9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 14 Αυγούστου, 2020

Η μόνη λύση σήμερα, συμμαχία με τις ΗΠΑ

Η πολεμική προετοιμασία της χώρας μας, με ενίσχυση των οπλικών μας συστημάτων, αποτελεί την μόνη απάντηση στον δόλιο και αρπακτικό γείτονά μας 

Λένε ορισμένοι ότι είμαστε ανάδελφο έθνος και ότι είμαστε μόνοι. Αυτά δεν είναι σωστά, γιατί μετέχουμε στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ διατηρούμε στενές συμμαχικές σχέσεις με μεγάλες και ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Όλα αυτά έχουν αξία όταν γίνεται μια γενική αποτίμηση της θέσης της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο και όταν όλοι σέβονται τις συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.

- Advertisement -

Τα πράγματα διαφοροποιούνται, όταν έχετε έναν δόλιο και αρπακτικό γείτονα όπως η Τουρκία που κυβερνιέται από ένα παρανοϊκό άτομο όπως ο Ερντογάν, που ονειρεύεται ανάσταση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και επομένως εκ νέου υποδούλωση των λαών, που κάποτε ήταν τμήματά της.

Τότε απαιτείται ειδικός χειρισμός του θέματος και δή πολεμική προετοιμασία και στρατηγική συμμαχία με χώρα πού είναι διατεθειμένη, για τους δικούς της λόγους, να συμπαρασταθεί αποφασιστικά, με παροχή σύγχρονων οπλικών συστημάτων και ενεργή στρατιωτική παρουσία αν χρειαστεί.

Η πολεμική προετοιμασία της χώρας μας είναι αναγκαία, γιατί μπορεί να συγκροτήσει τον παλαβό γείτονα, σε συνδυασμό με τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, που βεβαίως σέβονται και φοβούνται φιλικές και εχθρικές χώρες.

Η πολεμική προετοιμασία και κυρίως η εκπαίδευση και η ετοιμότητα των ένοπλων δυνάμεων είναι ήδη δεδομένη, καθώς και η δυνατότητα ταχείας ανταπόδοσης στρατιωτικών πληγμάτων, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Ειδικότερα: στον στρατό ξηράς η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, γιατί το μέτωπο στον Έβρο είναι μικρό και μία απόπειρα απόβασης σε νησί ή νησιά θα της στοιχίσει βαρειές απώλειες, ενώ σήμερα οι δυνάμεις ξηρός είναι απασχολημένες σε αρκετά μέτωπα -Κούρδοι, Συρία κ.λπ.

Άρα αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές δυνάμεις ξηράς, πού διαθέτουν τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενο πυροβολικό και ειδικές δυνάμεις κομάντος.

Στο πολεμικό ναυτικό διαθέτει μεγάλα σκάφη επιφανείας, που δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο που είναι γεμάτη με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Στη θάλασσα η χώρα μας διαθέτει υπεροπλία σε σύγχρονα υποβρύχια-11 συνολικά, τα 6 υπερσύγχρονα- τα οποία καθιστούν προβληματική κάθε τουρκική προσπάθεια απόβασης στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά.

Στην πολεμική αεροπορία διαθέτει μάλλον υπεροπλία, αλλά δεν έχει έμπειρους πιλότους, γιατί ο Ερντογάν προέβη σε μεγάλες εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και δη στην πολεμική αεροπορία, μετά το αποτυχημένο εναντίον του πραξικόπημα.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 F16, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Έχω γράψει πριν πολλά χρόνια για την ανάγκη πολεμικής προετοιμασίας της χώρας και για προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων για τα τρία όπλα, δεδομένου ότι από το 1974 και μετά η Τουρκία ορέγεται τα νησιά μας και τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν σε πολλά σημεία της ξηράς και των θαλασσών μας, π.χ. στο Ιόνιο, στο Αιγαίο, στο Καστελόριζο, νότια της Κρήτης, και διαπίστωνε απειλές και προτάσεις συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτος.

Αλλά οι κυβερνήσεις μας ασχολούνταν με την ικανοποίηση των συνδικαλιστών και των συντεχνιών ή με την οργάνωση των ’Ολυμπιακών Αγώνων, που ζητούσαν οι «φίλοι εργολάβοι».

Μετά την κρίση πολλοί επαναπαύθηκαν, όχι όμως ο τρελός γείτονας.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έστω και τώρα οργανώνεται και εξοπλίζεται η πατρίδα για την αντιμετώπιση του γνωστού εχθρού.

Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η χώρα μας έχει σήμερα φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με τις ΗΠΑ, με υλοποιούνται σε πολλά έργα.

Ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη· συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών και για νέες βάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία· αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός των ελληνικών F16 από τις ΗΠΑ ελληνικό αίτημα στο άμερικανικό Κογκρέσο για δωρεάν στρατιωτική βοήθεια η δωρεάν χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, κατά τον τρόπο που παρέχεται στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λπ.

Είναι προφανές ότι η χώρα μας πρέπει να καταστήσει ακόμη πιο στενούς τους φιλικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και τη στρατιωτική συμμαχία με αυτές, δεδομένου ότι οι σχέσεις τους με την Τουρκία έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα και η χώρα μας μπορεί να καταλάβει τη θέση τής γείτονος στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Για εμάς δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος σύμμαχος από τις ΗΠΑ.

Τα πρόσφατα γεγονότα στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, όπου ξένες εταιρείες εκτελούν γεωτρήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου, είναι διδακτικά.

Όταν ανατέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση αυτές οι γεωτρήσεις, οι Τούρκοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και μετά τις απειλές, στέλνοντας εκεί πολεμικά σκάφη.

Όταν άρχισε γεωτρήσεις η γαλλική Total, η Γαλλία έστειλε στην Κύπρο δύο φρεγάτες και η Τουρκία δεν τόλμησε το παραμικρό κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Αργότερά όταν επιχείρησε γεωτρήσεις η ιταλική ΕΝΙ, αλλά χωρίς παρουσία ιταλικών πολεμικών σκαφών, οι Τούρκοι έστειλαν τα πολεμικά τους σκάφη και εμπόδισαν την έναρξη των εργασιών, με αποτέλεσμα το σκάφος της ΕΝΙ να αποχωρήσει τελικά άπραγο.

Ενόψει των γεωτρήσεων της αμερικανικής EXXONMOBIL οι ΗΠΑ έστειλαν εκεί αεροπλανοφόρο και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν.

Πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ παραμένουν στην Κύπρο, γιατί οι Τούρκοι σέβονται μόνο την ωμή στρατιωτική παρουσία.

Τα συμπεράσματα προφανή.

Παναγιώτης Μποκοβός

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών,

πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This