9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΚΟΥΓΙΟΥ

Το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται επάνω σε σεισμογενή περιοχή – Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος – Και κατασκευή πυρηνικών όπλων;

Στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Putin με τον πρόεδρο Erdogan έκλεισε και η Συμφωνία για την εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων  1200 MegaWatt  ο καθένας στο Ακούγιου στα παράλια της Τουρκίας  απέναντι  από την Κύπρο.

Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023 ενώ οι άλλοι τρείς το 2025.Την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου έχει αναλάβει ο ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosatom.Επισημαίνονται οι βασικότεροι  κίνδυνοι  από την λειτουργία των αντιδραστήρων στο Ακούγιου:

- Advertisement -

Α. Έχει επανηλλειμένα αναφερθεί από  διακεκριμένους Τούρκους,Ελληνες ,Αμερικανούς και άλλους διεθνείς σεισμολόγους  ότι το Ακούγιου βρίσκεται επάνω σε σεισμική περιοχή και σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί  ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.Λέγεται ότι έχει προβλεφθεί στην κατασκευή του να αντέχει σε σεισμό 6,5 Ρίχτερ,ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Άδανα το 1998 ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Β. Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος είτε λόγω ισχυρού σεισμού ,είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους όπως στο Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986 σύμφωνα με μελέτες Καναδών επιστημόνων θα προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων από Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία ,Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτο  και να εκκενωθεί ολόκληρη η Κύπρος. Όσο κοντινότερα βρίσκεσαι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις από την ραδιενέργεια.Το  Αιγαίο Πέλαγος  θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια  και η Ελλάδα θα μολυνθεί μέχρι και εκατό φορές περισσότερο από άλλες πιό απομακρυσμένες περιοχές.

Γ. Απο την λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ ουράνιο)υψηλήςραδιενέργειας τα οποία συχνά μεταφέρονται δια θαλάσσης και σε περίπτωση ναυαγίου το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί με ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.Εαν εξαιρέσουμε το πυρηνικό ατύχημα,το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα τα οποία εκπέμπουν ισχυρή ραδιενέργεια για χιλιάδες χρόνια και που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ασφαλής τρόπος διάθεσης των.Αυτός είναι και ο λόγος όπου 19 κάτοχοι βραβείου Νόμπελ υπέγραψαν διακήρυξη περί μη εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων λέγοντας χαρακτηριστικά «…αρνούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ραδιενεργά μολυσμένο περιβάλλον».Μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986 κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.

Δ. Η εγκατάσταση και λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων αποτέλεσε για κάποιες χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν και το πρώτο στάδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων.Η παραγωγή και επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, δηλαδή εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγή πλουτωνίου,έχει προβλεφθεί στην συμφωνία όπως λέγεται. Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος λοιπόν  σε κάποια φάση  και η Τουρκία  να θελήσει να γίνει πυρηνική δύναμη.

Ε. Η Τουρκία είναι μια χώρα με χαμηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στην πυρηνική τεχνολογία. Έτσι για πολλά χρόνια θα μείνει εξαρτημένη από την Ρωσία τόσο όσον αφορά το πυρηνικό καύσιμο όσον και την τεχνολογία.Το γεγονός ότι 285 Τούρκοι επιστήμονες και τεχνικοί μεταβαίνουν στην Ρωσία για έξη χρόνια για να εκπαιδευθούν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας,δεν σημαίνει ότι καλύπτεται και το τεράστιο κενό αφού η χώρα αρχίζει από το μηδέν και αφού η εκπαίδευση θα είναι για ευνόητους λόγους επιλεκτική.

ΣΤ. Σε μιά χώρα με πολιτική αστάθεια η περίπτωση δολιοφθοράς από ομάδες ακτιβιστών δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Επίσης σε μια χώρα όπου τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι ελεγχόμενα κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει:

Η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση,τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ,το ΝΑΤΟ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητος την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.

Η επιστημονική κοινότητα της χώρας να  κινητοποιήσει τις επιστημονικές ενώσεις διεθνώς και οι οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού να δραστηριοποιηθούν για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.

Νίκος Κατσαρός

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων  Χημικών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This