9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Με την απλή αναλογική στις Δημοτικές εκλογές – Κουλτούρα συναινέσεων θέλει ο κ. Πάνος Σκουρλέτης – Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος θα μπορεί να μπλοκάρει τα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών – Έρχεται και ο Ελεγκτής νομιμότητος   

Ο Καλλικράτης «πέθανε», ζήτω ό «Κλεισθένης»! Ο υπουργός Εσωτερικών Πόνος Σκουρλέτης είναι αποφασισμένος υπό την καθοδήγησιν του Αλέξη Τσίπρα να φέρει τα πάνω-κάτω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, θέτοντας τα θεμέλια για την ακυβερνησία και στους δήμους. Ο υπουργός ανέλυσε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα φέρει το όνομα του μεταρρυθμιστού πολιτικού -ο οποίος τον 6ο αιώνα π.Χ. έθεσε τις βάσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας και χώρισε την Αττική σε τρεις βασικούς δήμους.

Το νομοσχέδιο, που είναι κατά πληροφορίες «κομμένο και ραμμένο» στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ευρίσκεται στην φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεων του και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σύντομος. Βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η καθιέρωσις στις αυτοδιοικητικές εκλογές της απλής αναλογικής, η οποία θα συμβάλλει, όπως υποστηρίζει ο κ. Σκουρλέτης, στην υιοθέτηση «μιας κουλτούρας συναινέσεων».

- Advertisement -

«Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μία σειρά από ρυθμίσεις που βοηθούν σε αυτό που αποκαλείται “κυβερνησιμότητα”, αλλά νομίζω ότι η πιο ουσιαστική δικλίδα ασφαλείας είναι η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών, διαβούλευσης και συνθέσεων τελικά για τη διαμόρφωση πλατιών πλειοψηφιών εντός των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων.

Ξεπερνάμε πια την λογική των μονοπαραταξιακών λογικών, και αυτό είναι το πιο ουσιαστικά.

Είναι κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Τα τοπικά προβλήματα είναι συγκεκριμένα, πάνω σε αυτά μπορεί να υπάρξουν πλατιές πλειοψηφίες, οι οποίες θα έχουν τη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία» δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης. Με σθένος υπερασπίστηκε τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, όπως την θέσπιση μιας νέας δομής, του Ελεγκτού Νομιμότητος.

Θα την συγκροτούν νομικοί και θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ικανοποιώντας, κατά τον υπουργό, ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών τής αυτοδιοικήσεως.

Επίσης, θα αλλάξει καιο τρόπος χρηματοδοτήσεως των δήμων, καθώς θαεξαρτάται από τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους, όπως εάν είναι ορεινός ή νησιωτικός, αστικός ή αγροτικός.

Σχετικώς με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι δήμοι θωρακίζονται και με δικά τους μέσα μπορούν ναεπιτελούν το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων».

Δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην Νέα Δημοκρατία, διότι όπως είπε προτίθεται «να παραδώσει αυτό το έργο σε ιδιώτες».

Η επιμονή για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιφέρει χάος και πιθανές συναλλαγές στη λήψη των αποφάσεων την ώρα που η χώρα και κάθε τοπική κοινωνία θα χρειάζονται γρήγορες και ουσιαστικές αποφάσεις για επενδύσεις και ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής. Κάθε δημοτικός σύμβουλος ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία εξελέγη θα μπορεί να μπλοκάρει ή να επιταχύνει επενδυτικά σχέδια ή την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε πως η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές θα ακυρώσει τον νόμο που σκοπεύει να  ψηφίσει η κυβέρνηση ώστε οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα ακολουθήσουν μετά τις εθνικές εκλογές να γίνουν με πλειοψηφικό σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την ήττα της και θεωρεί πως η απλή αναλογική είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό οδηγεί σε ακυβερνησία.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This