9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

ΞΕΦΡΑΓΟ «ΑΜΠΕΛΙ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Το «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» που ακούσθηκε το 2015, επαναλαμβάνεται σήμερα, σε χειρότερο βαθμό, μετά την απόφαση του ΣτΕ για ελεύθερη διακίνηση των αιτούντων άσυλο λαθρομεταναστών

Δεν συνειδητοποιούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, που έχει πλέον καταντήσει «ξέφραγο αμπέλι».

Γράφει η «Εστία»:

- Advertisement -

Για επανάληψη φαινομένων που ζήσαμε τις ήμερες του 2015, με τα κύματα των μεταναστών να εισέρχονται ανεξέλεγκτα στην χώρα, προειδοποιούν δημοτικοί άρχοντες και υπηρεσιακοί παράγοντες στην Βόρειο Ελλάδα.

Και αυτή την φορά δεν πρόκειται μόνον για μετανάστες που εισβάλλουν παρανόμως από την θάλασσα (για την οποία κάποτε έλεγε ο Έλλην Πρωθυπουργός ότι δεν έχει σύνορα!) αλλά από τον Έβρο.

Μόνον χθες, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, πέρασαν 150 μετανάστες. Από την αρχή της εβδομάδος έχουν περάσει περίπου 1.000. Από τις αρχές του μηνός πέρασαν περισσότεροι από 2.000.

Και αυτό σε μια μεθόριο μήκους 220 χιλιομέτρων που ορίζεται από τον Έβρο, ένα ποτάμι ευρύ και δυσκολοδιάβατο. Μοναδικό χερσαίο σύνορο ο τουρκικός θύλαξ του Κάραγατς στην δυτική όχθη του ποταμού, στην άλλη πλευρά της Αδριανουπόλεως, όπου ό φράκτης που έχει ανεγερθεί συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για όσους προσπαθούν παρανόμως να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Είναι τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι μοναδικό «ανοικτό» σημείο είναι το δάσος των Καστανιών. Η περιοχή, δηλαδή, όπου «χάθηκαν» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οι οποίοι για 51η ήμερα κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Όμως οι μετανάστες έρχονται από το ποτάμι. Που σημαίνει ότι καθοδηγούνται και διακινούνται από συμμορίες, οι οποίες δρουν, χωρίς αμφιβολία, με τις ευλογίες του τουρκικού κράτους.

Διαφορετικά δεν θα είχαν ούτε τα μέσα ούτε την άνεση να το διασχίσουν περνώντας απαρατήρητοι από τα ελληνικά φυλάκια.

Να θεωρήσουμε τυχαίο ότι η έξαρσις της ροής μεταναστών συμπίπτει με την απελευθέρωση του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα; Τους οκτώ, την έκδοση των όποιων απαιτεί ο Ερντογάν;

Όπως και αν έχει το πράγμα, η εικόνα των μεταναστών οι οποίοι μπουλουκηδόν σωρεύονται στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα υπό το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου δημιουργεί την θλιβερή σκέψη ότι η κατάστασις θα χειροτερεύσει.

Άλλωστε ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής της Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης προειδοποιεί ότι διαθέσιμοι χώροι φιλοξενίας δεν υπάρχουν, ενώ όλο και περισσότεροι μετανάστες εισβάλλουν.

Το χειρότερο, μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, όσοι εφεξής υποβάλλουν αίτηση για άσυλο δεν θα δεσμεύονται πλέον να παραμείνουν στην περιοχή όπου την κατέθεσαν.

Και αυτό δημιουργεί σοβαρές τριβές με τους μετανάστες πού ήλθαν προγενέστερα και που έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου. Αυτοί διαμένουν υποχρεωτικώς στις μεθοριακές περιοχές και το γεγονός ότι η απόφασις δεν έχει αναδρομική ισχύ τους κρατά δέσμιους εκεί.

Όμως με την κινητικότητα που επιτρέπει το ΣτΕ, εφεξής διαμορφώνει το καλύτερο υπόστρωμα για την δράση και στην Ελλάδα διακινητών που με την κατάλληλη αμοιβή πάντα θα αναλάβουν να μεταφέρουν μετανάστες προς την κεντρική Ευρώπη.

Στο ποσόν των 2.000 ευρώ ανέρχεται, συμφώνως προς πληροφορίες, η αμοιβή των διακινητών για να οδηγήσουν κάποιους μέχρι την Αυστρία.

Εκεί όμως η τύχη του είναι άδηλη, ιδιαιτέρως μετά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους μετανάστες και το άσυλο στην χώρα αυτή.

Και να μην λησμονούμε ότι επικρέμαται πάντα ο κίνδυνος των επαναπροωθήσεων με βάση το Δουβλίνο 2.

Η εφιαλτική αυτή κατάστασις αναδεικνύει την ανερμάτιστη μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής Κυβερνήσεως, η οποία φαίνεται πως έχει σκοπό να δώσει άσυλο σε όλους, ανεξαρτήτως του εάν η Ελλάς έχει την δυνατότητα να τους φιλοξενήσει.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το άγαλμα του οποίου ίσταται σιωπηλός μάρτυς του σημερινού καταντήματος, είχε κάνει πραγματικότητα την Μεγάλη Ιδέα της απελευθερώσεως των σκλαβωμένων ελληνικών εδαφών.

Για πολλές δεκαετίες αυτή η Μεγάλη Ιδέα παρέμενε φάρος για τους εθνικούς στόχους, ακόμη και μετά την καταστροφή του 1922. Ουδείς πλέον την σκέπτεται.

Προβάλλει όμως το ερώτημα: Ποιας μορφής «ιδέα» πρεσβεύει η σημερινή Κυβέρνησις; Θέλει να γεμίσει την χώρα μετανάστες που θα λάβουν άσυλο στην Ελλάδα;

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος

Στην Εθνική Ομάδα Στίβου για ακόμη μία χρονιά

Η Εβρίτισσα αθλήτρια της Δισκοβολίας του Εθνικού Αλεξ/πολης Ιωάννα Αραμπατζή Το διοικητικό συμβούλιο του...

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

More Articles Like This