9.4 C
Alexandroupoli
Friday, April 19, 2024

Πιλοτικά από 1η Ιουλίου το μεταφορικό ισοδύναμο

Θα εφαρμοσθεί και για τους κατοίκους της Σαμοθράκης – Επιδότηση για μεταφορά εμπορευμάτων και για γιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ., που εργάζονται στα νησιά

Σε πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να τεθεί από την 1η Ιουλίου το μεταφορικό ισοδύναμο, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας να εισάγεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Bουλής προς επεξεργασία.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και τρία του Ιονίου, ενώ η πλήρης εφαρμογή του για όλα τα νησιά αναμένεται από τον Ιανουάριο του 2019.

- Advertisement -

Η φιλοσοφία του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου (το οποίο αφορά τους νησιώτες και τα εμπορεύματα που πηγαίνουν από και προς τα νησιά) είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, μέσω της επιδότησης του κόστους.

Στην πρώτη φάση του μέτρου, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα απαιτηθούν -σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση- περίπου 60.000.000 ευρώ, ενώ για το 2019 τουλάχιστον 150.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου το μέτρο χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ τίθεται σε εφαρμογή πιλοτικά τον Ιούλιο του 2018 σε: Αγαθονήσι, Αγιο Ευστράτιο, Αγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερεικούσσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά, Ψέριμο.

Η επιδότηση που προκύπτει από το Καταβαλλόμενο Μεταφορικό Κόστος (ΚΑΜΚ) είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και θα ισχύει και για γιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. που εργάζονται στα νησιά και για εταιρίες που έχουν φορολογική έδρα στα νησιά. Από την πλευρά της η Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία για 12μηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος στον ΦΠΑ για τα νησιά.

spot_img
spot_img
Friday, April 19, 2024

Latest News

Ανασυστήνεται το Μελισσοκομικό Πάρκο Δαδιάς μετά τις φωτιές

Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, καθώς και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα υλοποιήσουν τα έργα που θα αποφασιστούν Με απόφαση που...

More Articles Like This