Home / Κοινωνια / ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκειας, που υπονομεύει πλήρως την Ανταγωνιστικότητά της – Τι πρέπει για να γίνει να υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης

Αποδεικνύεται ότι, οι Κυβερνήσεις μας, για δεκαετίες  στερούνται  στρατηγικής σχεδίασης και σκέψης. Παρ’ όλο που η παρούσα Κυβέρνηση συμπληρώνει τρία χρόνια, δυστυχώς δεν πέτυχε κανένα από τους στόχους των «μνημονίων» και των «μεσοπροθέσμων», τα οποία και αυτή υπέγραψε.

Εδώ είναι φανερή, η παντελής έλλειψη στρατηγικής οικονομικής σχεδίασης και η έλλειψη αρχών και αξιών ηγεσίας από τους Κυβερνώντες, όπως είναι το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, η Εφαρμογή των ΝΟΜΩΝ προς πάσα κατεύθυνση και η Ορθολογική ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Κράτους.

Γεγονός της κατάστασης αυτής είναι παρ’ όλο που επιμένουν ειδικοί στα άστοχα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση, να συνεχίζει αυτή στις λαθεμένες επιλογές και έτσι σήμερα μετά από τρία χρόνια, παρά τα σκληρά και άδικα μέτρα προς τους συνταξιούχους, μισθωτούς και όχι μόνον, ούτε τα έξοδα του Κράτους έχουν μειωθεί σε ανάλογο βαθμό, και ούτε καν πλησιάζουν τις σχεδιασθείσες οικονομικές εκτιμήσεις.

Ενώ η Κυβέρνηση πιστεύω ότι γνωρίζει ότι η αύξηση του Φ.Π.Α.  οδηγεί πολλούς επαγγελματικούς Κλάδους σε μαρασμό, συνεχίζει τον καταστροφικό, κατά τους ειδικούς, τρόπο σκέπτεσθαι. Με άμεσο αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο κύκλος των εργασιών πολλών Κλάδων θα μειωθεί, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν ακόμη και είναι βέβαιο ότι και άλλες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν σε όμορα κράτη ή θα υποχρεωθούν ν’ αναστείλουν τις δραστηριότητές των, στέλνοντας και άλλους εργαζομένους στην στρατιά των ανέργων. Άρα το μέτρο αυτό μόνο οι άσχετοι, ανίδεοι κ.λπ. προσδοκούν ότι θα φέρει έσοδα στο Κράτος.

Δυστυχώς, η Ελλάς έχει μπει σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκειας που έχει υπονομεύσει πλήρως την ανταγωνιστικότητα της.

Η επικρατούσα νοοτροπία στους Κρατιστές-Γραφειοκράτες, αφ’ ενός ο επιχειρηματίας να θεωρείται εξ αντικειμένου, απατεώνας, φοροφυγάς κ.λπ. και αφετέρου να μην αναγνωρίζεται, ότι η προσδοκία του κέρδους αποτελεί την μοναδική υγιή κινητήριο δύναμη για ανάπτυξη, είναι κι’ αυτός ένας από τους λόγους που οδηγούν την χώρα από το κακό στο χειρότερο.

Με τη σημερινή πολιτική κατάσταση και νοοτροπία δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανακάμψεως τους Οικονομίας και βελτιώσεως των δημοσιονομικών. Η συνεχιζόμενη μη μείωση του Κράτους (έλεος 50 Υπουργοί – Υφυπουργοί) και της πληθώρας των ασκόπων δαπανών του και η διαρκής αύξηση των φόρων εντείνουν το οικονομικό πρόβλημα.

Η τελευταία μάλιστα μειώνει έτι περαιτέρω την εγχώρια παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στις ντόπιες και διεθνείς αγορές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την σημερινή Κυβέρνηση ότι και ο τελευταίος Έλληνας σκεπτόμενος Πολίτης, δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος, γνωρίζει πλέον ότι η συνεχιζομένη ύφεση στην ανάπτυξη της οικονομίας,  η ανεργία που έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο όριο, η συνέχιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και παράλληλα η συνεχιζόμενη αύξηση του χρέους, οφείλονται στην λαθεμένη και δική της  και των προηγουμένων Κυβερνήσεων οικονομική πολιτική.

