η οποία αλλάζει με την πάροδο των χρόνων.

Η μη έγκαιρη καταβολή του τιμήματος (ΠΚΑΑΧ) το οποίο αφορά 5 και 6 συνεχόμενα έτη κάθε φορά συνεπάγεται βεβαίωση οφειλής στη Δ.Ο.Υ στον κάτοχο του ακινήτου και άμεση κατάσχεση τυχόν περιουσιακών του στοιχείων.

Οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν σε καμία περίπτωση χαρακτήρα δασικής έκτασης ή αιγιαλού. Σε αυτές υπάρχουν κατοικίες στις οποίες διαμένει η 3η και 4η γενιά των προσφύγων. Οι κατοικίες αυτές στερούνται οικοδομικής άδειας με αποτέλεσμα οι κάτοχοι τους να μην μπορούν νόμιμα να προβούν στην συντήρησή τους ή ακόμη και στην οριοθέτησή τους (περίφραξη).

Τέτοια ακίνητα υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς στα περισσότερα από αυτά να εκδίδονται Πρωτόκολλα Καταβολής Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (ΠΚΑΑΧ) όπως γίνεται με τα ακίνητα της Εξώπολης Αλεξανδρούπολης και αυτό γιατί είχαμε την ατυχία στο Νομό Έβρου να λειτουργεί Κτηματική Υπηρεσία. Μάλιστα στο Νομό Δωδεκανήσου παραχωρήθηκαν τέτοιες εκτάσεις τελείως δωρεάν και χωρίς να έχουν πληρώσει ποτέ οι κάτοχοί τους αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης. Αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση δημιουργεί ευθέως θέμα άνισης μεταχείρισης.

Γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης από την Πολιτεία. Η αξία των ακινήτων αυτών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνων που βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση ή δασικές περιοχές ούτε οι μη συντηρημένες κατοικίες μας συγκρίνονται με τα πολυτελή ξενοδοχεία που χτίστηκαν αυθαίρετα και αποφέρουν εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Οι πρόγονοί μας και οι γονείς μας έφυγαν από τη ζωή με τον καημό ότι αφήνουν στα παιδιά τους εκκρεμότητες λόγω ανικανότητας επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος από την Πολιτεία.Στην περιοχή μας υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Επειδή η συνέχιση αυτής της κατάστασης έρχεται σε αντίθεση με την Εθνική αναγκαιότητα για παραμονή μας στη Θράκη και επειδή η όλη εξέλιξη του θέματος έχει αναλωθεί σε μία ατέρμονη αλληλογραφία μεταξύ διοικήσεων και διοικουμένων, παρακαλούμε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημά μας με Νομοθετική Ρύθμιση που θα επιτρέπει την εκποίηση των κτημάτων αυτών στους κατόχους τους χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. 

Σε αντίθετη περίπτωση να μας γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας προκειμένου να πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας, ώστε να μην είμαστε δέσμιοι ασαφών πολιτικών δηλώσεων και εκτεθειμένοι σε καταλογισμό ανεξέλεγκτων αποζημιώσεων.

Σημείωση Ε.Θ.:

Αντί να ενδυναμώσουμε και να συγκρατήσουμε τον ακριτικό πληθυσμό του Νομού Έβρου, το “κακό” και ηλίθιο κράτος μας, εξακολουθεί να εφαρμόζει γραφειοκρατικά τερτίπια, παραμένοντας “τυφλό” και “κουφό” στις ανάγκες των καιρών.

Η Αθήνα ακούει;

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Να διεκδικήσουμε για την Αλεξ/πολη μια σχολή ξεναγών

Θα αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη του Τουρισμού σε ολόκληρη την Θράκη - Και Σχολή Τουρισμού...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξ/πολης

Τα θέματα θα εγκριθούν διά περιφοράς, λόγω κορωνοϊού  Καλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου...

Στην Κομοτηνή η Πρόεδρος Δημοκρατίας

Η κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα αφιχθεί την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 Στην Κομοτηνή αναμένεται...

Χάσαμε την πίστη στον… εαυτό μας!!!

Η Ελλάδα έμεινε χωρίς οράματα, ενώ η Τουρκία προχωρεί ανεμπόδιστη σε όλα τα μέτωπα - Οι επικλήσεις στο Διεθνές Δίκαιο, δεν μας...

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Εβρίτες

Για την πανστρατιά που σχημάτισαν στα σύνορα του Έβρου – Η υβριδική επίθεση της Άγκυρας, συνεχίζεται  

More Articles Like This