9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020

Συνέλαβαν οι Τούρκοι, Έλληνες στρατιωτικούς

Στα πλαίσια περιπολίας, είχαν περάσει στην περιοχή Καστανεών Έβρου, σε Τουρκικό έδαφος – Κρατούνται στην Αδριανούπολη – Συνεχείς οι διαπραγματεύσεις

 

Ένας ανθυπολοχαγός και ένας οπλίτης πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

“Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες”.

Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

Στην Ελλάδα και ειδικά στη μεθόριο του Έβρου επικρατεί ανησυχία στους κατοίκους για την τύχη των δύο στελεχών του Στρατού. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν επαγγελματία οπλίτη και μάλιστα ο τελευταίος κατάγεται από την περιοχή. “Βρισκόμαστε σε αναμονή, το περιστατικό υπάρχει εκτίμηση ότι δεν είναι κρίσιμο και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί άμεσα”, έλεγε τοπικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας πάντως την ανησυχία.

Αναφορικά με το περιστατικό εκφράζονται φόβοι πως οι Τούρκοι ήθελαν να δημιουργηθεί τέτοιο μεθοριακό επεισόδιο, καθώς “πολλές φορές και οι ελληνικές περίπολοι και οι τουρκικές έχουν μπει μέσα στο έδαφος του άλλου από λάθος, αφού τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα. Έχει συμβεί χιλιάδες φορές, όμως ποτέ δεν γίνεται τίποτε”, τόνιζαν πηγές από την περιοχή. “κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό”, συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημα εάν η τουρκική πλευρά “οργάνωσε” τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρίσκοντας ευκαιρία των χαλαρών σχέσεων στο συγκεκριμένο συνοριακό σημείο.

Το συγκεκριμένο σημείο όπου η ελληνική περίπολος φέρεται ότι παραβίασε τη συνοριακή γραμμή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το φυλάκιο και το τελωνείο των Καστανιών. Τα σύνορα στο σημείο εκείνο που βρίσκεται μέσα σε δάσος ορίζονται από έναν μικρό χωμάτινο δρόμο στον οποίο και οι δύο πλευρές κάνουν περιπολίες, ενώ οι περίπολοι Τουρκίας και Ελλάδας συχνά βρίσκονται στο ξέφωτο του δάσους που είναι χωρισμένο στη μέση. “Καθημερινά κάποιος μπαίνει μέσα στην πλευρά του άλλου ένα, δύο και τρία μέτρα”, έλεγαν ντόπιοι που γνωρίζουν την κατάσταση και πρόσθεταν πως χθες επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με χιόνι στο έδαφος και ομίχλη.

News247.gr

Θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία οι Έλληνες στρατιωτικοί

Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τουρκική περίπολο στον Έβρο. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «τυπικό ζήτημα», ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι έλληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη στην Τουρκία για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τις τουρκικές αρχές για τη διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού.
Όπως είπε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε συνομιλία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του και πρόσθεσε: «Το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, οι Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Είναι τυπικό το όλο θέμα, με μια δίκη που θα γίνει για παράνομη είσοδο στη χώρα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών», ενώ χαρακτήρισε «κατασκοπευτικά – συνωμοσιολογικά τα σενάρια περί ανταλλαγών με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς» που είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Σημείωση Ε.Θ.

Παραθέτουμε τα γεγονότα έτσι όπως έχουν καταγραφεί, μέχρι και τη στιγμή εκτύπωσης της εφημερίδας μας.

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This