9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020

Ο ουρανός της Θράκης γέμισε με περιστέρια

Όταν άνοιξαν τα κλουβιά, πέταξαν στο Πόρτο Λάγος 6.000 ταχυδρομικά περιστέρια, από Κατερίνη και Φλώρινα μέχρι και τον Έβρο

Τον συναντήσαμε νωρίς το πρωί στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης. Δεν είχε ακόμη ανατείλει ο ήλιος κι εκείνος εργάζονταν ασταμάτητα. Έπρεπε μέχρι την ανατολή του ηλίου να είναι όλα έτοιμα.

Όταν ο κος Δημήτρης Ισχνόπουλος βεβαιώθηκε ότι και το τελευταίο κλουβί θα άνοιγε ταυτόχρονα με όλα τα άλλα απομακρύνθηκε για λίγο από τα δύο μεγάλα φορτηγά. Και τα δύο έφεραν στην περιοχή 6000 ταχυδρομικά περιστέρια.

- Advertisement -

Φτερωτοί μαντατοφόροι που σε λίγο, με μια δική του κίνηση, καλά μελετημένη, θα πέταγαν στον αέρα και να ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής, το κάθε περιστέρι προς τον περιστερώνα του.

«Όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας είναι το ίδιο πράγμα, εκτρέφουμε τα περιστέρια και τα εκπαιδεύουμε για να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.» δηλώνει ο κος Ισχνόπουλος μιλώντας γι αυτό το περίεργο χόμπι. «Είναι περιστέρια που έχουν κάνει πολλούς ηρωισμούς γι αυτό και προσπαθούμε κι εμείς, για να τα κρατήσουμε, όσο μπορούμε.

Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σταδιακά, δέκα, είκοσι χιλιόμετρα, στη συνέχεια 50 και 100. Στην αρχή προσαρμόζονται στις κοντινές αποστάσεις και μετά με το φορτηγό πηγαίνουμε σε ακόμη μεγαλύτερες.» εξηγεί μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό και την αγάπη του.

Έχουν πάει σε πολλά κράτη. Ηδη, σ΄ αυτή τη φάση, θα φτάσουν μέχρι και τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τον Μπουργκάς, αλλά ακόμη και την Ουκρανία. Ενδέχεται να καταφέρουν να διανύσουν ακόμη και 1.000 χιλιόμετρα.

«Τα περισσότερα συνήθως γυρίζουν στους περιστερώνες τους, έχουν, όμως, να αντιμετωπίσουν και τα αρπακτικά, πολλά χάνονται από τα καλώδια, άλλα χτυπιούνται, κάποια βρίσκονται αντιμέτωπα με σωματικά προβλήματα και δεν επιστρέφουν.» δηλώνει ο ο εκτροφέας-εκπαιδευτής παραδεχόμενος πως υπάρχουν και κάποια που δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, «υπάρχουν κι αυτά» λέει χαρακτηριστικά ονομάζοντάς τα «Άσωτους υιούς».

«Το περιστέρι, όταν μπορέσεις να το κοιτάξεις, να το μεγαλώσεις και σου έρθει από 900 χιλιόμετρα πίσω νιώθεις κάτι παράξενο κι αυτό το περιστέρι το αγαπάς τόσο πολύ που θέλεις να το βάλεις σε χρυσό κλουβί.» δηλώνει προσθέτοντας «Όλοι προσπαθούμε για να κάνουμε το καλύτερο περιστέρι. Ένα περιστέρι που ανάμεσα σε 6.000 άλλα περιστέρια αυτό θα είναι το καλύτερο. Γι αυτό προσπαθούμε.»

Περιστέρια από την Βόρεια Ελλάδα, περιστέρια από την Κατερίνη, την Φλώρινα μέχρι και τον Έβρο αντάμωσαν όλα μαζί στον ουρανό της Θράκης. Έτοιμα να συναγωνιστούν, να αναπτύξουν ταχύτητα και να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Ανάλογα με τον καιρό, μπορούν να διανύσουν και 120 χιλιόμετρα την ώρα. Στην εκκίνηση μπορούν να φτάσουν και ταχύτητα τέτοια που ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί.» δηλώνει και ο ίδιος, παρά την πολυετή ενασχόληση, πολύ εντυπωσιασμένος.

ert.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θα υπάρξουν οφέλη από την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξ/πολης;

Η χερσαία ζώνη, κάτω από τον Φάρο, θα δοθεί προίκα στον μελλοντικό ξένο επενδυτή;

«Συντονιστείτε» για τα καύσιμα στο αεροδρόμιο Αλεξ/πολης

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης έκανε την κίνησή του, μετά το δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» - Περιμένουμε τώρα τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο...

Αθώοι οι τέσσερις αγρότες των Φερών

Είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τέως Υφυπουργού Γεωργίας, Παναγιώτη Σγουρίδη Αθώοι, και μάλιστα με εισαγγελική...

Εμείς δεν στήσαμε καμπαναριό στο Τέμενος Βαγιαζήτ

Ας εφαρμόσουμε «Συμμετρική Διπλωματία» μετά… Δώρων – Η Αγία Σοφία να λειτουργήσει ως...

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στην Ξάνθη

Είναι μία «πυρκαγιά» που αναζωπυρώνεται και δεν μπορούμε να την σβήσουμε – Ανησυχητικά τα όσα δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας

More Articles Like This