Μία άποψη, τι μέλλει γενέσθαι:

Είναι βασική ανάγκη, η ασφάλεια του πολίτη και των επιχειρήσεων, από επιθέσεις περιθωριακών.

• Η χώρα δεν διοικείται με την αύξηση των υπουργών-υφυπουργών και υπουργείων, διοικείται με το ορθολογικά οργανωμένο Κράτος, βάσει αρχών και κανόνων, με ουσιαστική και υπεύθυνη καταξιωμένη Ιεραρχία, εντολοδόχος αυστηρής εφαρμογής των νόμων της Δημοκρατίας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

• Μείωσης εξόδων λειτουργίας της Δημοκρατίας στο 50%. Με στόχο την ελάττωση του ποσοστού σταδιακά, ανάλογα με την οικονομική πρόοδο της Χώρας.  «ουκ αν λάβεις εκ του μη έχοντος».

• Αυστηρές και παραδειγματικές οι κυρώσεις προς τους φοροφυγάδες όπου και αν ευρίσκονται αυτοί.

• Μείωση των υπουργείων σε 12 βασικά και να επανέλθουν τα πραγματικά ονόματα και όχι αυτές οι φαιδρότητες (Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Δημοσίας Τάξεως, Εθνικής Άμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας κ.λπ.).

• Άμεση κατάργηση του επικίνδυνου αυτού φορέα, του ξενόφερτου και δόλιου μορφώματος που λέγεται «Καλλικράτης» που πολύ φοβούμαι ότι κάποιοι «καβαλλημένοι της καλάμου» ενδεχομένως στο μέλλον να δημιουργήσουν περιπέτειες στην χώρα μας.

• Να επανέλθει ο δογματικά καταξιωμένος θεσμός του αιρετού Δημάρχου σε πόλεις επάνω από 10.000 και κοινοτάρχου σε πόλεις-χωριά κάτω της ως άνω δύναμης, με προβλεπόμενο, σε αναλογία με τους κατοίκους υπαλληλικό προσωπικό και με διορισμένο από την εκάστοτε Κυβέρνηση Νομάρχη σε συγκεκριμένη αποστολή. Ώστε ο Νομάρχης να είναι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην περιφέρεια και παράλληλα εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην Κυβέρνηση.

• Άμεση μείωση των Βουλευτών σε τουλάχιστον 200(θα είναι μία ιστορικά υπεύθυνη πολιτική πράξη) και αλλαγή και προσαρμογή του Συντάγματος των Ελλήνων στα νέα πλέον δεδομένα.

• Τέλος, αναγκαία και άμεση, όσο ποτέ άλλοτε η ουσιαστική συνεργασία των κομμάτων και η εξάλειψη των ακροτήτων στην χώρα μας, που καταστρέφουν άλλες κοινωνικές ομάδες. Και! κάποτε να σταματήσουν στην Βουλή οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για το θεαθήναι.

Εάν άμεσα αυτά και άλλα πολλά, κατά την γνώμη μας, δεν εφαρμοσθούν, συμπεραμαρτούντων και των σοβαρών Εθνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα να λειτουργούν ως μέχρι σήμερα, τότε ο πολιτικός κόσμος θα θυμίζει πλέον τους στίχους του Αλεξανδρινού: «…βαθειά κοιμάται ο Νέρων – ασυνείδητος, ήσυχος κι ευτυχής».

Εμείς σήμερα δεν θα κλείσουμε το θέμα μας υφεσιακά, αλλά αισιόδοξα.

Ο πυρετός των ημερών μας, ας είναι υφέσιμος, όπως λένε οι γιατροί για τον πυρετό που υποχωρεί. Την οικονομική ύφεση των ημερών μας ευχόμαστε να αντικαταστήσουν, η ισχυροποίηση των ενόπλων μας δυνάμεων, η ενδυνάμωση του εθνικού και πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, η ανάκαμψη, άνθηση, ανάπτυξη, ενίσχυσης και πρόοδος της Ελληνικής οικονομίας, που είναι εξ άλλου τα αντώνυμα του λήμματος.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης

επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.