Home / Πολιτικη / ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει πλήρη γνώση της Απόφασης των Πολιτικών Αρχηγών, το 1998, να μην δοθεί το όνομα της Μακεδονίας – Θα προκηρύξει με Διάταγμά του, Δημοψήφισμα;

 

Η Συμφωνία της Κυβέρνησης Α. Τσίπρα για τα Σκόπια, έχει κλείσει με το όνομα «Severna Macedonia» και το προσεχές Σάββατο, οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα συναντηθούν στις Πρέσπες για να πέσουν οι υπογραφές, που ανοίγουν τον δρόμο για είσοδο των «Σκοπιανών – Μακεδόνων» στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Διαβάστε όμως τις επισημάνσεις του έγκριτου Δημοσιογράφου-Συγγραφέα κ. Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, που θέτει ευθέως το ερώτημα εάν έχει το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να πάρει επάνω του αυτή την Ιστορική ευθύνη, ενώ κάνει λόγο ξεκάθαρα για το μερίδιο ευθυνών του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

***

Την ευθύνη, λέγεται από την κυβέρνηση, την έχει ο πρωθυπουργός.

Όμως έχει το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να πάρει επάνω του αυτή την ιστορική ευθύνη; Η εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ’ έχει περάσει, μαζί με το «L’ état c’ est moi».

Όπως ξεπερασμένη είναι η κομμουνιστική αντίληψη ότι ο λαός ταυτίζεται με τον ηγέτη του. Ούτε η Βουλή μπορεί να πάρει την ευθύνη της απόφασης.

Όπως υποστηρίζει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, όταν ο λαός για μία μέρα είναι ελεύθερος και επιλέγει τους βουλευτές του, δεν σημαίνει πως δεοντολογικά για τέσσερα χρόνια τους έδωσε την εν λευκώ εξουσιοδότηση να αποφασίζουν σε κρίσιμα θέματα για τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και αυτός την ευθύνη του για τις εξελίξεις.

Ως διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί αειμνήστου Κων. Καραμανλή, στην κρίσιμη για το Μακεδονικό περίοδο 1990 – 1995, έχει πλήρη γνώση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, το 1992, και της εκδοθείσης τότε Ανακοίνωσης, ότι δεν μπορεί να αναγνωρισθεί το γειτονικό κράτος αν στο όνομά του υπάρχει η λέξη Μακεδονία.

Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το δικαίωμά του, με βάση το άρθρο 44 παρ. 2, να προκηρύξει με διάταγμα δημοψήφισμα για το κρίσιμο εθνικό θέμα, προτρέποντας τους βουλευτές ομοφώνως να το προτείνουν. Είναι απαραίτητο να ερωτηθεί ο λαός. Ο κ. Τσίπρας δοκίμασε το δημοψήφισμα και πέτυχε. Ας το ξαναεπιχειρήσει.

Ουδείς Έλληνας μπορεί να δεχθεί ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς μετά τις «επιτυχίες» της να περάσει όλα τα επώδυνα για το λαό μέτρα χωρίς σοβαρές λαϊκές αντιδράσεις έχει υποσχεθεί στους ισχυρούς παράγοντες του εξωτερικού ότι θα κλείσει με «επιτυχία» και το Σκοπιανό.

Ουδείς Έλληνας μπορεί να δεχθεί ότι η Αριστερά, που κατά τον εμφύλιο άνοιξε τις ορέξεις των Γιουγκοσλάβων και των Βουλγάρων κομμουνιστών για τη Μακεδονία και, από πλευράς ΚΚΕ, έχει παραδεχθεί τα λάθη της, τώρα θα επιχειρήσει να κλείσει το Μακεδονικό, κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικής σημασίας για τον Ελληνισμό λάθος.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Οι εξελίξεις αυτές για το Σκοπιανό έρχονται, την ώρα ακριβώς που θα συζητηθεί στην Βουλή το περίφημο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει νέες περικοπές στις Συντάξεις και αυξήσεις των φόρων.

Οι πιέσεις από ΗΠΑ-Γερμανία «να τα βρούμε με το όνομα» έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα.

Ποιό είναι το όφελος του Ελληνικού Λαού, από την Συμφωνία που οδηγεί στην Άλωση της Μακεδονίας μας;

Σ.Κ.