9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020

Στα όρια της απόγνωσης οι αγρότες του Έβρου

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ενεργοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των καλλιεργητών-κτηνοτρόφων, που έπαθαν ζημιές από τις πλημμύρες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο 

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και η Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Έβρου, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ, που αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

- Advertisement -

Οι δύο  Βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς με ποιο τρόπο σχεδιάζεται η αντιστάθμιση του απολεσθέντος εισοδήματος των παραγωγών λόγω αυτών των πλημμυρών.

Επίσης, πότε θα ενεργοποιηθούν τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ για την οικονομική και παραγωγική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών κι αν θα ανασταλεί η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών προς την Εφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 2556/1997.

Να σημειώσουμε ότι ο Βουλευτής έχει καταθέσει πρόσφατα γραπτή Ερώτηση για την ενεργοποίηση των μέτρων σύμφωνα με το οριστικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Έβρου, αλλά και Επίκαιρη Ερώτηση για το σοβαρό πρόβλημα των λειτουργικών εξόδων και κυρίως του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, κυρίως και μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στον Νομό.

Αναλυτικά η Ερώτηση

«Τα πρόσφατα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς του Έβρου, βρήκαν για άλλη μία φορά ανοχύρωτες τις παρέβριες περιοχές, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες και απόγνωση σε χιλιάδες παραγωγούς.

96.000 πλημμυρισμένα στρέμματα, σε μια κρίσιμη για τoν αγροτικό μας κόσμο περίοδο σποράς των εαρινών δυναμικών καλλιεργειών. Πλημμύρες, που υποβαθμίζουν τη δομή των εδαφών και τη γονιμότητά τους και σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ημερομηνίας σποράς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αφενός απώλεια του όγκου παραγωγής αφετέρου και ποιοτική υποβάθμισή της.

Το αποτέλεσμα θα είναι η σημαντική μείωση, που υπολογίζεται άνω του 30%, στις περισσότερες περιπτώσεις, του αντικειμενικώς προσδοκώμενου εισοδήματος των παραγωγών.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ, που αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων:

α) το Μέτρο 17, ως κατεξοχήν μέτρο  που αφορά στην οικονομική στήριξη των παραγωγών για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος τους, που υφίστανται λόγω της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτή προκαλεί, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι πλημμύρες. Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε ήδη εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 17.

β) το Μέτρο 5.2 που αφορά στη στήριξη επενδύσεων για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού από φυσικές καταστροφές και δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, με ποσοστό στήριξης 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών. Π.χ. ανασύσταση φυτικού και ζωικού παραγωγικού δυναμικού, αποκατάσταση των υποδομών, κ.λ.π.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

• Οι πληγέντες παραγωγοί χρειάζονται διευκρινήσεις για τις δηλώσεις στο Ο.Σ.Δ.Ε.

• Δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής.

• Δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις ακαλλιέργητες πλημμυρισμένες εκτάσεις από τις πλημμυρικές καταστροφές του Φεβρουαρίου  του 2015

• Η μη προβλεψιμότητα και η αύξηση της έντασης τέτοιων δυσμενών καιρικών φαινομένων, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να προκαλούν ολοένα και περισσότερες απώλειες στους αγρότες και κτηνοτρόφους

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Με ποιόν τρόπο σχεδιάζεται η αντιστάθμιση του απολεσθέντος εισοδήματος των παραγωγών λόγω αυτών των πλημμυρών;

2. Πότε σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιήσει επιτέλους τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ για την οικονομική και παραγωγική στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών;

3. Θα προχωρήσετε στην αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 2556/1997) και των οφειλών προς την Εφορία των πληγέντων παραγωγών και αυτές να εξοφληθούν μέσω των αποζημιώσεων, που θα καταβληθούν, αφού η βεβαιωμένη απώλεια εισοδήματός τους, τους καθιστά σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής;».

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This