9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Έρχονται στο Αιγαίο οι γαλλικές φρεγάτες «Fremm»

Αναβιώνει το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία» – Βαρυσήμαντη η δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν: «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα, αν απειληθεί από την Τουρκία» 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια πρωτοφανή δήλωση στήριξης στην Ελλάδα, λέγοντας πως αν απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο η Γαλλία θα δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή της αλληλεγγύη στη χώρα μας. Η δήλωση αυτή έγινε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο.

Το σύνθημα λοιπόν Ελλάς-Γαλλία συμμαχία εξακολουθεί να υπάρχει και μετουσιώνεται στην πράξη με τις συνομιλίες που γίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί 4 + 2 φρεγάτες από την Γαλλία. Δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό συνολικά 6 Belharra ή αν θα πάρει 2 Fremm και 4 Belharra.

- Advertisement -

Το Παρίσι όπως όλα δείχνουν αναμένει την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου για τα δεδομένα της Ελλάδας ναυτικού προγράμματος. Οι συζητήσεις για την απόκτηση των νέων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία φαίνεται ότι προχωρούν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ΄ ότι αναμενόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν σ΄ ένα πρόγραμμα για 4 συν 2 φρεγάτες, κάτι που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει τα πάντα στο Στόλο που μέχρι τώρα έχει ολλανδικά και γερμανικά πλοία. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών προχωρήσει τότε θα αποσυρθούν σίγουρα σε πρώτη φάση οι μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες S.

Οι φρεγάτες Belharra θα ΄ναι έτοιμες προς παράδοση το 2021. Οι Γάλλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι μέχρι τότε να νοικιάσουν στην Ελλάδα δύο φρεγάτες Fremm. Εκεί θα κριθεί και η εξέλιξη του προγράμματος. Μπορεί δηλαδή οι δύο Fremm, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν σύντομα να παραμείνουν στο ελληνικό οπλοστάσιο και να προστεθούν οι 4 Belharra ή να επιστραφούν στη Γαλλία και να αποκτήσει το ελληνικό Ναυτικό συνολικά 6 Belharra.

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό το οπλοστάσιο της, αφού οι γαλλικές φρεγάτες φέρουν και την ναυτική έκδοση του Scalp, το Scalp Naval, που είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά στο Αιγαίο.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα πληρωθούν οι φρεγάτες. Η απάντηση είναι πως τα πλοία θα πληρωθούν από την διευθέτηση της αποδέσμευσης κερδών που έχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Αυτά βέβαια είχαν ειπωθεί όταν το σενάριο αφορούσε στην απόκτηση δύο πλοίων. Έχουμε φθάσει στα 4 με προοπτική να ενταχθούν τελικά στο Στόλο 6 συνολικά. Από την κυβέρνηση απαντούν και σε αυτό το ερώτημα πώς «αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα μπορούν να συμβούν».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

pentapostagma.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This